NAJAMBICIOZNIJA BRITANSKA DINASTIJA

IZ LONDONA ANA MUHAR Dinastija Johnson: Odgajani da budu pobjednici

Kad je zastupnik u britanskom parlamentu iz redova konzervativaca Jo Johnson krajem prošlog mjeseca postavljen na mjesto šefa strategije Davida Camerona, njegov stariji brat izrazio je oduševljenje što je napokon “jedan Johnson ušao u 10 Downing Street”. Na temelju rezultata lokalnih izbora i sveopće popularnosti u naciji koja je vrlo izbirljiva pri odabiru svojih političkih heroja, do nedavno se očekivalo da će prvi Johnson koji će se naći u premijerovoj rezidenciji biti upravo on, Boris Johnson. Kada su, naime, na prošlim lokalnim izborima torijevci doživjeli gotovo sramotan poraz, od boljki njihove politike nimalo nije patio Boris Johnson. Jedna od rijetkih ličnosti na Otoku koju je dovoljno zvati samo po imenu - iako je, malo je poznato, njegovo prvo ime Alexandar, kako mu se obraćaju obitelj i prijatelji - na lokalnim izborima doživio je trijumf. Politički analitičari tada su zaključili da su lokalni izbori bili Borisova točka preokreta, odnosno da je toga dana počela njegova subliminarna kampanja za mjesto premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

4 člana, 2 pridružena

S tim zaključkom možda su bili isuviše brzopleti, ne nužno zato što je Boris Johnson jednom prilikom, u svom poznatom živopisnom stilu, rekao: “Mogućnost da postanem premijer jednako je izgledna kao mogućnost da ćemo pronaći Elvisa na Marsu ili da ću se reinkarnirati u maslinu”. Naime, vjerojatnija točka preokreta za Borisa Johnsona od njegove trijumfalne pobjede na lokalnim izborima protiv laburističkog kandidata i bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstonean mogla bi biti upravo vijest o političkom uspjehu njegova sedam godina mlađeg brata Joa. U obitelji Johnson natjecateljski duh najveći je afrodizijak.

Britanija je dobila - možda ne svoju najmoćniju - no sigurno svoju najplaviju dinastiju u povijesti. Klan Johnsovih ima četiri člana i dva pridružena - kada je Boris bio tinejdžer, pater familias Stanley razveo se i sa svojom drugom suprugom dobio dvoje djece koje prvotni plavokosi klan - sastavljen od dječaka Borisa, Lea i Joa i djevojčice Rachel - nikada nije u potpunosti prihvatio. To je bilo očito na nedavnoj promociji knjige Stanleyja Johnsona na kojoj je njegova 47-godišnja kći Rachel napravila scenu jer je njena mlađa polusestra Julia zauzela bolju poziciju u publici. U trenutku kad je počeo službeni dio promocije Rachel, ugledna novinarka, sjedila je na najvažnijoj stolici, izguravši svoju polusestru i njezinu majku iza sebe. Obiteljske prijatelje Johnsonovih takav ishod razmirice nije nimalo iznenadio.

Kada je, nedavno, popularniji pojam od Borisa Johnsona postala dinastija Johnson, mnogi su se obratili njenom najstarijem članu i idejnom tvorcu tražeći u njemu britansku verziju azijske Tiger Mother ili barem tate Thatchera za 21. stoljeća, kojemu je prva britanska premijerka pripisivala velik dio svog uspjeha. Stanley Johnson, avanturist, novinar i pisac, o odgoju svojih mališana pisao je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Stanley, pretpostavljam”, koja od strane nacionalne kritike nije izazvala oduševljenje, ali je donijela ključna poglavlja za razumijevanje Johnsonovih.

Laissez-faire pristup

Mnogi su ostali iznenađeni Stanleyjevim pristupom odgoju na koji je, kako kaže, najviše utjecalo njegovo odrastanje na farmi. “Ovce imaju janjad, krave imaju telad, ljudi imaju bebe. Ne trošiš puno vremena na to da bi razmišljao kako ih odgojiti”, rekao je. Roditeljski dušebrižnici bili su šokirani njegovim priznanjem da je svoju djecu često ostavljao bez nadzora. “Tjedan ili dva dana nakon što se Boris rodio putovali smo Sjedinjenim Američkim Državama. Tada si jednostavno mogao staviti bebu na stražnje sjedalo - bilo je puno lakše prije svih tih pravila. Mogao si otići na ručak i staviti bebu na stražnje sjedalo na parkiralištu, vratiti se i beba bi bila gdje si je ostavio. Sve je bilo vrlo jednostavno”, objasnio je.

Takav laissez-faire pristup u slučaju Johnsonovih pokazao se punim pogotkom: za početak, svako od njegovih šestero djece educirano je na najprestižnijim sveučilištima u zemlji Oxford i Cambridge. Boris je gradonačelnik Londona i kolumnist vodećih medija u zemlji. Rachel je glavna urednica The Lady, najstarijeg ženskog časopisa u zemlji, Leo je uspješni biznismen i filmski producent, Jo je konzervativni zastupnik u parlamentu i, po novome, desna ruka Davida Camerona, njihova polusestra Julia je profesorica latinskog i sve uspješnija pjevačica, njezin brat je bankar u Goldman Sachsu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:49