NEDJELJNI ISTRAŽUJE

Što će biti s RIZ odašiljačima? Do sloma Jugoslavije glavni im je problem bila prevelika zarada

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

"Zašto Vlada ne pusti RIZ odašiljače na miru?” gotovo molećivim glasom zavapio je novinaru Milić Bijelić, član Uprave RIZ odašiljača i jedan od predvodnika radničkog bunta te poznate hrvatske tvornice, koji je tjedan dana ranije ponovno eruptirao u demonstracijama RIZ-ovaca pred Vladom na Markovu trgu u Zagrebu. Doista, zašto?

Razlog je, naravno, i jednostavan i složen: Republika Hrvatska, naime, vlasnik je 64,01 posto kapitala te tvrtke pa se smatrala dužnom i obveznom toj tvrtki postaviti novu, vlastitu Upravu i Nadzorni odbor. A država je postala većinski vlasnik upravo zahvaljujući RIZ-ovim zaposlenicima dioničarima koji su se 2008. svesrdno zalagali, i za to svojim dionicama glasali na skupštini društva, da se za 17 milijuna dolara, koje je tvrtka zaradila i nakon puno godina naplatila od Iraka, poveća kapital tvrtke i nove dionice prenesu državi.

Prije četiri-pet godina to je radnicima odgovaralo jer je poduzeće grcalo u golemim gubicima, nekoliko mjeseci nisu dobili plaću, a i tadašnja im je HDZ-ova vlast obećala da će im i nove dionice prodati uz velik popust, kao i na samom početku pretvorbe.

Do danas, međutim, hrvatski politički i ekonomski svemir posve se preokrenuo: Zakon o pretvorbi prestao je postojati još 1. siječnja 2011., a SDP-ova Vlada prodaje dionice radnicima samo od slučaja do slučaja, kad to njoj treba i odgovara, kao što se to dogodilo prošli tjedan u pulskom Uljaniku. S RIZ odašiljačima Vlada, ponajprije prvi potpredsjednik Radimir Čačić, ima drukčije planove. I to je situaciju RIZ odašiljača učinilo složenom do apsurda.

Građevinska mafija

Kao i mnogo puta dosad, radnici RIZ odašiljača izašli su prošli ponedjeljak na ulicu, točnije na Markov trg, gromko zahtijevajući da i njima država, kao i uljanikovcima ili dokerima Luke Ploče prije njih, proda državni kapital u tvrtki pod povoljnim uvjetima. No, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić hladno im je preko novinara poručio da su oni već jednom imali priliku kupiti dionice pa su ih prodali, a “nakon toga su tvrtku uspješno uništili”.

“Vlada je 2008. sa 88 milijuna kuna dokapitalizirala RIZ radi pokrića gubitaka, međutim nakon toga je ista Uprava nastavila uništavati tvrtku, ali ovaj put pod pokrićem vlasništva hrvatske države”, rekao je Čačić. Prema Vladinu internetskom portalu, objasnio je da je dosad stvoreno novih 40 milijuna kuna gubitaka, 50 posto je smanjen ukupni prihod tvrtke, a gubici se nastavljaju gomilati.

“Vlada je, naravno, kao odgovorni vlasnik u ime hrvatskih građana odlučila takvu Upravu, koja je nastavila stvarati gubitke, smijeniti i postaviti kompetentnu”, istaknuo je Čačić. “Vlada želi ozdraviti poslovanje RIZ-a, oni imaju kvalitetan proizvod. Vidjet ćemo, kada uđemo u knjige, je li to bila samo nesposobnost Uprave ili je kriminal doveo RIZ u ovo stanje.”

RIZ-ovi prosvjednici, međutim, shvatili su iz Čačićevih riječi nešto sasvim drugo. Prema priopćenju koje su podijelili novinarima, jedini zaključak koji se može izvući jest - “pojedinci iz Audija i Ministarstva gospodarstva su direktno povezani s građevinskom mafijom!” A novac kojim je država dokapitalizirala RIZ odašiljače uopće nije ni državni, ni poreznih obveznika, ni iz proračuna, nego su ga Odašiljači sami zaradili prodajom svojih uređaja u Iraku.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 14:20