OSNIVANJE POSTROJBE

‘Počasni pravaški zdrug imat će 12 članova, a postrojit ćemo se 28. veljače’

 PICASA

HČSP će uskoro imati svoju posebnu počasnu postrojbu koja će se zvati Počasni pravaški zdrug. Odlučeno je to na subotnjem Općem saboru stranke na kojem je Josip Miljak izabran za novog predsjednika.

Na njegov prijedlog Opći sabor ovlastio je Glavni stan da utemelji Počasni pravaški zdrug. Kako se navodi u izvještaju sa sjednice, “Počasni pravaški zdrug može imati najviše 12 pripadnika, te kako Glavni stan treba donijeti propisnik o radu, djelovanju, odori, oznakama i počasnim činovima pripadnika Zdruga. Počasni pravaški zdrug bit će isključivo protokolarnog tipa, a dužnost će mu biti dostojno obilježavanje počasti zaslužnim sinovima Hrvatske kroz njenu povijest”.

Frano Čirko, čelnik Mladeži HČSP-a, kaže da nije riječ ni o kakvoj stranačkoj vojsci, kako navode neki mediji, nego o želji starijih članova da se stranka dostojno oprosti od zaslužnih članova, te da ima odore u kojima bi mogli uz stranački grb i zastavu uveličati proslave.

- Počasni pravaški zdrug, kao što i samo ime kaže, bit će protokolarnog tipa i bavit će se isključivo odavanjem počasti onima koji su svojim djelima zadužili Hrvatsku. Jasno je navedeno da će imati 12 pripadnika, stoga se nikako ne može raditi o ‘vojsci’. Ovakve počasne zdrugove imaju gotovo sve braniteljske udruge, pa čak i udruge pripadnika NOB-a. Očekujemo da će prvo postrojavanje biti 28. veljače na obljetnicu smrti Oca domovine, dr. Ante Starčevića - rekao nam je Čirko. Dodao je da još nije dogovoreno kako će izgledati odore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:57