SPAMUFLAŽA

32 objave, lažirana grafika, 18 američkih Židova, tri mreže, 140 računa: ‘Otkrili smo što nam rade Kinezi‘

Istraga Glasa Amerike i tajvanske tvrtke završila ozbiljnim optužbama da antisemitski narativi o američkoj politici cvjetaju na kineskom internetu

Panorama Pekinga

 -/Imagesource/Profimedia/-/imagesource/profimedia

Temeljem 32 objave s antisemitskim natruhama na društvenim mrežama koje je pogledalo oko 160 tisuća ljudi, američka medijska kuća Glas Amerike (VOA) u prilogu pod nazivom ‘Mreže spamuflaže povezane s Kinom šire antisemitske dezinformacije‘ ukazuje na sumnju da Kina stoji iza širenja antisemitizma u javnom prostoru.

- Spamuflažne mreže povezane s Kinom objavljuju antisemitske teorije zavjere na društvenim mrežama, bacajući sumnju na neovisnost Washingtona od navodnog židovskog utjecaja i na integritet dvoje američkih predsjedničkih kandidata, pokazala je zajednička istraga VOA Mandarina i tajvanskog Doublethink Laba, tvrtke za analitiku društvenih medija – navodi VOA, pojašnjavajući da je mreža za spamuflažu ‘operacija koju sponzorira država prerušena u djelo autentičnih korisnika društvenih medija za širenje provladinih narativa i dezinformacija dok diskreditira kritike protivnika‘.

Sporne karikature

Istraga je, nastavlja isti izvor, do sada otkrila više od 30 takvih objava na društvenoj mreži X, od kojih mnoge tvrde ili sugeriraju da su ključne američke političke institucije, uključujući Bijelu kuću i Kongres, obećale lojalnost ili su pod kontrolom židovskih elita i izraelske vlade.

- Jedna objava prikazuje grafiku 18 američkih dužnosnika židovskog podrijetla, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, ministricu financija Janet Yellen i šefa Ministarstva domovinske sigurnosti, Alejandra Mayorkasa, i postavlja slJedeće pitanje: Židovi čine samo dva posto stanovništva SAD-a, pa zašto onda imaju toliko predstavnika u važnim državnim resorima?! - ističe VOA. Druga sporna objava koju je VOA izdvojila prikazuje karikaturu potpredsjednice SAD-a i demokratske kandidatkinje na predstojećim predsjedničkim izborima Kamalu Harris i njenog protukandidata Donalda Trumpa, kako im se jezici zapliću i omotaju oko izraelske zastave.

- Post proklamira tvrdnju da ‘bez obzira tko od njih dođe na vlast, neće promijeniti svoj stav o judaizmu‘ – zaključuje se u spomenutome prilogu.

Većina od 32 objave koje su analizirali VOA Mandarin i Doublethink Lab objavljene su tijekom srpnja i kolovoza. Objave su došle s tri spamuflažna računa, od kojih je o dva prethodno izvijestio Glas Amerike. Svaki od tri računa vodi vlastitu mrežu za spamuflažu. Tri mreže sastoje se od 140 računa, koji pojačavaju sadržaj s tri glavna računa ili sijača.

Ograničeni utjecaj

Jasper Hewitt, analitičar digitalne inteligencije u Doublethink Labu, rekao je za VOA Mandarin da je utjecaj ovih antisemitskih objava bio ograničen jer većina njih nije uspjela doprijeti do pravih korisnika, unatoč tome što su prikupili više od 160 tisuća pregleda. Američki dužnosnici, podsjeća VOA, označili su Kinu kao jednu od glavnih prijetnji koja želi poremetiti ovogodišnje izbore, a Peking je opetovano demantirao ove optužbe i pozvao Washington da ‘ne postavlja pitanje Kine na izborima‘.

Nerezidentni suradnik Globalnog kineskog središta Atlantic Councila Tuvia Gering, nakon što je pomno pratio antisemitske dezinformacije koje dolaze iz Kine, kazao je za VOA Mandarin da Peking nije nužno neprijateljski nastrojen prema Židovima, ali da su, ističe, antisemitske teorije zavjere kroz povijest bile zgodan alat koji se koristio protiv zapadnih zemalja.

