SVJEDOČENJE IZNUTRA

Nikad Čačić nije bio tako zbunjen i pokoran...kao kad ga je nazvao Milanović zbog slučaja Ferenčak

Što o premijeru Milanoviću kažu njegovi najbliži suradnici i stranačke kolege. Je li se promijenio nakon dolaska na vlast? Čak i njegovi politički protivnici priznaju mu jednu stvar - ima puno povjerenje u svoje suradnike. Za razliku od svih hrvatskih dosadašnjih premijera
 Damjan Tadić/CROPIX

Bit će pogrešaka, promašaja, krivih procjena, nesuglasica i svađa, ali uvjeren sam da je to pravi put - govorio je Zoran Milanović u prosincu, kad je preuzimao premijersku funkciju. I nije pogriješio. U prvih stotinu dana nove Vlade bilo je i smjena, i ostavki i poništenih odluka... No, Zoran Milanović za krive poteze nije tražio izlike. Priznao ih je! Bila je to poprilična novost za Banske dvore, u kojima su do sada svoje gafove obično opravdavali, za njih napadali novinare ili ih jednostavno zataškavali. Milanović je, očito, od početka odlučio biti drugačiji.

- Pogriješili smo - ustvrdila je nedavno njegova Vlada kada je u Nadzorni odbor Croatia osiguranja imenovala odvjetnika Krešimira Škaricu. Naime, nakon što je Jutarnji list otkrio da je odvjetnik Škarica u sukobu interesa, jer ne može kao stručnjak koji se specijalizirao za ubiranje novca od osiguravateljskih kuća, biti istodobno čovjek koji štiti interese najveće takve kuće u Hrvatskoj, Vlada je njegovo imenovanje poništila.

Slično je bilo i sa slučajevima HNS-ovca Srećka Ferenčaka koji je netom nakon postavljanja povučen iz Nadzornog odbora Janafa, te sa smjenom Vladimira Ferdeljija s mjesta pomoćnika donedavnog ministra prometa Zlatka Komadine. Prvi je imao nepravomoćnu presudu na godinu dana zatvora zbog afere Nanbudo, a drugi je kritizirao Vladu da nema hrabrosti za reformu državne uprave.

Pukotina u Vladi

Oba slučaja brzo su riješena, no zbog tih gafova oporba je likovala.

- Milanović je nekompetentan premijer. Ne zna što radi, njegova Vlada neće dočekati godinu dana - kritizirali su ih najčešće HDZ-ovci. Svaku pogrešku proglašavli su velikom pukotinom u Milanovićevoj Vladi. Tvrdili su i kako Milanović previše dopušta svom prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, te da je, zapravo, Čačić pravi premijer. Spominjali su i sukobe između njih dvojice te najavaljivali raskol u Kukuriku koaliciji. No, prava je istina, tvrde i SDP-ovci i HNS-ovci, da su Milanović i Čačić u prilično dobrim odnosima.

- Tako je bilo i dok nisu bili na vlasti. Tada su se češće i družili, a sada zbog posla nemaju baš vremena za neke ručkove ili večere. No, svakodnevno dugo razgovaraju telefonom. Čačić za Zorana nikada nije rekao niti jednu ružnu riječ. Smatra ga iznimno pametnim i odlično obrazovanim. Posebno ga impresionira to kako Milanović besprijekorno govori engleski jezik - priča mi jedan od Čačićevih suradnika. S druge strane, Milanovićevi SDP-ovci kažu kako njihov šef ima veliko povjerenje u Čačića i njegovu stručnost, te da mu se previše ne miješa u posao.

- To što Milanović ministrima daje veliku samostalnost u poslu nije znak njegove slabosti. On im jednostavno vjeruje i ne miješa se, sve dok za to ne postoji pravi razlog. Kad izbije problem, onda se uključi i tada zna biti prilično oštar i odlučan. To se dogodilo, primjerice, kad je izbila afera s Ferenčakom. Ujedno je to bio i prvi veći incident između njega i Čačića - otkrila je pozadinu tog događaja nekolicina SDP-ovaca. Kažu kako je sve počelo time da je Čačić pokušao uvjeriti Milanovića da Ferenčaka stavi na neku poziciju. No, Milanović je to odbio.

‘Pametno oprezan’

- Nakon toga, priča mi izvor iz stranke, Čačić je Milanoviću iza leđa postavio Ferenčaka u Janaf. Kad je Milanović to doznao, nazvao je Čačića i kratko mu kazao:

- Ne može tako. Riješi taj problem. Odmah!

- To je bilo sve što je rekao. Nikada Čačića nismo vidjeli tako zbunjenog i pokornog - ispričali su o tom događaju.

Za Zorana Milanovića njegovi kolege i suradnici reći će kako se, otkako je postao premijer, promijenio - na bolje. Izgubio je onu početnu nesigurnost i manje je autoritativan nego što je bio u početku. Opisuju ga kao “pametno opreznog”.

- Zoran je velo napredovao. Ranije je možda bio agresivniji jer je stalno bio pod pritiskom da mora učiniti ovo ili ono. No, otkako je ostvario svoj cilj i postao premijer, nekako je ležerniji i smireniji. Kao da je pokazao svoje pravo lice. Iako mu neki prigovaraju da se skriva iza Linića i Čačića, to nije tako. On je taj koji odlučuje i sve drži pod kontrolom. I ne voli one koji mu podilaze. Više cijeni kad mu netko dođe i kaže “Zorane, to nije dobro, trebalo bi ovako”. Možda mu se u prvi trenutak to i ne svidi i pogodi mu sujetu, ali poslije to cijeni. U pravilu se ne sukobljava s ljudima. No, kad nešto odluči, onda je to tako, a svoje odluke ne voli previše objašnjavati. Glede tog pitanja, jednostavno je tvrdoglav - kaže jedan od njegovih bliskih suradnika.

Ono što Milanović nije promijenio jest njegov odnos prema medijima. Ne voli se, kako kažu njegovi kolege, “naslikavati”, niti se ima potrebu tako dokazivati, kao njegovi prethodnici.

Zanimljivo je da o Milanoviću dobro mišljenje ima i velik dio HDZ-ovaca. Jedan njihov bivši ministar ocijenio je kako je premijer do sada povukao sve dobre poteze, te da je čovjek “koji zna prioritete”. Kaže kako je Milanović jedini premijer do sada koji je dao toliku slobodu svojim ministrima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:17