SMRT KOJA JE PODIJELILA OTOK

Obitelj: Našli smo otrov kojim ga je ubila. Udovica: To je sredstvo za pranje kamenca

 Jadran Babić/CROPIX

U Pučišćima, drugome mjestu po veličini na otoku Braču koji ima oko 1500 stanovnika, nije sramota biti stari momak. Okorjelih neženja ondje ne nedostaje. Čak svaki sedmi mještanin stariji od 40 godina još nije doveo curu “prid oltar”.

- Ma, uvik je u mistu bilo lipih divojaka, ali dok je mater živa, nema potrebe za ženidbom. A ča fali samcima?! Vidite kako čovik svrši kada se kasno oženi - šale se umirovljenici Jure, Ante i Josip, koji prohladna zimska poslijepodneva krate ćakulom i kartanjem u lokalnoj gostionici Monte Carlo, aludirajući na nedavnu smrt svoga sumještanina, 64-godišnjeg Stjepka Capkovića koji je nakon godina i godina provedenih u statusu samca umro samo šest dana nakon sklapanja crkvenog braka.

Vijest da im je stariji brat bio u braku Stjepkove sestre Marija, Lenka, Zlata i Mladenka te brat Mikica doznali su tek na misi zadušnici nakon sprovoda u crkvi Sv. Jeronima kada je župnik don Ante Kusanović rekao da je pokojnika prije nekoliko dana ženio, a sada ga pokapa. Uvjereni da su upravo oni jedini nasljednici imovine nesretnoga Stjepka, bijesna braća optužila su Anicu Capković rodom iz Travnika, djevojačkog prezimena Martinović Anđelić, da se za njihova brata udala isključivo iz koristi, a zatim ga otrovala!

Obitelj ga ostavila

Tužna priča samca koji je vjerovao da su ispred njega godine bračne sreće u trenu se pretvorila u skandal koji posljednjih tjedana potresa malo misto uz more, poznato po kamenoklesarstvu. Tragom tajnovite smrti i mi smo doplovili na otok.

O životu i smrti Stjepka Capkovića malo tko u Pučišćima želi govoriti. Bio je vrijedan, pomalo ćudljiv, teškog karaktera i, slažu se, ne osobito druželjubiv čovjek. Završio je samo osnovnu školu pa se već kao 14-godišnjak zaposlio u obližnjem kamenolomu Jadrankamen.

- Bio je dobar i vrijedan radnik. Ništa mu nije bilo teško - pohvalio je svoga bivšeg kolegu Slaven Puljak, nekadašnji direktor Jadrankamena, bivši načelnik općine Pučišća. Kad je Stjepko 1994. otišao u mirovinu posvetio se maslinarstvu i voćarstvu, ali se, kažu mještani, i opustio. Prije je bio stasita ljudina, strastveni lovac na fazane i zečeve, ali onda se udebljao. Imao je, kažu, oko 140 kilograma, teško se kretao i bio sve ćudljiviji.

Dovela ga u red

Obožavao je majku Katicu i oca, imenjaka Stjepana. Jedini od braće je ostao živjeti u Pučišćima te se o roditeljima brinuo do njihove smrti. Gubitak majke prije desetak godina osobito ga je pogodio. Nakon smrti roditelja braća, osim najstarije sestre Marije u Australiji, gotovo su ga potpuno zaboravila. Da imaju brata, dodaju mještani, sjetili su se tek nakon što je umro.

Stjepko je iza sebe ostavio dvije stare zapuštene kamene kuće u Pučišćima, starija nema ni krov, zatim 150.000 četvornih metara obradivog zemljišta u bližoj okolici, oronuli traktorčić i koze.

Jedan njegov poznanik otkriva kako se pričalo da je s ocem sklopio kupoprodajni ugovor za kuću i zemljište kako nakon očeve smrti ne bi imao problema s razasutom braćom. Umjesto njega, s njima danas probleme ima - njegova udovica.

Osam godina mlađu Anicu Stjepko je navodno upoznao prije dvije godine. Bila mu je kućna pomoćnica. Ona je pak pričala da ga je upoznala tijekom ljetovanja na otoku, sažalila se nad njegovom sudbinom te ga ubrzo zavoljela. Priča se i da je prije toga živjela od samo 400 kuna socijalne pomoći, ali se mještani slažu da je Anica u svemu pomagala Stjepku, čistila kuću, odlazila u kupnju.

