ŠOPING VODIČ

Što bih si kupio: Propelerac s iPad srcem

Tvrtka Zlin Aviation, svojim je novim zrakoplovom u avijaciju kao standardnu opremu uvela Appleov iPad. S razvojem sve pametnijih i jačih elektroničkih uređaja, očigledno je da nestaju granice uzmeđu specijaliziranih industrija i proizvoda široke potrošnje. Prevedeno, više nema potrebe razvijati poseban proizvod za ugradnju u zrakoplov kad sve potrebne funkcije može preuzeti i recimo iPad. Pogotovo jer svi piloti koji su isporbali iCab tvrde da su sve iPad aplikacije neophodne za upravljanje malim avionom izvrsno napravljene, a svakim danom postaju sve bolje.

Središnju konzolu, dakle, čini iPad u kojem su aplikacije s zemljovidima, podacima o stanju zrakoplova, navigacija i svim ostalim softverom neophodnim za pilote bez obzira lete li nad džunglom ili nad svojim kvartom. Ovo je idealan mali zrakoplov od 100 konjskih snaga koji će vjerovatno kupiti veliki broj škola letenja, pogotovo jer je dobio hi tech srce. Upotreba gadgeta koji nije dizajniran posebno za avijaciju u jednom zrakoplovu zapravo nam govori o širini primjene elektroničkih proizvoda nove generacije. Tehnologija je toliko napredovala da je sve manje potrebe proizvoditi specifične naprave za određene grane industrije. Razlog tome je što su njihove komponente sve jače i sposobne su pokretati jako širok spektar aplikacija, samo je potrebno napraviti pravi softver za specifičnu namjenu. Kao što danas imamo univerzalni daljinski upravljač, za deset godina u našem dlanu mogli bi držati gadget kojim ćemo kontrolirati sve oko sebe, od satelita do aparata za kavu u kuhinji, a aplikacija za sve to će koštati i dalje 20 dolara.





Najjači u vodi i frižideru

Na prvi pogled izgleda kao dječja igračka, ali mali robusni Canonov D10 pomeo je svu konkurenciju u klasi kompaktnih digitalnih fotoaparata vodootpornih do 10 metara dubine. Izdržat će padove, morsku vodu, pa čak i ako ga zaboravite u frižideru. Sposoban je u kadru prepoznati do devet objekata - korisno kada slikate živa bića pod vodom. A fotografije od 21.1 megapiksela sigurno će biti dovoljno velike za vaš ljetni fotoalbum.





TAG HEUER

Aquaracer 500M Calibre 5 Driver

Zanimljivo je da je TAG Heuer za svoj ultimativni ronilački sat, kao glavnog promotora izabrao Leonarda Di Capria. Na svim promotivnim fotografijama ponosno pozira sa tim remek djelom švicarskog urarstva, pogleda uperenog u daljina kao da se prisjeća brojnih macho avantura, a svi znamo da je u Titaniku potonuo u crne dubine kao sidro. Nije baš neki imidž za sat koji je vodootporan do 500 metara dubine. No jedno je sigurno, ispadne li vam bilo gdje na većem djelu sjevernog Jadrana, i dalje će raditi. Aquaracer 500M Calibre 5 u svakom je svom detalju prilagođen ozbiljnim roniocima, ali i muškarcima koji imaju malo više testosterona od ljepuškastog Leonarda. Sorry Leo, ja bih za kampanju izabrao Russell Crowea, Clint Eastwooda ili Vin Diesela, a tebe poslao po kavu.

Gdje kupiti: http://tourneau. tagheuereshop.com

Cijena: 1600 dolara





Inflatable Water Propeller

Ovo je idealni morski gadget za češke turiste koji dođu na našu obalu, odmah se prvi dan izvale na luftić, ne namažu se kremom, zaspu i onda se prepečeni probude pred obalom Italije. Kada bi imali ovaj luftić sa ugrađenim propelerima, bili bi odmah spašeni. Istina, još je riječ samo o konceptu, ali dizajn izgleda preopako. Nazvan ‘Inflatable Water Propeller” ovaj madrac na napuhavanje savršen je za sve one koji nemaju živaca lamatati rukama po vodi kao surferi u penziji. Usmjerite ga prema valovima, uključite propelere i derite preko njih dok iza sebe ostavljate turiste koji se ljuljuškaju na površini Jadrana poput debelih galebova.

No, ova ideja za madrac krije i jedno iznenađenje. Kada odvojite dio na napuhavanje, pogonski dio s propelerima radi i pod vodom. Čvrsto ga uhvatite, sumjerite prema dnu i pretvorit će vas u ljudski torpedo. To je ljeto koje se ne zaboravlja!

Cijena: Još u fazi koncepta

Više informacija: www.yankodesign.com









Uragan na stolu

Ovaj gadget definitivno ulazi u kategoriju “a kako ovo radi”. Novi ventilator Dyson Air Multiplier, nema elisu, pa nisam siguran spada li uopće u kategoriju nečeg što zovemo ventilatorom.

No gledamo li s aspekta protoka zraka, on je puno viπe od ventilatora, jer je 15 puta jači od ventilatora te veličine s klasičnim pogonom. Budući da nema elisu, protok zraka je gladak i bez prekida. A kako radi? “Ventilator” usisava 27 litara zraka svake sekunde kroz male otvore na svojem baznom djelu. Zrak se zatim izbacuje kroz ovalni okvir brzinom od gotovo 90 kilometara na sat. Brzina vjetra u najslabijem uraganu je 120 kilometara na sat.

Gdje kupiti: www.dyson.com

Cijena: Od 300 do 450 dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:24