NIKAD VIŠE GRUNTOVČANA

Jedna bi epizoda danas stajala više od 3 milijuna kuna

ZAGREB - Outsourcing” je već dugo vremena omiljena riječ među šefovima HRT-a. Što to zapravo znači? Ukoliko ste gledali američku komediju “Outsourced” (u domaćem prijevodu “Moja indijska avantura”) znat ćete o čemu je riječ. Promućurni kapitalisti shvatili su da im je jeftinije premjestiti ured za prodaju svakovrsnih tričarija u zemlju u kojoj su radna snaga i telefonski troškovi iznimno jeftini pa su raspustili ured u Seattleu i premjestili ga u predgrađe Mumbaija.

Nema veze što Indijci nisu tako vični engleskom, ali dok s drugog kraja zemljine kugle objašnjavaju prednosti usisivača na paru domaćici u Teksasu razlika i nije tako velika: imigranti ionako obavljaju na tisuće poslova na američkom tlu.

Zamrznuti program

“Outsourcing” je, čini se, definitivno rješenje kako bi se HRT izvukao iz golemih dugova. Javna televizija koja na svoj golemi administrativni aparat i slabašnu produkciju troši na milijarde kuna procijenila je da će najefikasnije uštedjeti ukoliko zamrzne ionako gotovo nepostojeći dramski program. Stoga je raspisala natječaj kako bi svoje dvije jedine - sudeći po odjeku kod gledatelja vrlo uspješne serije “Odmori se, zaslužio si” i “Stipe u gostima” - dala u vanjsku produkciju.

Prošle jeseni, na tematskoj sjednici Programskog vijeća, objašnjeno je da je dramska produkcija vreća bez dna: ukoliko se takve serije nastave proizvoditi na HRT-u, one će biti neminovno bar 20 posto skuplje. Za razliku od privatnih produkcija, u kojima se ne poštuje ni 12-satni radni dan, HRT ima problema s inspekcijom, pa njezini zaposlenici uživaju nužnu zaštitu. Da bi se tome doskočilo, dramsku produkciju treba prepustiti privatnicima, koji će poput Indijaca iz američke komedije “Outsourced”, napraviti čuda za šaku kuna.

Prva se na udaru našla serija “Odmori se, zaslužio si”. Nakon vrlo gledane četvrte sezone, autori, brat i sestra Goran i Snježana Tribuson, prošle su godine dobili narudžbu za petu sezonu, koja produkcijski - po naputku šefova televizije - nije smjela biti skromnija, čak i nešto razigranija od prethodne.

Neugodno iznenađenje

Tribusoni su, međutim, bili neugodno iznenađeni kada su doznali da će se njihova serija ubuduće raditi po “outsourcing” konceptu: umjesto da joj cijena koštanja bude pola milijuna kuna po epizodi, odsad će se raditi “iz usluge”, za gotovo dvostruko nižu cijenu.

Pojasnimo o čemu je riječ! “Odmori se, zaslužio si” po američkoj kategorizaciji spada u “primetime” serije, čija se svaka epizoda producira puno pažljivije od neke sapunice i na programu se nalazi samo jednom tjedno. Sredinom osamdesetih HRT je uveo revoluciju kada je počeo otkupljivati sapunice kompanije AVA Productions, s cijenom od nešto preko 200 tisuća kuna po epizodi, no to je zapravo bio unosan biznis za vanjskog partnera, jer je svaka serija imala preko stotinu nastavaka i emitirala se svakog radnog dana u tjednu.

“Primetime” serije nisu nestale, ostale su neka vrsta standarda, iako je HRT i njih često uzimao iz vanjske produkcije. U međuvremenu je stupio na snagu propis po kojem je HRT imala obavezu uzimati bar 15 posto programa od vanjskih dobavljača, no toga se pridržavala samo kada je bio u pitanju dramski program: zabavne, sportske i informativne emisije i dalje su proizvodili njezini uposlenici, međutim, sve drugo prepušteno je vanjskim dobavljačima.

Zašto? Zna se! Informativni program HRT mora kontrolirati, jer se jedino njime može ulagivati moćnim političkim strankama, zabavni program joj treba zbog zarade na telefonskim pozivima i SMS porukama (nitko ne postavlja pitanje zašto moramo trpjeti trakavicu kvalifikacija za Euroviziju, kada naš mukotrpno izabrani natjecatelj može ispasti prije finala: milijuni kuna koji se slijevaju HRT-u i T-Comu opravdavaju ovakvu besmislicu), dok se bez jakog sporta na malim ekranima može oprostiti i od zadnjeg valjanog razloga za ubiranje pretplate. Dramski program je nešto bez čega se može i zato se taj posljednjih mjeseci (a i godina) našao na vjetrometini.

Za “Odmori se, zaslužio si” upravo je raspisan natječaj, no teško je da će se na njega javiti bilo koji ozbiljan producent. HRT je, naime, odredila cijenu od 290 tisuća kuna po epizodi. Razgovarao sam s domaćim poduzećima koje se bave filmskom i televizijskom produkcijom i dobio vrlo usuglašen stav: zašto ne, tako nešto je moguće, ali samo ukoliko se realizira kao sapunica.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDNJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:52