NOTORNA ‘SIVA ZONA‘

‘2 stvari ne razumije onaj tko je izdao zapovijed za njegovo smaknuće. Čeka ih košmar...‘

Ruski vojni blogeri na nogama

Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, lokacija pada zrakoplova

 /Profimedia/ Screenshot Telegram

Smrt čelnika Wagner grupe, Jevgenija Prigožina i službeno je potvrđena - jedan od wagnerovih zapovjednika identificirao ga je u mrtvačnici.

Ruski ratni novinar Roman Saponkov na svom Telegram kanalu u međuvremenu je upozorio kako bi njegovo "smaknuće" moglo imati "katastrofalne posljedice" za rusku vojsku jednake pravom košmaru.

"Atentat na Prigožina imao bi katastrofalne posljedice. Ljudi koji su izdali zapovijed uopće ne razumiju raspoloženje u vojsci i moral", napisao je Saponkov. Njegovu poruku je ponovno objavio i notorni Telegram kanal Siva zona, stranica povezana s plaćeničkom skupinom Wagner i njezinim vojnicima.

image
Handout/Afp

Primjedbe Saponkova dolaze nedugo nakon izvješća da je Prigožin bio u privatnom zrakoplovu koji se u srijedu srušio u ruskoj regiji Tver.

Dok konkretne "posljedice" koje spominje Saponkov nisu jasne, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, napisao je u drugom postu na Twitteru:

"Plaćenici Wagner PMC-a namjeravaju se osvetiti Putinu i Šojguu za smrt njihovog vođe. Pozivi na osvetu protiv ubojica ispunjavaju chat sobe Prigožinovih kanala. Oglašena je uzbuna i policijski službenici u dvije regije su dignuti."

image
Vladimir Nikolayev/Afp
image
Vladimir Nikolayev/Afp

Nakon vijesti da je poginuo Prigožin, Nacionalni centar otpora priopćio je kako konvoji Wagnerovih boraca napuštaju Bjelorusiju i idu prema Rusiji. Izvori u Bjelorusiji kažu su da su neki Wagnerovi bazni logori već demontirani u noći sa srijede na četvrtak, te da su članovi privatne vojne skupine formirali konvoje za napuštanje zemlje.

- Konvoji vjerojatno idu prema granici s Rusijom - rekli su u Centru.

Prema izvorima Centra u Bjelorusiji, bjeloruska vlada nije odobrila povlačenje skupine plaćenika. Bjeloruske specijalne službe navodno pokušavaju presresti konvoje na granici.

Kako navodi ruski medij Readovka, Wagner zna što mu je činiti u slučaju da Prigožin i/ili Utkin umru ili poginu. Taj je plan odavno usvojen i odobren. Readovku je 2014. godine pokrenuo Aleksej Kostilev, a medij je blizak Wagneru.

- U slučaju Prigožinove smrti, postoji mehanizam "potpune mobilizacije", neovisno o tome tko je kriv za njegovo stradanje - rekao je izvor za Readovku.

Trenutno nije poznato što spomenuti mehanizam uključuje, a ne zna se ni kako će Wagner reagirati na još uvijek neslužbene smrti Prigožina i Utkina.

image
Vladimir Nikolayev/Afp

Kanali na komunikacijskoj platformi Telegram koji su povezani s Wagnerom objavili su nakon pada zrakoplova niz poruka prepunih srdžbe. Autori istih obećali su osvetu i rekli da su odgovorni za pad aviona "izdali Rusiju".

- Možemo vam reći jednu stvar: Krećemo, pripremite se - glasi jedna od poruka.

Odgovarajući na izvješća o Prigožinovoj smrti, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson rekla je na Twitteru da nitko ne bi trebao biti iznenađen zbog ovog što se dogodilo.

Američki predsjednik Joe Biden također je odgovorio na izvješća kazavši za CNN: "U Rusiji se ne događa mnogo toga iza čega ne stoji Putin. Ali ne znam dovoljno da bih znao odgovor."

Podsjetimo, u ranim fazama tekućeg rusko-ukrajinskog rata, Prigožin je bio istaknuta osoba i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, nedavno je bio kritičan prema nekim ruskim dužnosnicima i pokrenuo je pobunu u lipnju, što je izazvalo reakciju Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:10