RAZLIČITI JUBILEJI

PREDSJEDNICA SVIH GRAĐANA Kolinda ide u Jasenovac, na Bleiburg i skup pobjede antifašista

Zagreb, 190215. Savska 66.Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic u poslijepodnevnim satima posjetila je hrvatske branitelje koji vec 123 dana prosvjeduju ispred Ministarstva u Savskoj ulici.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, u svibnju će biti pokroviteljica oba, ideološki potpuno različita jubileja: 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, a potom i komemoracije na Bleiburgu, gdje se obilježavaju poslijeratni komunistički zločini nad poraženim pripadnicima NDH, ali i brojnim nedužnim civilima, doznao je Jutarnji list od bliskih Kolindinih suradnika.

Prije toga, 26. travnja, Kolinda Grabar Kitarović sudjelovat će i na obljetnici proboja malog broja preživjelih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, najvećeg stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Tako će u dvadesetak dana novoizabrana predsjednica biti vjerojatno jedan od rijetkih ovdašnjih visokih dužnosnika koji će sudjelovati na sve tri obljetnice.

Poziv SAB-a

- Ona na ovaj način želi pokazati kako je predsjednica svih hrvatskih građana bez obzira na njihova ideološka stajališta. Osim toga, na ovaj način pokazuje kako je vrijeme da se prestanu politizirati i Jasenovac i Bleiburg i antifašizam - objasnio je bliski suradnik Grabar Kitarović.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Kolinda je krajem veljače prihvatila prijedlog Saveza antfašističkih boraca (SAB) da bude pokroviteljica središnje proslave Dana pobjede nad fašizmom. Ovo je jubilarna, 70. godišnjica i središnja će se manifestacija održati u HNK.

U petak su na Pantovčaku bili i predstavnici počasnog bleiburškog voda, čiji je pridlog o pokroviteljstvu nad komemoracijom na Bleiburškom polju, zakazanom za 16. svibnja, Kolinda Grabar Kitarović također prihvatila.

Sadašnja lijevo-liberalna koalicija ukinula je 2012. pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom - glavni argument bilo je desničarsko prisvajanje ove manifestacije i redoviti dolasci osoba u ustaškim odorama ili ikonografiji.

U preambuli Ustava navodi se i antifašizam kao jedan od temelja hrvatske državnosti i u koalicijskoj vladi Zorana Milanovića je zaključeno da državna vlast ne može biti pokrovitelj okupljanja na Bleiburgu iako nitko ne osporava zločine koje su izvele partizanske jedinice.

Odluka predsjednice vjerojatno neće biti pozdravljena u lijevo-liberalnoj javnosti, unatoč tome što je sve kompenzirala najavom odlaska u Jasenovac te pokroviteljstvom proslave Dana pobjede nad fašizmom. Potonja odluka, vrlo vjerojatno, neće razveseliti dobar dio HDZ-a, u kojem stavljaju znak jednakosti između antifašizma i komunizma.

Ništa od Moskve

Odluka da u subotu 9. svibnja sudjeluje na obljetnici u HNK, ima i međunarodne implikacije jer to znači da ni Kolinda Grabar Kitarović, kao ni Barack Obama i Angela Merkel, neće otići u Moskvu na proslavu Dana pobjede nad fašizmom.

Poduzetnici predsjednici: Svijet ide naprijed, a mi samo u krug...

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je šefove gospodarskih udruga - HUP-a, HGK, HOK-a i Hrvatskih izvoznika. U izaslanstvu su bili čelnici HUP-a Davor Majetić i Bernard Jakelić, zatim Luka Burilović, predsjednik HGK, Dragutin Ranogajec, šef HOK-a, i Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika. Sastanak je održan na inicijativu predsjednice, a poduzetnicima je to bio prvi posjet Pantovčaku otkako je kormilo države preuzela Grabar Kitarović.

“Predstavnici institucija i udruga složili su se u zajedničkoj ocjeni da pozicija hrvatskoga gospodarstva u ovom trenutku nije sjajna i kako su potrebni značajniji iskoraci za promjenu stanja”, stoji u priopćenju, u kojem se ističe važnost reindustrijalizacije i jačanja izvoza.

Biznismeni su se predsjednici požalili na prenormiranost sustava, snažnu antipoduzetničku i antiinvesticijsku klimu, kao i na izostanak optimizma. Zaključili su da se Hrvatska vrti u krug dok svijet ide naprijed. Predsjednica ih je pozvala na pokretanje zajedničke promotivne kampanje. ( Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:59