- Anica je vrijedna žena. Pitam se kako ga je onakvog uopće mogla trpjeti. Stjepko je bio sav zapušten i jeo je samo suhu hranu, zato je i bio onako debeo. Uz nju je postao uredan i čist, zdravije se hranio - tvrdi susjeda koja je željela ostati anonimna. Isitiče da je Anica bila vjernica.

- On bi stajao ispred crkve dok bi ona molila - priča.

U četvrtak 13. siječnja su u crkvu oboje ušli. Anica je za kumu odabrala sestru Katu Vranić, a Stjepko prijatelja s otoka Hvara, a u crkvi je bio još samo don Ante. Osim rodbine, brak je iznenadio i mještane, od kojih neki ističu da “pred kraj supružnik nije bio normalan i da ne znaju kako su ga oženili”. Nesretni je mladoženja umro u svojoj kući 19. siječnja oko 23 sata navodno Anici pred očima, a sljedeći je dan pokopan na mjesnom groblju.

Tajna Ankičine sobe

Da je njihov brat otrovan, Marija, Lenka, Zlata, Mladenka i Mikica posumnjali su odmah nakon sprovoda. U obiteljskoj je kući tijekom karmina između braće i Anice uslijedila žestoka svađa. Navodno je Mikica prijetio udovici da će joj se “krvi napiti”. Pozvana je i policija, ali u zapisniku stoji da nije bilo nikakvog nasilja. No, čim su policajci napustili kuću, Anicu je novopečena rodbina sa sestrom i sinom studentom teologije izbacila iz kuće. Braća su u njenoj sobi, kako tvrde, pronašla cijeli niz sumnjivih predmeta: odlomljeni drveni križ, naopako okrenutu Stjepkovu fotografiju iz mlađih dana, nož i nepoznati prah!

Kuća zjapi prazna

- Svi u Pučišćima znaju da je pokojnik bio lošeg zdravlja. Bio je pretio i do kuće se jedva uspinjao po dugim, strmim, kamenim stepenicama. Nekoliko dana prije smrti vidio sam ga kako zastajkuje i hvata zrak. Ma kakvo trovanje - kaže Capkovićev kolega iz dana u kamenolomu.

- Pio je mnogo piva - znakovito šapću susjedi.

- I taj prah, to nije otrov, nego sredstvo za čišćenje kamenca kojim je Ankica prala zavjese - dodaju drugi i zaključuju: jedino što ovu smrt razlikuje od drugih na otoku jest žestina borbe za pokojnikovu imovinu.

Anica je prije odlaska iz kuće pokupila svu dokumentaciju o vlasništvu suprugove imovine. Rodbina ju je optužila i za krađu 60.000 kuna koje je Stjepko mjesec dana prije smrti u banci podigao sa svoga računa.

Kuća pokojnoga Stjepka trenutačno je prazna. Izvana izgleda kao da ondje već godinama nitko ne živi. U predvorju se nalazi stol prekriven plastičnim stolnjakom. Uz oronulu drvenu klupu, iznad koje visi buket požutjelog lovora, naslonjen je molitvenik. Anica se navodno smjestila kod rodbine u Splitu. Tvrdi da nije kriva, da je voljela svog pokojnog supruga i odbija sve kontakte s medijima. Braću Capković tužit će zbog klevete.

Iz bolnice na vjenčanje

Obitelj je, pak, zatražila ekshumaciju bratova tijela kako bi utvrdili uzrok smrti. Odluku o tome donijet će Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, a dotad je, kad se zanemare međusobne optužbe i mjesne ćakule, jedini dokument koji baca kakvo-takvo svjetlo na Stjepkovu smrt službeno izvješće liječnice Doma zdravlja Pučišća. U njemu stoji da je Capković preminuo od komplikacija nastalih lomom rebara koji je zadobio pri padu na kamenu gomilu u svom masliniku 4. siječnja, 15 dana prije smrti. Liječniku se obratio nekoliko dana nakon pada. Tada je hospitaliziran u KBC-u Split, iz koje je pušten na kućnu njegu. Upravo na vrijeme da se oženi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 20:01