THE JINX

NAJEKSPLOZIVNIJA DOKUMENTARNA SERIJA POSLJEDNJIH GODINA ‘Što sam učinio? Ubio sam ih sve, naravno.’

 Getty images/AFP

Početkom prosinca 2010. u američkim kinima premijerno je prikazan film “Sve dobre stvari” (kad je narednog proljeća stigao u Hrvatsku, dobio je eksploatacijski naslov “Istine i laži savršenog zločina”). Izazvao je popriličnu pažnju iz nekoliko razloga. Redatelju Andrewu Jareckom bilo je to prvo igrano ostvarenje, no prije toga proslavio se u drugoj filmskoj vrsti: njegov dokumentarac “Portret Friedmanovih” koji se bavio obitelji s dva osuđivana pedofila dobio je nagradu žirija na Sundance film festivalu, a kasnije je i nominiran za Oscara. Svestrani Jarecki bavio se i glazbom, između ostalog je s već tada utjecajnim J.J. Abramsom napisao temu za popularnu seriju “Felicity”, koju je sam i izveo, a povremeno je režirao i u kazalištu. “Sve dobre stvari” producirala su poduzetna braća Weinstein i osigurala zvjezdanu glumačku postavu u kojoj su bili Ryan Gosling, Kirsten Dunst, Frank Langella i Philip Baker Hall, međutim, medije je najviše zanimala činjenica da se Jarecki drznuo elaborirati priču o zagonetnom tajkunu Robertu Durstu, čija je supruga Kathie nestala bez traga 1982.: unatoč tome što se sumnjalo da ju je on ubio, službene optužbe nije bilo jer tijelo nikad nije pronađeno.

Otvoren slučaj

Godine 2000. slučaj je ponovno otvorila ambiciozna državna tužiteljica Jeanine Pirro, što je rezultiralo još jednom smrću: ubijena je Durstova bliska prijateljica Susan Berman za koju se sumnjalo da mu je pomogla u prikrivanju tragova likvidacije Kathie, a godinu kasnije stradao je i 71-godišnji Morris Black, njegov susjed u Galvestonu, gdje je Durst neko vrijeme živio preodjeven u ženu, kako bi se sakrio od suviše znatiželjnih medija: tajkun je tvrdio da ga je ubio u samoobrani i zatim u strahu od policije raskomadao njegovo tijelo. Platio si je skupe odvjetnike koji su isposlovali nevjerojatnu presudu: porota ga je oslobodila krivnje za ubojstvo, ali je osuđen na devet mjeseci zatvora zbog “nepropisnog načina odlaganja tijela”.

Jarecki je u filmu promijenio imena svih stvarnih ličnosti, ali nije bilo sumnje čime se bavi: uostalom, “Sve dobre stvari” zvao se dućan zdrave hrane koji su Durst i Kathie otvorili 1971. u Vermontu. Redatelj je pokušao dati odgovore na neke od zagonetaka iz spomenutih, nikad riješenih slučajeva, pa je tako pretpostavio da je Durst unajmio Morrisa Blacka da ubije Susan Berman čim mu je ona zaprijetila da će otkriti sve o svojoj umiješanosti u Kathiein “nestanak” i zatražila još novca za svoju šutnju, a zatim je likvidirao Blacka kada ga je ovaj također počeo ucjenjivati, izvukavši se bez ozbiljne kazne.

Traumatizirana ličnost

Jarecki je oslikao Dursta kao zagonetnu, traumatiziranu ličnost. Njegova obitelj bila je među četiri-pet najvećih vlasnika nekretnina na Manhattanu, međutim, ponekad to nisu bila baš luksuzna zdanja nego oronule zgrade s pornokinima, seks dućanima i jeftinim hotelima. Durst je bio najstarije od četvero djece Seymoura Dursta, koji je sinčiću - kad mu je bilo sedam godina - navodno priredio jezivu predstavu: poveo ga je do prozora i pokazao mu balkon na kojem je stajala njegova majka, prijetila je da će izvršiti samoubojstvo, a to je odmah zatim i učinila. Otac je kasnije objasnio da se nadao kako će sinovljeva prisutnost pokolebati majku u njezinoj odluci, ali očito nije.

Mladi Durst nije isprva ništa htio imati s obiteljskim poduzetništvom, u njemu je bio šezdesetosmaški duh, i zato mu se dopala Kathie, zgodna, nekonvencionalna i inteligentna cura iz srednjeg staleža, te ideja s dućanom zdrave hrane. Kada mu je otac objasnio da on financira njegov hir, vratio se u New York i prionuo na skupljanje stanarine od klijentele koja je često bila na rubu kriminala. Istodobno, Kathie ga je pritiskala zahtjevima da dobiju dijete, pa kad je zatrudnjela, odmah potom je morala na pobačaj: smatrao je da potječe iz proklete obitelji i nije htio nastaviti lozu. Među njima je bilo sve više nasilja, ona je potajno završila srednju medicinsku školu, upisala i fakultet, prijetila razvodom, što je vjerojatno rezultiralo njezinim ubojstvom. Sam zločin Jarecki u filmu nije pokazao, ali nakon što je bilo jasno da je ubio njihova psa ljubimca, očito je kako je nesretna žena završila.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:03