POTRESNA PRIČA

Supruga ga je napustila, a on skovao pakleni plan: Prerezao joj je kočnice na autu... dvaput

Kristina i Josip živjeli su zajedno, s prekidima, gotovo dvije i pol godine, no vjenčali su se tek u prosincu prošle godine. Samo šest mjeseci kasnije ona ga je napustila.

ZAGREB - Josip je i taj dan previše popio. Noć je sparna i vruća. Razne su mu se misli vrzmale po glavi. Od kad ga je Kristina napustila prije mjesec dana tugu i bijes je utapao u alkoholu, pa čak i ako to znači da se treba sam, bez pitanja, poslužiti vinom iz susjedovog podruma. Bijesan je jer mu Kristina brani da vidi dijete, prekrasnu djevojčicu koja ima 19 mjeseci. Prije nekoliko je dana podnijela zahtjev za rastavu, a rekao joj je što će se dogoditi ako to napravi. Rekao joj je.

A Kristina ne samo da ga je napustila nego se sad još i kurva s gostima kafića u kojem radi. Vidio je Josip kako oni gledaju nju i kako ona gleda njih. Tu sigurno nečeg ima. Sigurno je s jednim, a možda i s više njih u vezi.

Josip Mihalina je odlučio da se mora riješiti svoje supruge, a nije znao kako. U tom se trenutku sjetio filma kojeg je pogledao, a u kojem suprug počini savršeno ubojstvo svoje supruge na način da ošteti kočnice na njezinom automobilu i izazove prometnu nesreću u kojoj ona pogiba. Uzima alat i sjeda na motocikl.

Ona je kriva za sve

Kristina sada živi kod svojih roditelja u obližnjoj Donjoj Voći. To je samo šest kilometara lagane vožnje udaljeno od Koretinca gdje on živi. Sjeda na motocikl i kreće. Cesta je prazna. U ovom dijelu Varaždinske županije ljudi se većinom bave poljoprivredom, ne izlaze noću, a ako i izađu drže se svog posla. Kuće su u mraku. Svi spavaju.

Svježi noćni zrak nije mu razbistrio glavu i raščistio misli. Nije odustao od svog nauma. Motocikl parkira malo dalje od kuće i šulja se do Kristininog automobila koji je parkiran kraj ulaznih vrata. U kući je mrak i nema nikakvih zvukova. Svi spavaju. Sad je trenutak da ostvari svoj naum. Zavlači se pod automobil i alatom reže cijev za dovod ulja za kočnice. Uspio je. Sad će ona vidjeti. Uskoro će sigurno stići vijest da je ozlijeđena ili poginula u prometnoj nesreći.

- Moja supruga ima aferu, a možda i više njih - priča mi Josip.

- Za jednu aferu sam siguran. Vidio sam na svoje oči. I to je uzrok svih mojih problema. Ne živi više sa mnom i nisam vidio ni nju ni dijete već mjesec i pol dana. Izmišlja priče kako bi me prikazala u lošem svjetlu i dobila skrbništvo nad djetetom - kaže.

Sjedimo u njegovoj obiteljskoj kući u Koretincu kraj Ivanca. Pet dana ranije je priveden zbog sumnje da je oštetio sustav za kočenje na automobilu svoje supruge. Dva puta. Tvrdi da on nikako ne može biti taj koji je oštetio Kristinin automobil, ako je on uopće oštećen.

- Izmislila je i da sam joj prijetio i da sam je pokušao ubiti - kaže Josip.

- Bio sam kod kuće. To mogu potvrditi i moji roditelji. U noći sa srijede na četvrtak moj je otac malo previše popio i zaključao je sva vrata kuće i zaglavio sve prozore tako da nisam mogao van iz kuće. A i da sam uspio izaći iz kuće, nemam nikakvo prijevozno sredstvo da dođem do Voće - izloži mi svoju obranu Josip, prešućujući pritom da je u vlasništvu njegove obitelji i zeleni motocikl kojim je lako mogao doći do kuće u kojoj živi njegova supruga.

Sve su to laži

Primio nas je u gospodarskoj zgradi kraj kuće. Pogrbljeno je sjedio na stolcu i pokušavao otjerati brojne muhe. Josip je star 22 godine, sitne je građe i svijetle kose, a dječačkom izgledu pridonosio je i smiješak koji nije skidao s lica. Taj mu je smiješak bio na licu sve dok mu nisam spomenuo da sam razgovarao i s Kristinom. U tom trenutku smiješak je nestao s lica, a on je postao vidno uznemiren.

- Zašto ste razgovarali s njom? Sigurno vam je napričala priče o meni. Sve je to laž. Gluposti. Stalno izmišlja - rekao nam je drhtavim, ali odlučnim glasom. I njegov stas se promijenio. Više nije sjedio pogrbljeno nego uspravno, nadimajući se. Smiješak je nestao s lica, probadao me je svojim očima.

Taj Josip vjerojatno je prevladao i u noći sa srijede na četvrtak. Tada je Josip, tvrdi policija, prvi put oštetio kočnice na automobilu svoje supruge. Kristina kaže da joj je zaprijetio da će ubiti i nju i njihovo dijete i sebe ako podnese zahtjev za rastavu.

Kristina i Josip živjeli su zajedno, s prekidima, gotovo dvije i pol godine, no vjenčali su se tek u prosincu prošle godine. Samo šest mjeseci kasnije ona ga je napustila.

