NOVI BRUTALNI ZLOČIN OKORJELOG ROBIJAŠA

Pušten iz zatvora pa opet napao: Vezao je svoju bivšu rastrganom plahtom za krevet i snimio silovanje kamerom

Godine iza rešetaka nisu omekšale zlu ćud Igora Sveteca. Nedugo nakon što je izašao iz zatvora, u kojem je završio zbog ubojstva svoje rođakinje 1997., opet mu prijeti kazna. Ovaj put zbog silovanja svoje bivše djevojke

Tog poslijepodneva 16. ožujka 1997. godine tada 25-godišnji Igor Svetec s prijateljem i vršnjakom D. B. uputio se prema stanu njegove rođakinje Zdenke Glavačević na zagrebačkim Srednjacima. Skovali su pakleni plan želeći se domoći nakita i gotovine koje je nesretna žena čuvala u svom stanu.

Oko 16 sati došli su do stana na trećem katu zgrade, a putem su na stubištu susreli i jednu susjedu koja je odmah prepoznala rođaka susjede Zdenke. Drugog mladića, Sveteca, susjeda nije ranije viđala. I ni sluteći što će joj se nekoliko trenutaka kasnije dogoditi, 69-godišnja teta Zdenka otvorila im je vrata vjerojatno sretna što joj je nećakov sin došao u posjet. Baš joj je godilo društvo jer joj je podstanar, koji je mjesec dana živio u njezinu stanu, otputovao na nekoliko dana.

Plastificirano uže

Pustila ih je u svoj stan, a dvojac ju je izgurao u kuhinju, gdje su je počeli mlatiti rukama i nogama. Od snažnih udaraca žena je pala na pod. Navukli su joj preko glave omču od plastificiranog užeta koje su stezali sve dok nisu osjetili da se više ne miče. Beživotno tijelo zamotali su u tepih, a potom su ispreturali cijeli stan u potrazi za nakitom i kešom. Nisu se baš okoristili jer je teta Zdenka u stanu imala samo 500-tinjak njemačkih maraka, nešto komada zlatnog nakita i starijih uređaja koje su poslije prodali. Iz stana su se vrlo brzo udaljili nadajući se da nitko nije čuo viku iz stana.

Budući da se teta Zdenka danima nije nikome javljala na telefon, prema stanu na Srednjacima nekoliko dana nakon zločina uputila se njezian nećakinja, a s njom je bio i podstanar Igor K. Iako su u stanu vidjeli razbacane stvari, nisu ni slutili da se ispod njih nalazi mrtvo tijelo 69-godišnjakinje.

Zlikovac u duši

- Idući dan došao je moj suprug, a doveo je i psa. Pas je u jednom trenutku počeo zavijati kod hrpe stvari, a kad smo ih malo razmaknuli, ugledali smo nogu tete Zdenke. Jedna susjeda poslije mi je spomenula da je iz tetina stana čula buku te da je na vratima vidjela mog nećaka i još jednog nepoznatog mladića - prisjetila se u siječnju 1998. godine u sudnici zagrebačkog Županijskog suda nećakinja ubijene žene.

Policajci su vrlo brzo shvatili tko je odgovoran za okrutno ubojstvo 69-godišnjakinje, a tužiteljstvo je Sveteca i njegovog prijatelja optužilo za ubojstvo iz koristoljublja. Osobe koje su svojevremeno bile upućene u ovaj slučaj kažu kako je Svetec zločin osmislio, a prijatelj samo pomagač.

- Odmah se vidjelo da je zlikovac u duši - kaže jedan od sudionika postupka koji se vodio protiv Sveteca.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:13