UŽAS U ZAGREBU

Osuđeni ubojica kamerom snimao silovanje djevojke: Policajci su pronašli videosnimku na kojoj se Igor S. (39) iživljava

 Sambolec/CROPIX

Nakon što je skoro desetljeće i pol proveo iza rešetaka zbog ubojstva, Igor S. (39) u ponedjeljak se ponovno našao u Remetincu zbog silovanja svoje 25-godišnje djevojke, koju je najprije zavezao plahtom za krevet, a zatim i čitav gnusni čin snimio kamerom.

Ostaje u pritvoru

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na jedinog svjedoka, ujedno i žrtvu ovog brutalnog zločina. Uz rizik od mogućnosti utjecaja na djevojku, postoji i opasnost od ponavljanja djela. Istražni sudac je udovoljio zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva, poslavši osumnjičenog Igora S. na najmanje mjesec dana u pritvor u zatvor u Remetincu.

Premda u Policijskoj upravi zagrebačkoj u utorak nisu službeno izvijestili o dovršenju kriminalističke istrage, niti o događaju, kako neslužbeno doznajemo Igor S. je uhićen na osnovu prijave njegove djevojke koja je policiji u nedjelju ispričala kako je silovana dva dana ranije u stanu u kojemu su zajedno živjeli na području Trešnjevke.

Svađa i nasilje

Njezin dečko, koji je inače prošle godine pušten iz zatvora u kojemu je zbog ubojstva bio još od 1996., ispričala je djevojka, nakon svađe ju je prislio na vrlo nasilan spolni odnos, a sve je snimio kamerom.

Policajci iz trešnjevačke policijske postaje ozbiljno su shvatili prijavu i odmah su u suradnji s Odjelom općega kriminaliteta PUZ-a uhitili Igora S. koji je međutim sve poricao. Ostala je riječ djevojke protiv njegove.

Kako neslužbeno doznajemo djevojka je policiji ispričala kako joj je u petak nakon njezinoga odbijanja da spava s njim, Igor rekao kako joj neće dati da napusti stan prije nego ona ispuni ono što od nje traži. Zatim je uzeo plahtu s kreveta te je iscjepao na trake a njima djevojku vezao za krevet, dok joj je komad plahte nagurao u usta.

Pronađen video

Prije silovanja aktivirao je i videokameru povezanu s osobnim računalom kako bi sve snimio. Međutim, upravo te snimke zabilježene na hard-driveu njegovoga računala sada će biti nepobitni dokaz protiv njega na predstojećem suđenju.

Djevojka je inače s Igorom S. stupila u vezu u travnju ove godine, a u posljednje vrijeme, ispričala je istražiteljima, Igor je postajao jako neugodan i ljubomoran te joj počeo zabranjivati da izlazi bez njega u grad.

Igor S. je inače 1997. godine bio osuđen na 14 godina zatvora jer je zajedno s nećakom žrtve, u jednome stanu na Knežiji 1996. zadavio tada 69-godišnju Zdenku Glavačević, a motiv je bio ženin novac i nakit koji su zatim podijelili.

Ženino tijelo pronađeno je zamotano u tepih nakon nekoliko dana, no policija je ubrzo ušla u trag počiniteljima pa su uhićeni, a sud im je obojici izrekao visoke zatvorske kazne.

U razgovoru o ovome slučaju neuropsihijatar prim. dr. Željko Marinić objasnio je za Jutarnji list da bi razlozi i okolnosti koji su Igora S. doveli do statusa recidivsta u najtežim zločinima mogli ležati i u neuspjeloj resocijalizaciji počinitelja koji je veliki dio svojega života proveo iza rešetaka gdje vrijede potpuno drugačija pravila, koja su često u suprotnosti s društveno prihvatljivim uzusima.

- Ne želim da ispadne kako ikoga branim, a ponajmanje da tražim razumijevanje za teško kazneno djelo, no počinitelj o kojem ste mi rekli veliki je dio mladosti proveo u zatvorskome sustavu pa je moguće i da je on potpuno neprilagođen životu kojega je zetekao nakon izlaska iz kaznionice - zaključio je dr. Marinić.

Prim. dr. Marinić: Radi se o osobi silno opterećenoj kontroliranjem

Poznati neuropsijatar u bolnici Jankomir i stalni sudski vještak, prim.dr.sc. Željko Marinić rekao nam je kako je teško govoriti o konkretnome slučaju sve dok se ne obavi vještačenje, no da iz načina na koje su ubojstvo od prije 15 godina te nedavno silovanje počinjeni proizlazi kako počinitelj pati od neke vrste poremećaja ličnosti.

“Svakoga treba individualno gledati, no najvjerojatnije je riječ o poremećaju. U slučaju ubojstva i silovanja riječ je o dva različita motiva. U prome slučaju radilo se očito o pribavljanju ilegalne koristi dok se kod silovanja može govoriti o nečemu sasvim drugom, pojasnio je neuropsihijatar.

Posebno neuobičajeno je vezivanje za koje Marinić smatra da može biti obilježje potrebe za kontrolom.

“Radi se o jednoj agresivnoj osobi koja ima potrebu zadovoljenja potreba kroz kontrolu okoline. On želi ostvariti kontrolu nad situacijom. Kada mu je žrtva počela oponirati on je postao agresivan”, rekao nam je Marinić u telefonskome razgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:12