ČELNIK ŽIVOG ZIDA

IVAN VILIBOR SINČIĆ 'Tsipras je pokazao da je izdajnik, isto kao Milanović i Karamarko'

Tjedan u 10 pitanja s prvim čovjekom stranke Živi zid
 Boris Kovačev/CROPIX

1. Vilibore, dugo vas nije bilo u javnosti. Kako je protekao godišnji, osim nekih vijesti o Slađi?

- Za nas nema godišnjeg odmora, vrijeme provedeno u primorskim krajevima iskoristili smo kao dio pretkampanje, pripremajući ljude i organizacije za izbore. A kad je riječ o Slađi, ona je član kao i 10.000 drugih članova i jedna od javnih osoba koja je svojom prisutnošću podržala našu borbu protiv deložacija. Pozivamo i sve ostale javne osobe da se promoviraju na isti način.

2. U utorak ste najavu koalicije Josipović - Čačić nazvali lešinarskom i uhljebničkom. Zašto?

- Gospodin Josipović i gospodin Čačić desetljećima su u samom vrhu izvršne politike, gdje je jedan čak dva puta bio ministar, a drugi predsjednik države. Oni su svojim političkim radom uništili našu zemlju i sada na razvalinama hrvatskog društva, poput lešinara, žele osvojiti još koji mandat kojim će trgovati kao krupje žetonima u kasinu. Njima nije na srcu opće dobro, nego oportunistički se prodati onome tko bude sastavljao vladu i izvući utjecaj i imovinsku korist za sebe.

3. Što vam smeta kod Josipovića, a što kod Čačića?

- Čačić se bez ikakve odgovornosti razbacivao lažnim obećanjima o stotinama tisuća radnih mjesta i gospodarskom razvoju, on više nije ozbiljan političar. Josipović je mlak političar koji je nastupao s programom pravednosti, ali nije imao hrabrosti prozvati ikoga tko čini nepravdu. Ni jedan ni drugi nisu nikad napravili nijedan konkretan potez za hrvatskog radnika, hrvatskog poljoprivrednika ili hrvatskog studenta.

4. Vidite da se stvara koalicija stranaka s ljevice. Je li vas tko kontaktirao i, da jest, što biste mu odgovorili?

- U Hrvatskoj ne postoji lijeva koalicija, samo skup uhljebničkih stranaka koje štite banke i Todorićeva zdanja, gazeći pritom sva ljudska i radnička prava. Nismo imali nikakvih ponuda.

5. M. Holy kaže da joj je Maras nudio osam mjesta u Saboru. Koliko bi vama bilo dovoljno da budete raspoloženi za političku trgovinu?

- Živi zid nije trgovačka stranka, samim time bilo kakva politička trgovina za nas je nemoguća. Mi se godinama borimo protiv njihove politike na terenu, spašavajući pritom ljude koje oni uništavaju.

6. Koliko ste osnovali podružnica stranke, koliko imate članova?

- Imamo više od 10.000 članova i razvijenu infrastrukturu u svim županijama. Spremni smo za izbore u kojem god se trenutku oni raspišu. Ideju Živog zida doveli smo do trenutka kad je sasvim izgledno da će ona dobiti priliku za prezentaciju na najvišoj političkoj razini u Hrvatskoj, u Saboru.

7. Kakav program pripremate za izbore?

- Monetarna reforma, ukidanje valutne klauzule, revizija pretvorbe i privatizacije te lustracija svih korumpiranih kadrova, a osobito u DORH-u i sudstvu, naš su program za izlazak iz krize - takav program ne nudi ni jedna druga stranka. Monetarnom reformom oslobodit ćemo ljude iz dužničkog ropstva i zaposliti ih, revizijom pretvorbe i privatizacije vratit ćemo otetu imovinu u ruke naroda, a lustracijom kazniti sve one koji su pokrali narod i prikrivali kriminal kroz institucije. Stara generacija političara mora otići da bi Hrvatska imala budućnost.

8. Pomogli ste radnicima Metalinga iz Siska. Kako su njih izigrali?

- To je tvrtka koja je stradala u pretvorbi i privatizaciji, kao i tisuće drugih. Umjesto zaslužene plaće za svoj rad dobivaju prijetnje otkazima i lišeni su svih prava.

9. Nakon što se u Kaštelima branitelj ubio zbog kredita u švicarcima, kako vidite rješenje tog problema?

- Branitelj koji se ubio žrtva je poltronske Vladine politike prema stranim bankama. Na njegovu slučaju pada u vodu teza o tome da su ljudi sami krivi jer nisu živjeli u skladu sa svojim mogućnostima. Pri uzimanju kredita rata mu je iznosila 3800 kn, a mirovina 8000, međutim, zahvaljujući Vladinoj pogrešnoj monetarnoj i proračunskoj politici, rata je narasla na 7000 kn, a mirovina je pala na 6400 kn. On se nije našao u bezizlaznoj situaciji, u nju su ga gurnuli oni koji se u medijima prikazuju kao socijalno osjetljivi političari skloni dužnicima.

10. Što kažete na razvoj grčke krize i promjene u Sirizi?

- Živi zid se ograđuje od Tsiprasovih poteza. Žao nam je što se pokazao kao izdajnik poput Karamarka i Milanovića. U kontaktu sam s visokim dužnosnikom jedne od stranaka Syrize još od kraja prošle godine. I on je bio šokiran Tsiprasovom izdajom i sada je član onog dijela Syrize koji se protivi mjerama štednje. Sa svojom strankom uskoro namjerava napustiti koaliciju. Tragedija Syrizine izdaje nije u tome što će stradati Syriza, nego što je narod izgubio povjerenje u sustav i demokraciju jer je još jedan političar izdao volju naroda i biračko tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 12:18