MISTERIOZNI MILIJARDER

SIN BRODARSKE ARISTOKRACIJE POSTAO JE MEDIJSKI KRALJ BALKANA Tajne bogatog Grka koji želi osvojiti i hrvatske ekrane

Minos X. Kyriakou i njegova tvrtka Antenna Group u Srbiji su pokrenuli Prvu srpsku televiziju te kupili postaje u Sloveniji i Crnoj Gori, a sada je jedan od glavnih konkurenata na natječaju za koncesiju nove hrvatske nacionalne televizije

Milijarder u sjeni, medijski tajkun koji uspješno izbjegava medije, brodarski magnat koji vješto manevrira u međunarodne poslovne vode, potomak političara koji se drži podalje od političke fotelje, ali uvijek drži političare blizu sebe, suprug glumice ali ipak bez skandala po tabloidima. Tako se ukratko može opisati grčki poduzetnik Minos X. Kyriakou (72), koji je za financijsku krizu u Grčkoj vjerojatno čuo samo na svojoj televizijskoj kući ANT1. Dok je njegova zemlja bila pred financijskim kolapsom, njegovo poslovno carstvo proširilo se vrtoglavom brzinom.

Posao u srednjoj školi

Danas vlasnik medijske kompanije Antenna Group, najveće grčke medijske grupe, planira proširiti svoj medijski imperij. Nije tajna da Minos Kyriakou i njegov sin Theodore žele osvojiti balkanski medijski tron. Nakon što je njegova tvrtka ušla na medijsku scenu u Srbiji, gdje je pokrenula Prvu srpsku televiziju, te u Sloveniji i Crnoj Gori, sada je jedan od glavnih konkurenta na natječaju za koncesiju nove nacionalne televizije u Hrvatskoj.

Mnogi se pitaju tko je zapravo grčki poduzetnik koji želi kupiti TV u Hrvatskoj. U Hrvatskoj Antenna Grupu zastupa odvjetnički ured Borisa Šavorića.

Njegova priča nije poslovna bajka u kojoj dječak bez prebijene pare postaje multimilijunaš. Ipak, on je zaslužan za podizanje već postojećeg obiteljskog biznisa na globalnu razyinu. Obitelj Kyriakou generacijama drži visoku poziciju u društvu. Obiteljski posao s brodarskom dostavom službeno je pokrenut 1852. godine, kada je osnovana tvrtka Kyriakou Shipping and Trading Co, danas poznata kao Athenian Sea Carriers. Nakon srednjoškolskog obrazovanja od 17. do 19. godine, Minos Kyriakou bavio se plovidbom i trgovinom u Brazilu i SAD-u. Minos Kyriakou studirao je u Francuskoj i Švicarskoj, a sa 23 godine imao je u vlasništvu dva tankera pa je tada osnovao Athenian Tankers Inc.

Prvo je proširivao svoj posao s prijevozom biljnih ulja, ali je u 1976. uspostavio dvije korporacije za trgovanje naftnim proizvodima u svijetu - Bacoil International i Athenian Oil Trading Inc. Tvrtka je, na velika vrata, ušla u poslovanje s naftnim derivatima naručivanjem osam tankera iz ukrajinskog brodogradilišta Herson u tadašnjem SSSR-u. U 1992. tvrtka se potpuno orijentirala prema poslovanju s transportom nafte. Perjanice te tvrtke su dva Suezmax tankera Athenian Freedom i Captain X. Kyriakou, a Minost je, u svojoj 38. godini, postao najmlađi član Lloydova odbora registra brodova u Londonu.

Obožava sporta, a kratko vrijeme bavio se atletikom.Nakon što se prestao baviti sportom, kupio je atletsko sportsko društvo iz Atene - Panellinios GS Atena, jedno od najstarijih sportskih društva u Europi, a bio je i predsjednik Grčkog olimpijskog odbora (2004.-2009.). Od prosinca 2004. u braku je s glumicom Marie Konstandatou, ima dva sina i kćer iz prethodnog braka.

Važna je gledanost

U medijski biznis ušao je 1989. godine. Tada je osnovao tvrtku Antenna Group, koja rado ističe, kako su “prva su privatna televizijska postaja koja emitira glas i sliku iz Grčke u SAD, Australiju i Europu, bez pomoći vlade ili neke druge institucije”.

- Antenna je od samog početka bila osjetljiv prijemnik promjena koje su se odvijale u društvu. Otvorila je nove putove informacija i zabave. Kontinuirano pokriva potrebe gledatelja i nudi izvorni televizijski program visoke kvalitete, a ima i najuspješniji međunarodni lik. Tijekom godina Antenna se razvila u inovativni kanal koji odražava stavove današnje grčke populacije i nudi kvalitetne informacije i zabavu, neposrednost i dosljednost - kažu iz te medijske kuće.

Novinari koji rade u tom poduzeću, a koji žele ostati anonimni, kažu da se vlasnik uglavnom ne miješa u uređivačku politiku televizije. Općenito, zanima ga samo gledanost televizije i svojim medijem ne stvara veliku buku u politici. Televizijske vijesti koje prikazuje ANT1 TV smatraju se jednim od umjerenijih u Grčkoj. Na programu te televizijske postaje, unatoč informativnom programu, prikazuju se i američke filmske hit-serije, domaće i turske serije, nekoliko reality showova, itd.

Dio grupe Antenna su ANT1 radio, koji emitira na nacionalnoj razini, Rythmos 94,9 (lokalna pop radiopostaja u Ateni), kao i međunarodna mreža Antena Satellite (Sjeverna Amerika), Antena Pacific (Australija) i Antena Europe (Europa, izvan Balkana). Također ima udio i u TV Makedoniji, postaji s nacionalnom pokrivenošću u Grčkoj, sa sjedištem u Solunu, i ANT1 FM Solun, radiopostaju u Solunu. Prisutna je i na Cipru, preko svoje uspješne suradnje s postajama ANT1 TV Cipar i ANT1 FM CIPAR u Nikoziji, osnovanim 1993. i 1998. godine. Grupa je prva pokrenula live streaming i video na zahtjev WebTV kanala u Grčkoj. Antenna Group danas djeluje u jugoistočnoj Europi, Australiji, SAD-u i Kanadi. Investirala je u elektroničke medije, proizvodnju programa, tiskane medijie, internet i digitalne medijie, glazbenu industriju...

Medijski stručnjak George Tzogopoulos iz Atene za Nedeljnji kaže da se radi o obitelj poznatoj po svojoj medijskoj tvrtki koja nije bila uključena u afere, a Minosa Kyriakoua kao vrlo utjecajanog i uspješnog Grka.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:58