LIJEPA IVANČICA

NOVA KARIJERA BIVŠE MISSICE 'Sedmero mi ljudi radi tisuće komada nakita. Sve sam postigla sama, osim što mi mama vodi cijeli posao'

Ivančica Pahor (32), bivša Miss turizma, uspješna je poduzetnica koja svoj ručno rađeni nakit prodaje u lancu trgovina DM

Mnoge se mlade i lijepe žene izgube u svijetu mode, ljepote i show businessa. Pobjedom na izboru za Miss, fotografiranjem za modni magazin ili sudjelovanjem u nekoj reklamnoj kampanji misle da će riješiti sve svoje probleme i da će od toga moći živjeti cijeli život, a zaboravljaju da je ljepota prolazna i da moraju ulagati u sebe. Ja se nisam željela uhvatiti u tu zamku, ulagala sam u sebe, učila i stvarala, zato se danas mogu nazvati uspješnom poslovnom ženom - priča nam Ludbrežanka sa zagrebačkom adresom Ivančica Pahor (32), nekadašnja Miss turizma Hrvatske i prva pratilja izbora za Miss turizma svijeta koja je danas vlasnica tvrtke koja surađuje, između ostalih, s lancem trgovina DM - Drogerie markt i svoj nakit prodaje u njihovim trgovinama diljem Hrvatske.

Fokusirana na ciljeve

- Suradnja s DM-om počela je prije šest godina. I prije toga sam izrađivala unikatni ručno rađeni nakit, a kada mi se ponudila prilika za suradnju s takvim velikim lancem trgovina, jednostavno sam je morala zgrabiti. Moj horoskopski znak je Bik, što znači da sam izuzetno fokusirana na svoje ciljeve. Kad nešto želim, onda me ništa, nikakva prepreka, ne može zaustaviti u postizanju tog cilja. Riječ neuspjeh jednostavno ne postoji u mojem rječniku. Tako je počela i moja suradnja s DM-om. Sasvim slučajno upoznala sam odgovornu osobu u DM-u koja mi je mogla ponuditi priliku da se dokažem i tu priliku nisam željela propustiti. Otišla sam na sastanak s njima i prezentirala im svoj proizvod, i to je bilo to. Za početak smo dogovorili probno razdoblje od godinu dana da vidimo kako će kupci prihvatiti moj nakit, a nakon što su podaci pokazali da prodaja ide jako dobro, dogovorili smo dugoročnu suradnju koja je još uvijek uspješna - ističe Pahor.

U proizvodnom pogonu njezine obiteljske tvrtke u Ludbregu sedmero zaposlenih mjesečno izrađuje tisuće komada ručno rađenog nakita od keramike, murano stakla, poludragog kamenja i sličnih materijala, koji se prodaje u svim većim prodavaonicama DM-a u Hrvatskoj, a Pahor ističe da su u tijeku i pregovori da se njezin nakit počne prodavati i u njihovim prodavaonicama u cijeloj Europi.

- Kad sam počela surađivati s njima, u DM-u uopće nisu znali ništa o meni, odnosno da sam nekad bila Miss, da sam afirmirana modna dizajnerica, da sam sudjelovala u brojnim reklamnim kampanjama i fotografirala se za časopise. To su saznali tek kasnije nakon što su ih na to upozorili kupci. Dakle, nisam taj posao dobila na poklon, nego sam sve postigla svojim radom, naravno uz veliku podršku obitelji, pogotovo majke koja drži proizvodnju pod kontrolom. Stvarno odrađuje velik posao i na tome sam joj beskrajno zahvalna. No, sve u životu sam postigla sama, i to ne zato što mi nitko nije želio dati pomoć i podršku, nego zato što pomoć i podršku nisam niti tražila jer sam uvijek vjerovala da je svaki čovjek sam kovač vlastite sreće. Mama, na primjer, nije uopće niti znala da sam postala Miss turizma Hrvatske tako dugo dok se nisam pojavila kod kuće u novom automobilu koji sam osvojila kao dio nagrade uz titulu - naglašava Pahor koja, osim što surađuje s DM-om, i dalje izrađuje nešto skuplji dizajnerski unikatni nakit koji prodaje u svojoj prodavaonici na Hvaru, tijekom varaždinskog Špancirfesta i preko interneta.

- Mogu reći da je moj nakit već u svim dijelovima svijeta. Brojni strani turisti, koji tijekom ljeta dolaze na Hvar, često navraćaju u moju prodavaonicu, a narudžbe preko interneta stižu najviše iz SAD-a i Australije. Strancima je on posebno zanimljiv jer koristim razne tradicijske materijale kao što je čipka, što je za njih egzotično, posebno i unikatno pa ga rado kupuju, iako je za hrvatske prilike možda i malo skup - dodaje Pahor.

Izrada radnih odijela

Osim modnim dizajnom i izradom nakita, nekad se bavila i slikarstvom.

- Za to sad baš i nemam vremena. Jako volim umjetnost, uostalom diplomirala sam povijest umjetnosti i etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i obožavam sve vidove umjetnosti, ali od toga ne mogu živjeti. Samohrana sam majka i moram misliti na svoje dijete i na svoju obitelj, tako da sam se odlučila u potpunosti posvetiti poslu, iako mi je i slikarstvo jako dobro išlo i u tome sam jako uživala - kaže Ivančica Pahor.

Njezina poslovna karijera počela je zapravo odmah nakon što je 2000. godine pobijedila na izboru za Miss turizma Hrvatske te postala prva pratilja Miss turizma svijeta.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:17