MASOVNI PROSVJEDI

‘Egipat je ušao u novu revoluciju, ne prihvaćamo novog diktatora’

Pribavio si je diktatorske ovlasti i ponaša se kao faraon, optužuju opozicionari Muhameda Mursija

Egipatska opozicija najavila je za utorak velike prosvjede protiv predsjednika Muhameda Mursija koji je ukazom sam sebe proglasio autokratom kojemu ni sud ne može ništa.

Danas su nastavljeni sukobi prosvjednika i policije.

Čistka u pravosuđu

U velikim neredima u petak ozlijeđeno je stotinu ljudi u više gradova. Prosvjednici su prenoćili u šatorima na kairskom Trgu Tahrir.

Muhamed Mursi iznenadio je naciju snopom dekreta koji egipatsko pravosuđe podređuje sebi i čini ga izravnom polugom vlasti predsjednika države. Svoj potez Mursi je objasnio time što želi počistiti državne institucije i uništiti infrastrukturu starog režima.

Osim u Kairu, prosvjedovalo se u Aleksandriji, Suezu i Port Saidu. U prosvjedima u petak u gradovima na Sueskom kanalu Port Saidu i Ismailiji zapaljene su prostorije lokalnih ogranaka Muslimanske braće, a u Aleksandriji je provaljeno u njihov središnji ured.

Muslimanski brat u fotelji predsjednika sebi je pribavio diktatorske ovlasti i ponaša se kao novi faraon, još gore od svog nedavno srušenog prethodnika Hosnija Mubaraka, optužuju Mursija kritičari.

Težak udarac revoluciji

Mursi je ukazom sam sebi dao takav imunitet, odredivši da sudstvo ne može osporiti niti jednu odluku predsjednika, a Ustavnom sudu je oduzeo ovlast da ispituje odluke egipatskog parlamenta koji piše novi Ustav.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed al Baradei na Twitteru je objavio da je sve to jedan težak udarac revoluciji i ponovno podržao prosvjednike na Tahriru. Egipat ulazi u novu revoluciju jer ne namjeravamo jednog diktatora zamijeniti drugim, poručili su oporbeni prosvjednici.

Istodobno se održao protuprosvjed: Muslimanska braća dovela su autobusima svoje pristaše pred predsjedničku palaču u Heliopolisu. “Nećemo odustati, naš cilj je sloboda i demokracija”, rekao je Mursi okupljenoj gomili.

Jučer su se prosvjednici na Trgu Tahrir, srcu egipatske revolucije, ponovno sukobili s policijom koja je na njih bacila suzavac kako bi ih potjerala.

Prosvjednici su objavili da se neće povući dok predsjednik Mursi ne povuče svoje sporne uredbe.

Mursi dekretima želi stabilizirati skupštinu

Islamisti do veljače mogu pisati ustav

Ključni problem Egipta je problem pravosuđa, no način na koji je tome pristupio Muhamed Mursi nije na tragu rješenja, ocijenila je Heba Morajev, šefica egipatskog ogranka Human Rights Watcha.

Smjena tužitelja

Muhamed Mursi, izabran za predsjednika kao kandidat Muslimanske braće, u četvrtak je ukazom zabranio svako pravno osporavanje svojih odluka dok se ne izabere novi parlament i odredio da nijedan sud ne može raspustiti ustavotvornu skupštinu u kojoj većinu imaju islamisti.

Oporba ga je optužila da je time sebe postavio iznad zakona, s obzirom na to da je već smijenio državnog odvjetnika, naredio da se ponove suđenja Mubarakovim suradnicima i ukinuo Ustavnom sudu ovlast raspuštanja ustavotvorne skupštine u kojoj ima većinu.

Najnovijim dekretima Mursi je htio postići dvije stvari. Prvo, želi ponoviti suđenja Mubarakovim pristašama jer su vođena jako traljavo.

Problemi u parlamentu

S druge strane, Mursi želi stabilizirati ustavotvornu skupštinu koja već dva tjedna pleše na rubu.

Time skupština dobiva još dva mjeseca za vijećanje i dogovore oko novog ustava, čiji završni nacrt mora predstaviti do sredine veljače. ( M. G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21