Najavljen Steam kontroler, uređaj budućnosti za sve PC gamere

Kada je iz Valvea stigla vijest o najavi nečeg zanimljivog krajem tjedna, većina gamera se nadala najavi Half Lifea 3 kojeg očekujemo već godinama. Nažalost, još uvijek nećemo zaigrati treći nastavak ove popularne igre, ali zato smo dobili najavu vrlo zanimljivog kontrolera.

Steam game kontroler zaista izgleda posebno. Za početak treba izdvojiti dva trackpada kružnog oblika. Pomoću njih će igrači palčevima moći kontrolirati igru, a visoka rezolucija obećava preciznost koju dosada nismo vidjeli, dok cijela površina može biti korištena kao tipka. Ako je vjerovati službenim najavama, ovaj sustav bi napokon mogao zamijeniti tipkovnicu i miš te bismo iz naslonjača mogli igrati i igre koje dosada nisu bile igrive putem klasičnih kontrolera.

Uz osjetljive trackpadove, kontroler sadrži i novu generaciju preciznih elektro-magneta koji su zakačeni sa strane svakog trackpada, a omogućavaju prijenos sila vibracije koje će nadalje omogućiti preciznu kontrolu pokreta u igri. Na ovaj način će igrači dobiti posebne informacije o brzini, raznim granicama, teksturama kao i potvrde svojih akcija.

Na sredini kontrolera se nalazi i zaslon osjetljiv na dodir. Pomoću njega će biti moguće odabirati razne opcije u igri, a također će služiti i kao tipka. Zavisno o igri, ovaj ekran će moći vršiti razne funkcije, a ostaje vidjeti kako će dizajneri igara iskoristiti ove funkcije za svoje igre.

Naravno, tu su i klasične tipke sa stražnje strane kontrolera koje su postavljene ergonomski, a također su podijeljene po svojoj funkciji.

Valja napomenuti kako je kontroler kreiran s ciljem prilagođavanja, što znači da će programeri moći urediti funkcije kontrolera kako im to odgovara. Vrlo važno je znati da će kontroler biti kompatibilan sa svim Steam igrama, a to se odnosi jednako na stare kao i na nove igre.

Kontroler je još u beta fazi testiranja, a nadamo se da ćemo ga uskoro vidjeti u prodaji te isprobati u nekoj od igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40