OBOLJELA OD KARCINOMA

NA UDARU BIROKRACIJE Sarnavka: 'Odstranili su mi dojku, a ponašaju se kao da su mi amputirali mozak'

- Ja sam valjda u prošlom životu bila teška kučka. Pa kako da si drugačije objasnim ovu svinjariju?! Neće mi, izgleda, dozvoliti ni da umrem mirno. Odstranili su mi dojku, a ponašaju se kao da su mi amputirali mozak - bjesnila je prošli tjedan Sanja Sarnavka, dugogodišnja koordinatorica udruge B.a.b.e.

Sarnavka je oboljela od karcinoma dojke. Iznenadila ju je, kaže, bolest, ali ju je spoznaja o tome što znači biti pacijentica u Hrvatskoj paralizirala.

- To je užas, to ne možeš povjerovati. Naknada za bolovanje mi je takva da od nje ne mogu preživjeti, pa ću se morati vratiti na posao nakon šeste kemoterapije. Lijekove koji mi pomažu kupujem sama: 350 kuna mjesečno. Posebni grudnjak košta 400 kuna, a HZZO mi je dao - jedan. I na kraju, prijete mi tužbom jer nisam zalegla u krevet i ne zapomažem od jutra do mraka. Za poludit! - istresla je.

Naime, Sarnavka je tjedniku Gloria ispričala, bez uljepšavanja, sve o svojoj borbi s rakom. Depresija joj je, rekla je, na vratima, ali se ne da. I to tako što je aktivna kad god može. Čuje se s curama u Babama, odradi što god može.

I to su pročitale tete u HZZO-u. Pa su nazvale njezinu doktoricu i zaprijetile i doktorici i Sarnavki tužbama jer je na bolovanju, a očito je sposobna za rad. Sarnavka im nije ostala dužna: digla je pristojnu galamu i natjerala šefa HZZO-a da joj se ispriča. Ali nije to dosta. HZZO može biti siguran da će ga Sarnavka, sada s iskustvom pacijentice, držati na oku zauvijek i jednako natjeravati za svakog pacijenta kojem se usudi napraviti sličnu svinjariju.

Što je napravila?

Milijunti se put opravdano potukla sa sustavom, u svoje ime i u ime svih ostalih bolesnih: nakon što je u tjedniku Gloria rekla da je od depresije zbog karcinoma dojke spašava to što ponekad nešto volonterski radi za B.a.b.e, njoj i njezinoj doktorici zaprijetili su iz HZZO-a da će ih tužiti jer je na bolovanju, a sposobna je za rad!

Kako je to napravila?

Izravno, kao i uvijek: nakon što je shvatila da poziv iz HZZO-a nije bizarna zafrkancija, opalila je javno po Vladi, nazvala potez HZZO-a svinjarijom i sramotom te zatražila psihijatrijski pregled da joj stručnjak objasni kako je uopće do sada uspjela preživjeti u ovoj zemlji.

Zašto je to važno?

Sustav obično ne reagira na anonimne pacijente, bez obzira na to koliko im ta reakcija bila potrebna. Ali na Sarnavku su reagirali: HZZO je u roku od par sati sazvao konferenciju za novinare i najavio da je neće tužiti (!!!) te da će pravedno procijeniti treba li joj produljiti bolovanje nakon 19. prosinca. Mogla je privatnim kanalima riješiti svoj problem. Ali nije: iskoristila je poznatost svog lica i, nadajmo se, pomogla još kome.

Kome je to važno?

Svakom bolesniku, svakom oboljelom od karcinoma, da se čuje kako ih se tretira i na što imaju pravo nakon desetljeća uplaćivanja zdravstvenog osiguranja: na mjesečnu naknadu od najviše 4250 kuna mjesečno, na jedan grudnjak u šest mjeseci ako su žene s odstranjenom dojkom te na jedan grudnjak godišnje ako su starije od 65! A ako ipak nastoje zadržati optimizam, poklanja im se - tužba!

Što još radi?

Članica je Vijeća za nadzor sigurnosno-obavještajnih službi, Savjeta Regionalnog ureda UN Women, Nacionalnog tima za prevenciju nasilja.... Brine se o psima, tješi muža i dva sina, uređuje vrt i voćnjak, pruža psihološku pomoć drugim bolesnicama. I sve to u trećem tjednu nakon kemoterapije. Tek tada, naime, može ustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 04:43