POBUNA VIDEOTEKE

NETFLIX vs. POPCORN Što može kapitalizam protiv ljudi koji su spremni raditi zabadava, iz čistog zadovoljstva

Netflix, kompanija vrijedna 30 milijardi dolara, pobjesnila je kada je shvatila da u Nizozemskoj Popcorn Time ima više korisnika nego ona

osljednji natpis na odjavnoj špici skupe akcijske komedija “Kigsman: Tajna služba” Matthewa Vaughna glasi: “Ovaj film osigurao je posao za 15 tisuća ljudi”. Nije to bilo prvi put da se na ovaj način pokazuje koliko filmovi upošljavaju članova ekipe, nešto prije toga je na kraju “Birdmana” Alejandra G. Inárritua, dobitnika ovogodišnjeg Oscara, pisalo da je to ostvarenje nakratko zbrinulo 12 tisuća ljudi. Dvojbeno je da je na blockbusteru od 80 milijuna dolara radilo njih samo 15 tisuća, a na razmjerno skromnoj produkciji od 16 i pol milijuna čak 12 tisuća, no to trenutačno nije ni tako važno: znakovito je da su se na ovaj način i filmaši uključili u borbu protiv piratstva, poručujući: “Evo, vi nezakonito skidate naše filmove s interneta i umanjujete prihode kompanijama koje ih proizvode i distribuiraju, ukoliko tako nastavite bez posla će ostati toliko i toliko filmskih djelatnika.”

Nova dosjetka

Pozivanje na sindikalnu svijest svakako je nova dosjetka u ratu s piratima. Krajem prošle godine činilo se da je ta bitka privremeno dobivena: unatoč tome što je u zloglasnom hakerskom napadu na Sony na internetu osvanulo čak pet filmova te kompanije od kojih četiri još nisu ni stigla u kina (komedija “Intervju” zbog koje je to sve i napravljeno nije bila među njima, nju je nešto kasnije ilegalno “skinula” posve druga piratska grupacija), švedska policija uspjela je onemogućiti piratski web portal The Pirate Bay, koji je dva mjeseca prestao s radom. MPAA - udruga američkih filmskih kompanija - je likovala, smatrala je da je piratima zadan odlučan udarac, no nije baš bilo tako. U trenu se pojavilo nekoliko kopija ugašenog web portala, a na scenu se vratilo i nekoliko njih poput IsoHunta koje su snage reda i zakona svojedobno onemogućile. Kada je 1. veljače The Pirate Bay obnovio svoju aktivnost, mnogi su s pravom stekli dojam da je čitava ta afera samo ojačala pirate i na neki način legalizirala njihovu djelatnost, jer su o njihovim potezima odjednom počeli izvještavati The Hollywood Reporter i Variety, koji su tako nešto ranije prepuštali zagriženim blogovima kao što je TorrentFreak.

Mala revolucija

Početkom prošle godine izbila je mala revolucija na tom području. Pojavio se web portal Popcorn Time koji je u trenu osvojio Ameriku: na njegovoj stranici zapaženo su figurirali plakati filmova koji su se smatrali javnom domenom - poput nijeme verzije “Dr. Jekylla i G. Hydea” s Johnom Barrymoreom - međutim glavninu njihova prometa ipak su činili friški naslovi filmova i serija. Novina je bila u tome što Popcorn Time nije nudio skidanje nego gledanje filmova, tzv. streaming, a to je usluga po kojoj se proslavila najmoćnija američka online videoteka Netflix, od 2013. i ambiciozan producent televizijskih serija. Netflix nije bio oduševljen što popularnost Popcorn Timea raste, jer je portal nudio zabadava ono za što su oni naplaćivali pretplatu (koja i nije bila tako mala - ukoliko ste željeli iskoristiti sve što je nudila njihova riznica), no srećom uljez je 14. ožujka te godine nestao sa scene. Ispostavilo se da ga je pokrenula grupa kompjutorskih entuzijasta, tzv. geekova iz Buenos Airesa, smislili su inovativan sistem po kojem nisu imali vlastiti katalog filmova i serija nego su koristili sve što se moglo s internetskih zaliha diljem svijeta, od tzv. seedera koji su takvu robu pohranjivali u svojih kompjutorima (tu se radilo o tzv. sekvencijalnom skidanju) te napravili mrežu koja je sjajno funkcionirala: bilo je dovoljno da kliknete na odabrani plakatić s naslovom filma ili serije, pričekate petnaestak sekundi da se vaš željeni sadržaj skine tko zna odakle i zatim ga odgledate, dakako, bez ikakve naknade.

