ČEŠKA BANANA DRŽAVA

SEKS, LAŽI, ŠPIJUNI I - MILIJUNI Pozadina korupcijske afere koja je srušila češku Vladu

Iza pikantnih detalja Nečasova fijaska skriva se slika Češke pretvorene u banana državu. Češka drži sasvim izvjesnom povezanost političara i moćnika iz organiziranog kriminala

Banana republika”, “češki politički mulj”, “erotsko-politički triler s ukusom gulaša”, “neviđeni politički potres”, samo su neki od napisa ovotjednog stranog tiska o aferi koja je prinudila češkog premijera Petra Nečasa na podnošenje ostavke. U roku od nekoliko dana Nečas je izgubio funkciju premijera, predsjednika stranke, ali i supruga. Kako stvari stoje, za Nečasa je nakon 20 godina bavljenje visokom politikom završeno životno poglavlje.

Mnogi ga smatraju tragikomičnom figurom, zaljubljenom marionetom kojom je upravljala utjecajna predstojnica njegova ureda Jana Nagyova. Žena koja je s položaja računovođe tvrtke za preradu plastike s neobičnom lakoćom uplovila u visoku politiku, osjećala se toliko moćnom da je zloupotrijebila vojnu obavještajnu službu i naložila praćenje troje civila iz osobnog interesa, uključujući i premijerovu suprugu Radku Nečasovu. Praćenje je organizirala tražeći kompromitirajuće dokaze kako bi ubrzala premijerov razvod. Prigodom saslušanja istražiteljima je rekla kako je zatražila praćenje Nečasove jer se zaplela sa sektom Jehovini svjedoci dajući im novac, što bi, po njenim riječima, ugrozilo premijerov ugled.

Ljubavna afera sa šefom i špijuniranje, nisu, međutim, jedini grijesi ambiciozne Nagyove. Optužena je i za zlooputrebu položaja i korupciju. Prema tvrdnjama istražitelja, podmitila je trojicu zastupnika Nečasove Građanske demokratske stranke (ODS), Petra Tluchora, bivšeg predsjednika Kluba zastupnika ODS-a, Marka Šnajdra i Ivana Fuksu, bivšeg ministra poljoprivrede. Od pobunjenika u stranci (protivili se novom paketu vladinih mjera oporezivanja), ztaraženo je da, u zamjenu za unosne javne funkcije, odustanu od mandata i tako spriječe pad vlade. Dvojica su nakon toga zasjela u Nadzorne odbore državnih tvrtki. Treći je po vlastitim riječima konzultant, a mediji pišu da su njegovi bliski suradnici dobili dobro plaćena mjesta.

Češljanje stanova

Sve je počelo 12. lipnja u kasnim večernjim satima upadom inspektora Ureda za otkrivanje organiziranog zločina u zgradu vlade i na mnoga mjesta širom države. Gotovo 400 stotine policajaca pročešljalo je na desetine privatnih stanova, kuća i drugih objekata. Zaplijenjeno je na stotine dokumenata, 150 milijuna kruna (oko 6 milijuna eura) i desetine kilograma zlata. Na meti Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala bilo je i nekoliko kontroverznih biznismena i moćnih lobista koje se već godinama povezuje s mutnim poslovima s gradskim vlastima Praga, a policija vjeruje da je u sve umiješana i Nagyova. Među njima je i lobist Roman Janoušek, zbog kojeg je uništena obećavajuća politička karijera bivšeg gradonačelnika Praga Pavela Bema, nakon što je u medijima procurio sadržaj policijom prisluškivanih telefonskih razgovora Bema s Janouškem. Skandal je pokazao da gradsku politiku vodi Janoušek, a ne Bem, namještajući javne natječaje u svoju korist.

U trenutku prošlotjedne racije Janoušek je bio u Hrvatskoj, u Zadru, svojoj omiljenoj ljetnoj destinaciji, kao i Ivo Ritig, drugi moćnik u aferi, sponzor ODS-a, milijarder sa stalnom adresom u Monaku i bliskim vezama s Nagyovom.

Bijeg iz zemlje

Neki mediji tvrde da su obojica dobili informaciju o racijama i hapšenjima, pa su za svaki slučaj napustili zemlju. Pored Nagyove, još šest ljudi je završilo u pritvoru, među njima dvojica generala i jedan pukovnik vojno-obavještajne službe, trojica bivših parlamentarnih zastupnika i zamjenik bivšeg ministra poljoprivrede. Nečas je za sada samo osumnjičen, premda se špekulira o podizanju optužnice i protiv njega. Njegovoj ljubavnici i desnoj ruci prijeti i do pet godina zatvora.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:06