POGLED IZA ZATVORENIH VRATA

Mračne tajne iz Bijele kuće: ‘Obama je ušao u sukob sa svima. Ljudi ga mrze, više mu se ni na telefon ne javljaju!'

Knjiga legendarnog novinara 'Cijena politike' prvi put donosi pikantne detalje iz Bijele kuće i epski sukob unutar Demokratske i Republikanske stranke

Dva mjeseca pred izbore američke knjižare preplavljene su knjigama koje otkrivaju pikantne detalje o četiri godine Baracka Obame u Bijeloj kući. I sam predsjednik u govorima koje drži diljem zemlje otkriva mnogo toga o čemu nije do sada govorio, kako voli kuhati čili koji mu često ne uspijeva te da je vrlo dobar igrač biljara i golfa. Njegovi suradnici, uz riječi hvale, kažu da je i jako umišljen i da smatra kako sve radi najbolje. Često drži bukvice podređenima, a svakom novom zaposleniku u Bijeloj kući kaže da bi on njegov posao radio bolje. Natjecanje je uvijek u Obaminoj glavi pa se svako rođendansko slavlje pretvori u sportsko nadmetanje u kojem pobjeđuje Barack.

Ali, mnogo veću pažnju od detalja iz privatnog života predsjednika pobuđuje najava knjige Boba Woodwarda “Cijena politike”, koja će se pojaviti 11. rujna. Riječ je o knjizi novinara The Washington Posta, koji je 1972. godine zajedno s Carlom Bernsteinom razotkrio aferu Watergate. Poslije toga obasipan je lavinom hvalospjeva, uz ocjenu da je to bio najveći novinarski istraživački napor svih vremena.

Kronika sukoba

Sada su ponovno na redu tajne Washingtona, a legendarni novinar Bob Woodward, dobitnik dva Pulitzera, opet barata podacima koji će uzburkati američku javnost. Razgovarao je sa svim najvažnijim ljudima iz Bijele kuće, od samog predsjednika do njegovih najbližih suradnika, ali i suparnika, kako bi dao pogled iza kulisa događaja posljednje tri godine. Posebno se to odnosi na sukobe predsjednika Obame i republikanaca u Kongresu oko vrućih pitanja ekonomije. Već sada su objavljeni najzanimljiviji detalji iz sedamnaeste knjige Boba Woodwarda, koji sada živi u Georgetownu, četvrti u Washingtonu. Mnogi ga smatraju i jednim od najboljih novinara našeg vremena, pravom američkom ikonom koja je dobila sve moguće nagrade za svoj rad. Kritičari mu zamjeraju da često pretjeruje i izmišlja, a sam nije sretan kada se objavljuju tekstovi u kojima se iznose kritike na njegovo pisanje.

Knjiga prati Obaminu borbu s republikancima unutar Kongresa s naglaskom na prošlu godinu. Bob Woodward otkriva i sukob koji je Obama imao s Johnom Boehnerom, predsjednikom Zastupničkog doma američkog kongresa oko fiskalne politike, ali više od toga i strašnu suprotstavljenost i neslaganje između demokrata i republikanaca. To je kronika sukoba, intriga i političkih podmetanja u današnjoj Americi.

Kada je Barack Obama sazvao hitan sastanak lidera Kongresa u Bijeloj kući, prema riječima Woodwarda, J ohn Boehner rekao je da se radi na planu oko fiskalne politike i da oko toga ne želi pregovarati s predsjednikom. Obama je bio iznenađen i rekao je da ga se ne može isključiti iz tog procesa. “Ja moram potpisati ovaj račun”, odbrusio je Boehner. Lider većine u Senatu Harry Reid tada je rekao da četiri lidera trebaju nasamo o tome razgovarati i zatražio od Obame da napusti sastanak koji je sazvao u svojoj vlastitoj kući! Predsjednik se s tim složio, otišao iz sobe i pustio ih da razgovaraju. “I to je bilo to, Kongres je preuzeo vođenje stvari”, zaključuje Woodward i piše da je nakon toga Kongres bio mjesto odlučivanja, a ne Bijela kuća. Moć se po Woodwardu preselila od Obame na republikance u Kongresu koji su preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu.

Veliki spletkaroš

Barack Obama je bio naprosto nespreman za poraz u Kongresu 2010. godine, kada je morao po protokolu čestitati Boehneru. Ali, problem je bio što nitko u Bijeloj kući nije imao njegov telefonski broj.

Tijekom Obamina prvog sastanka s demokratskim i republikanskim liderima u Senatu, dva tjedna nakon inauguracije, predsjednik je rekao da želi čuti što nude da se dođe do zajedničkog rješenja. “Ako upali, nije važno čija je ideja”. Ali već drugog dana Obama je promijenio ton nakon što mu je republikanac Eric Cantor pokazao nacrt ekonomskog oporavka. “Mogu ja to sam, ali želim da to učinimo zajedno. Izbori nose posljedice, Eric, a ja sam taj koji je pobijedio”. Predsjednikova arogancija opisana je više puta u knjizi, a pogotovo njezini negativni efekt.

Kao veliki spletkaroš prikazan je Joe Biden, koji se može spetljati sa svima, samo ako je njemu u interesu. I s onima za koje nitko ne bi očekivao, pa je tako imao topli odnos sa simpatizerima Tea Partyja. “Da ja ovo radim, učinio bi skroz drukčije”, znao je govoriti Biden o nekim Obaminim postupcima, koji je prikazan čas kao šaptač republikancima, ali i kao Obamino tajno oružje.

Glavni likovi knjige su Barack Obama i John Boehner. Woodward piše o Obami kao političaru koji je previše samouvjeren, što često rezultira baš arogancijom. Na nišanu je posebno imao Boehnera, s kojim se često i tajno sastajao i sate i sate razgovarao. Boehner je tražio velike rezove troškova, a Obama je mislio da ga poznaje u dušu. “To je onaj tip republikanca koji igra golf, puši cigare, druži se u country klubu i sklapa poslove”, smatrao je predsjednik. Ali, njegovi su ga savjetnici upozoravali da se možda preračunao i podcijenio političke rizike kada je odlučio direktno pregovarati s republikanskim liderom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 05:56