Kućno kino

Momci su odustali od svoje rabote, tvrdili su da im je to oduzimalo suviše slobodnog vremena, međutim, pri hakerskom upadu u Sony doznalo se i za mailove iz kojih je bilo očito da je udruga MPAA imala značajnu ulogu u gašenju Popcorn Timea.

Kako je to već slučaj kod piratstva, kad ugasite jedno žarište, vrlo brzo se javi neko drugo, tako da su u drugoj polovici 2014. profunkcionirala čak dva takva portala, PopcornTime.io i Popcorn-Time.se. Ukoliko ih skinete sa svim potrebnim aplikacijama, dobivate prvorazredno (i besplatno) kućno kino na kojem možete odabrati i podnaslove (hit filmovi i serije nude prijevode na 44 jezika), osnovne postavke i pretraživanje vrlo su jednostavni, a kvaliteta je prvorazredna: uglavnom su to HD snimke, nema sadržaja snimljenih kamerom, a ni filmovi se ne guraju na portal dok su još u kinima, tek kad su dostupni u visokoj rezoluciji (među trenutačnim hitovima su “Egzodus: Bogovi i kraljevi” Ridleyja Scotta, “Hobit: Bitka pet vojski” Petera Jacksona i spomenuti “Birdman”). Po svemu je to servis koji nimalo ne zaostaje za onima za koje se plaća pretplata, a PopcornTime.io nudi čak i prvorazredan izbor japanskih anime proizvoda.

Netflix je, dakako, pobjesnio. Kompanija koja vrijedi 30 milijardi dolara, ulazi samo na velika tržišta i ne zamara se malima kao što je hrvatsko, neugodno je bila iznenađena kada je ustanovila da u Nizozemskoj Popcorn Time ima više korisnika negoli ona. U nedavnom kvartalnom izvještaju upućenom svojim dioničarima zloglasni web portal optužen je za sve nedaće legalnog poduzetništva i zlouporabe autorskih prava. U jednom je pogledu Netflix itekako ranjiv, ne nudi sve što je dostupno na tržištu, nego samo filmove i serije za koje ima ugovore (na primjer, neprestano je u ratu s najmoćnijom američkom kablovskom mrežom HBO i kad-tad želi preuzeti njezin primat u kvalitetnoj televizijskoj produkciji), dok Popcorn Time nudi upravo sve, kao što je slučaj s legalnom glazbenom uslugom Spotify.

U bespućima

Je li “streaming” nelegalno posredovanih sadržaja piratstvo? Po mnogim tumačenjima jest, no danas su takva vremena da se i suci u mnogim američkim državama predomišljaju glede kazni izrečenih za piratstvo, obrana autorskih prava više nije tako jednostavna rabota kao što se u prvi mah smatralo. U Njemačkoj se i dalje drže doslovnog tumačenja zakona, ukoliko koristite PopcornTime, morat ćete platiti 815 eura kao i da ste skinuli film ili album s interneta, međutim, slučajeva je toliko da baš nije sigurno koliko će njih biti uspješno procesuirano. Voditeljima tog portala postavljaju se pak najrazličitije prepreke, Popcorn-Time.se tri puta je mijenjao servere domaćine u dva tjedna, jer su ga odbijali u strahu od policijskih racija, da bi se naposljetku ustalio na švedskom serveru, na kojem sada već preko mjesec dana radi i The Pirate Bay. PopcornTime.io je u puno lagodnijoj situaciji budući da je registriran na Teritoriju britanskog Indijskog oceana, bespuću između Tanzanije i Indonezije, koje izbjegavaju čak i najzagriženiji turisti, a kamoli ne MPAA.

KOMPLETNU PRIČU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:15