Zajednički život

- Situacija je postala neizdrživa - ispričala mi je supruga Kristina Kralj, mlada djevojka koja je zatrudnjela s nepunih 18 godina i pobjegla iz roditeljske kuće kako bi mogla živjeti sa svojim budućim suprugom.

- Počeo je puno piti, a u takvom stanju bi se potpuno promijenio. Kad je pijan onda je bezobrazan, bezobziran i nasilan i nije ga briga hoće li on ozlijediti nekog ili netko njega. Pokušavala sam mu reći da moramo biti odgovorni jer imamo malo dijete. Ništa se nije promijenilo. Njegovi roditelji nisu mi davali podršku u pokušaju da ga promijenim. Zato sam početkom svibnja uzela dijete i vratila se roditeljima - kaže Kristina.

Njezini roditelji nisu odobravali vezu s Josipom. Govorili su joj da je obitelj iz koje Josip dolazi problematična i da on nije ništa drugačiji od njih. Kad je zatrudnjela bili su šokirani, poludjeli su. Zabranili su joj svaki kontakt s njim.

-Ali ja sam se jedne noći išuljala iz kuće svojih roditelja i pobjegla. Otišla sam živjeti kod Josipa u Koretinec - kaže Kristina.

Bilo je to prije oko dvije i pol godine. U početku njihovog zajedničkog života, prije nego je rodila svoju djevojčicu, sve je više ili manje bilo u redu. Josip je volio popiti s prijateljima, ali nije bio nasilan prema njoj. Njegova druženja s prijateljima u krčmama pripisivala je slavlju zbog skorog braka i rođenja djeteta. Na jedno kratko vrijeme se čak vratila svojim roditeljima jer je njezina sestra teško podnijela njezin odlazak.

Problemi u braku Josipa i Kristine počeli su nakon rođenja njihovog djeteta, a intenzivirali su se nakon što su u prosincu prošle godine stupili u brak.

Obiteljsko nasilje

- Josip je počeo piti. Jako piti. A kad pije nije svoj. Pretvara se u potpuno drugu osobu. Počele su svađe između nas. Konstantno me psihički maltretirao, vrijeđao. Ako sam mu se usudila bilo što reći dok je bio pijan, dobila bi šamar. Dva puta sam ga prijavljivala policiji zbog obiteljskog nasilja, no ni to mu nije pomoglo da se promijeni - ispričala je Kristina drhtavim glasom.

- Shvatila sam da je to način funkcioniranja njegove obitelji. I njegov otac i stric maltretiraju svoje supruge i Josip je ugledajući se na njih valjda umislio da je to normalno.

Drugog svibnja uzela je dijete i svoje stvari i vratila se roditeljima. Josip je to jako teško podnio. Izravno joj je pretio da će je ubiti ako se usudi podnijeti zahtjev za rastavu. To je i učinila, prije tri tjedna. Od tad je u strahu. - Znam da njegov otac u kući drži oružje, nekakvu pušku. Dovoljno je da se Josip jednom napije i da napravi nekakvu glupost - kaže Kristina.

Pušku koju spominje Kristina zaplijenila je PU varaždinska. Početkom prošlog tjedna rješavali su slučaj krađe ječma i istraga ih je dovela do kuće Josipove obitelji gdje su pronašli i ukradeni ječam, ali i poluautomatsku pušku i veću količinu streljiva koje je Josipov otac Zdenko (51) posjedovao ilegalno. Puška i streljivo odmah su zaplijenjeni.

Čudna kočnica

Prošli četvrtak ujutro Kristina je s roditeljima i djetetom namjeravala otići na ručak kod tete u obližnje selo. Veselila se obiteljskom okupljanju i nadala se da će joj to pomoći da barem na kratko zaboravi na svoje probleme. Smjestila je dijete i majku u automobil i shvatila da s automobilom nešto nije u redu.

- Čim sam sjela u auto kočnica je propala. Bilo mi je to čudno, ali kad sam dala kontakt situacija se malo popravila pa sam nastavila vožnju. No tijekom vožnje ponovno sam osjetila probleme s kočnicom. Vozila sam polako i oprezno jer u automobilu je bilo moje dijete, nisam željela da se nešto dogodi. Polako sam se odvezla do tetine kuće i zamolila oca da pogleda što je s automobilom. On je utvrdio da je problem u tome da nemam ulja za kočnice. Otišla sam na benzinsku postaju, kupila ulje i ulila ga u automobil. Sve je bilo u redu - ispričala je Kristina.

No, tijekom dana kočnica je ponovno propala. S obzirom na to da je bio državni praznik i nije se radilo, u pomoć je pozvala prijatelja mehaničara.

- Prijatelj je pregledao automobil i utvrdio da je prerezana cijev za dovod ulja kočnica. Cijev je bila baš prerezana držala se na tri niti. Zamolila sam ga da popravi automobil. Nekoliko sati je proveo nazivajući okolo da pronađe zamjenski dio i uspio je u tome. Uspio je popraviti automobil i ja sam mislila da je problemima s kočnicama na mom automobilu tu kraj - rekla nam je Kristina.

Josip je u četvrtak vjerojatno očekivao vijesti o Kristininoj prometnoj nesreći, no to se ipak nije dogodilo. Zato je u noći s četvrtka na petak odlučio još jednom posjetiti kuću Kristininih roditelja i dovršiti posao na automobilu. No te noći stvari se nisu odvijale po planu...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:00