- Možete pratiti podrijetlo tih teorija unatrag do Hladnog rata, kada je Sovjetski Savez promovirao antisemitske teorije zavjere po cijelom svijetu samo kako bi ih raširio u zapadnim društvima - rekao je Gering. Cilj Sovjeta, prema istome izvoru, bio je da podjeli zapadna društva iznutra i dovede ih u u loše stanje. To je, zaključuje Gering, ista stvar koja se sada vidi kod Kine.

U nastavku raščlambe Glasa Amerike tvrdi se da su antisemitski narativi o američkoj politici objavljeni na spamuflažnim računima dugo cvjetali na kineskom internetu.

- Članak koji je dobio tisuće lajkova i repostova na kineskoj aplikaciji društvenih medija WeChat tvrdi da je židovski kapital dovršio svoju kontrolu nad američkom političkom sferom putem infiltracije, brakova, sredstava za kampanju i lobiranja. U članku se također spominje židovsko naslijeđe mnogih sadašnjih i bivših američkih dužnosnika i njihovih obitelji kao dokaz navodnog židovskog preuzimanja vlasti u Americi – navodi VOA, prenoseći netočne podatke koji se mogu naći na, kako kažu, kineskom internetu poput tvrdnji da je supruga predsjednika SAD-a Židovka ili da je majka bivšeg predsjednika SAD-a bila Židovka.

Zapravo, ispravlja VOA, prva dama Jill Biden je rimokatolkinja, a majka bivšeg predsjednika Baracka Obame odgajana je kao kršćanka.

Video propaganda

Glas Amerike tvrdi kako teorije zavjere i dezinformacije obiluju kineskim internetom nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa u svibnju usvojio prijedlog zakona koji bi ovlastio Ministarstvo obrazovanja da usvoji novi skup standarda kada se istražuje antisemitizam u obrazovnim programima. Članci i video zapisi, prema istome izvoru, tvrde da prijedlog zakona označava smrt Amerike jer ‘definitivno učvršćuje superioran i neupitan položaj Židova u Americi‘, lažno tvrdeći da će svatko tko je označen kao antisemit biti uhićen. Sve to, priznaje VOA, unatoč snažnoj cenzuri koju Komunistička partija primjenjuje u Kini.

- Jedan video s više od milijun pregleda tvrdio je da će se Novi zavjet i Biblija smatrati nezakonitima prema zakonu. A budući da su svi predsjednici SAD-a svoju inauguralnu prisegu položili s Biblijom, prijedlog zakona navodno poništava legitimitet vrhovnog zapovjednika. Ništa od toga nije istina – napominje VOA.

Kineska javnost u povijesti nije bila neprijateljski raspoložena prema Židovima, napominje Glas Amerike. Dodaje kako je istraživanje Lige protiv klevete, američke grupe protiv antisemitizma iz 2014., pokazalo da samo 20 posto anketiranih iz Kine ima antisemitski stav.

- S druge strane, kada je prije godinu dana izbio sukob Izraela i Hamasa, inače jako cenzurirani kineski društveni mediji bili su preplavljeni antisemitskim komentarima i pohvalama vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru – tvrdi VOA.

Oštra osuda

Kineska vlada, podsjeća Glas Amerike, odbacila je kritike antisemitizma na internetu. Na pitanje o tome na konferenciji za novinare prošle godine, Wang Wenbin, tadašnji glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, rekao je da ‘kineski zakoni nedvosmisleno zabranjuju širenje informacija o ekstremizmu, etničkoj mržnji, diskriminaciji i nasilju putem interneta‘. Unatoč potonjim očitovanjima, VOA ocjenjuje kako ‘internetski govor mržnje protiv Židova nije nestao‘.

- Eric Liu, bivši cenzor kineskog društvenog medija Weibo koji sada prati internetsku cenzuru, rekao je za VOA Mandarin da kad god je Izrael u vijestima, pojavit će se val online antisemitizma – navodi isti izvor. Prošlog mjeseca, dodaje se, nakon što su deseci pripadnika militantne skupine Hezbollah sa sjedištem u Libanonu ubijeni eksplozijama njihovih dojavljivača, kineski online komentatori oštro su osudili Izrael i Židove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:26