LECH WALESA: POVRATAK PALOG HEROJA

Slavni poljski redatelj završava film o vođi pokreta Solidarnost: ´Nisam više mogao gledati kako heroju Poljske osporavaju zasluge´

Slavni poljski redatelj završava film o vođi pokreta Solidarnost. ‘Bio je to film koji sam morao napraviti’, kaže Wajda, ‘ne mogu više gledati kako heroju Poljske, čovjeku koji je srušio Berlinski zid, žele osporiti zasluge’

Ne želim, ali moram, rekao je čuveni poljski redatelj Andrzej Wajda objašnjavajući nedavno na press konferenciji u Varšavi zašto je odlučio snimiti film o životu legendarnog Lecha Walese, nekadašnjeg vođe radničkog pokreta Solidarnost.

Okupljeni su se novinari slatko nasmijali. Wajda je, naime, parafrazirao jednu od brojnih izjava junaka svoga budućeg filma i dugogodišnjeg prijatelja koja je s vremenom stekla status političkog aforizma. Istu rečenicu, “ne želim, ali moram”, izgovorio je Walesa kada su ga 1990. pitali zašto se odlučio kandidirati za predsjednika Poljske. A Walesa se, objasnio je, morao kandidirati za predsjednika jer transformacija Poljske iz komunističkog režima u demokraciju ide presporo.

Stari oskarovac

A zašto Wajda mora snimiti film o Walesi? Oskarovac u poodmaklim godinama, prilično narušena zdravlja, kratko i jasno obrazložio je okupljenim novinarima svoje “moram”. - Ne mogu više gledati kako heroju Poljske, čovjeku koji je srušio Berlinski zid, žele osporiti njegove zasluge - rekao je. Poslije je pojasnio svoju poziciju: - On je autentični junak, a sada oni koji žele politički profitirati na njemu sve to pokušavaju osporiti i izmišljaju neistine protiv njega. Tužno je to, a ja se s time ne mogu pomiriti.

Wajdin film dolazi u vrijeme kada je Walesa izgubio puno od svoje nekadašnje karizme i kada se doista pokušavaju umanjiti njegove zasluge. Nakon jednog odrađenog predsjedničkog mandata od 1990. do 1995. , koji je većina analitičara ocijenila kao iznimno loš posao, Walesu je u pokušaju osvajanja drugog mandata 1995. pobijedio postkomunist Aleksander Kwasniewski. Vođa Solidarnosti na političku se scenu pokušao vratiti i 2000. novom kandidaturom za predsjednika. Osvojio je samo 1,01 posto glasova, te je poražen i osramoćen objavio da se povlači iz aktivne politike.

Je li bio ‘Bolek’

Hoće li film odgovoriti je li bio ‘Bolek’ ili ne, bilo je prvo pitanje koje je dramaturgu Januszu Glowackom postavio čuvar parkinga u njegovoj zgradi kada mu je ovaj rekao da piše scenarij za film o Walesi. Scena dobro ilustrira to da Walesa već dugo Poljake zanima jedino kroz priču o tome je li doista, kako neki tvrde, bio suradnik komunističkih obavještajnih službi, kada je navodno imao kodno ime “Bolek”. Žučne polemike na tu temu rasplamsaju se iznova svaki put kada se pojavi neko publicističko djelo s novim “dokazima”. Walesa i njegove pristaše sve to demantiraju, a jedino što je bivši predsjednik priznao jest to da je u prvoj polovici sedamdesetih potpisao “dokument o suradnji” koji su u to vrijeme bili primorani potpisati svi oporbeni aktivisti. To je, rekao je, bio taktički potez i nikada iz toga nije izašla, tvrdi, prava suradnja sa SB-om (kratica za komunističku obavještajnu Sluzbu Bezpiecenstwa).

- Ma to su gluposti - lakonski je odmahnuo rukom Adam Michnik, poljski novinar i publicist, bivši aktivist Solidarnosti, a danas glavni urednik dnevnog lista Gazeta Wyborcza kada smo ga u njegovu uredu u Varšavi pitali za optužbe protiv njegova nekadašnjeg suborca:

- Mladi čovjek, radnik, uhićen bez ikakva kontakta s vanjskim svijetom, bez ikakva znanja kako se treba ponašati. Što znači to što je on potpisao nekakav dokument? On, siguran sam, nikada nije bio neki agent koji je cinkario ljude, nikada. Pazite, da sam ja takvo što tada napravio, to bi bilo drugačije. Ja dolazim iz drugačije sredine, iz intelektualnog miljea i meni se takvo što ne može oprostiti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 13:14