EKSKLUZIVNI INTERVJU

NAJTRAŽENIJI TRENER DANAŠNJICE Čovjek tako pasje naravi ne može biti loša investicija

Kolumnist Magazina razgovarao je s nekadašnjim Kloppovim suigračima da bi napisao priču o njegovu putu od prosječnog igrača Mainza do trenera najvećeg kluba 21. stoljeća - Barcelone

Jürgen Klopp danas spada u svjetsku trenersku kremu. Uz Josepa Guardiolu, Josea Mourinha i Carla Ancelottija, da ne idemo previše u širinu. Godinama je bio “Ahilova peta” bavarskog nogometnog diva, godinama mu je “krao” titule, a prošle godine je dogurao do Wembleyja i finala Lige prvaka. Pokopali su ga Jupp Heynckes, Mario Mandžukić i Arjen Robben. Ali, zbog posebnog izgleda, posebnog načina komunikacije s medijima i publikom, Jürgen Klopp je u njemačkim nogometnim okvirima ono što je Mourinho u Premiershipu - Posebni! On je od “schwarzengelben”, “crno-žutih” iz Dortmunda učinio nogometnu senzaciju.

Čudo u Mainzu

Stadion “Westfallen je najposjećniji stadion u Bundesligi, između ostalog i zbog Jürgena Kloppa. Danas je prvi na listi kandidata za novog trenera Barcelone. I naš Robert Prosinečki nedavno je kazao da bi Klopp bio najbolje rješenje za posrnuli Nou Camp.

Vjekoslav Škrinjar i Vlado Kasalo, negdašnji Dinamovi nogometaši, igrali su u Mainzu, gdje je na poziciji desnog beka igrao i “Kloppo”. Škrinjar mu je dvije godine bio “cimer”, a Kasalo ga se sjeća kao neviđene “dilajle”. Znate, ja sam nekada bio lud, ali Klopp..., pričao je Kasalo.

Kao igrač Mainza honorarno je prodavao police osiguranja za jedno osiguravajuće društvo. “I meni je uvalio policu za 1500 maraka”, a onda je postao trener, danas jedan od najtraženijih na svijetu. Sve mi je o tome ispričao Vjekoslav Škrinjar, koji je u Mainzu igrao lijevog, a Jürgen Klopp desnog beka.

- Mainz, koji je tada igrao u drugoj njemačkoj ligi, doveo je za trenera Renea Vandereyckena. Ali, Mainz je godinama igrao u sustavu 4-4-2, a belgijski trener je pokušao igrati s liberom, i nakon samo šest kola su ga potjerali, jer se igrači nisu snalazili. Doveli su novog trenera Edgara Krauzuna ali, ni pod njegovim vodstvom stvari se nisu bitno popravile, deset kola prije kraja prvenstva bili smo u zoni ispadanja. Klub je skupo platio dva trenera i više nije bilo novca za novog, skupog stručnjaka. Jürgen Klopp bio je na zalasku karijere, uglavnom rezerva i pokušali su šok-terapijom, instalirali su njega na klupu. U deset zadnjih utakmica pod Kloppovim vodstvom ostvarili smo šest pobjeda i četiri neodlučena i spasili se - rekao je Vjekoslav Škrinjar, koji se sjeća Kloppovih prvih trenerskih koraka:

- Bili smo cimeri 1,5 godinu i prije utakmice sa Chemnitzom ušli smo u svlačionicu. Kada je trener, inače stariji i uglađeni gospodin, zaustio da izdiktira sastav, direktor kluba Christian Heidel je rekao: “Prije nego što nastavite govoriti, moram vas obavijestiti kako je uprava odlučila da vi više niste trener, na klupi će danas sjediti Jürgen Klopp. Izvolite napustiti svlačionicu...”.

Nogometna filozofija

Bilo je to 2002. godine i prva utakmica Jürgena Kloppa na klupi Mainza. Vjekoslav Škrinjar, inače vrlo skroman dečko, koji je igrao u Dinamu, Zagrebu, Mainzu i Japanu, ostao je u prisnim vezama s Kloppom sve do danas.

- Kada je slavio 40. rođendan, pozvao me u Mainz na večeru. Vidio sam da sam bio jedini iz naše generacije koji je dobio pozivnicu. Laskalo mi je, jer teško je biti prijatelj s Nijemcem, oni nas i danas tretiraju kao primitivne Balkance.

Hoće li Klopp otići u Barcelonu? - pitao sam Škrinjara.

- Nismo se čuli zadnjih mjeseci, ali siguran sam da neće otići zbog novca, može ga privući samo Barcelonin imidž. Iako, kada je 2006. godine za njemačku televiziju komentirao svjetsko prvenstvo, rekao je da nema potrebu ići u druge države, jer ne poznaje mentalitet i navike, a u financijskom smislu nije previše zahtjevan; novca ima dovoljno i kao trener u Njemačkoj. Ali, možda se umorio od stalnog ratovanja s Bayernom, možda je Barcelona doista magnet. Taj klub je teško odbiti. Nije narcis, iako se to ne bi moglo reći po njegovim javnim nastupima, nije ni egoist, ali kao Nijemac, voli disciplinu i red. No, nije klasični “Prus”, vrlo je duhovit, ima dušu. Ali, makar smo bili cimeri, kada je postao trener, rekao mi je: “Defenzivu moraš odraditi 100 posto, u obrani ne smiješ kiksati, a u napadu radi što hoćeš, sve ću prepustiti tvojoj kreativnosti!” U tome je i bit njegove nogometne filozofije.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 03:52