NAJVEĆI ISTRAŽIVAČKI POTHVAT U POVIJESTI

‘OTKRILI SMO HRVATE I SRBE S TAJNIM RAČUNIMA U POREZNIM OAZAMA' 86 novinara razotkrilo je 122 tisuće off shore tvrtki

Materijal se obimom uspoređuje s 500.000 Biblija, ili 150 puta više od objavljenih dokumenata Wikileaksa

Čak 260GB tajnih podataka korisnicima off-shore tvrtki u poreznim oazama u svijetu! Materijal koji se obimom može usporediti s 500.000 tiskanih Biblija, ili 150 puta više dokumenata odbjavljenih depeša Wikileaksa. Podaci su to koje je na hard disku zaprimio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara - ICIJ . Kako navode, tvrdi disk primili su putem pošte od anonimnog izvora.

A sadržaj je više nego bombastičan. Sukladno podjeli koju je organizirao ICIJ materijale su obrađivali i jučer počeli objavljivati članovi njihova udruženja iz najpoznatijih svjetskih medija, 86 novinara iz 46 zemalja. Američki Washington Post, francuski Le Mond, britanski Guardian, njemački Süddeutsche Zeitung ...

RAZOTKRIVENE TAJNE POREZNIH RAJEVA KOJE ĆE UZDRMATI SVIJET Mreža novinara otkrila tko sve i gdje skriva novac

Izdvojene su informacije o čak 122.000 off shore tvrtki i fondacija na Britanskim djevičanskim otocima, Cook Islands, Samoi, Hongkongu, Singapuru, Mauricijusu, Sejšelima, Kajmanskom otočju. Radi se o podacima o 130.000 osoba iz 170 zemalja, kao i o 12.000.

Kriminalci, prevaranti, porezni prijestupnici, korumpirani političari... Svi su oni koristili tajnost vlasničkih struktura u poreznim oazama za skrivanje vlasništva i novca.

Član Konzorcija je i slovenski slobodni novinar Blaž Zgaga, koji kaže: - Ima dosta imena iz regije, BiH, Hrvatske, Srbije. Građani iz svih zemalja u regiji imaju tamo otvorene neke kompanije. Ali više ćemo moći reći kada završimo istraživanje - rekao je Zgaga.

Dio je podataka već objavljen. Menadžer predizborne kampanje francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, Jean-Jacques Augier, vlasnik je dviju off shore tvrtki na Kajmanskom otočju. Najstarija kćer nekadašnjeg filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa, Imee Marcos korisnica je najmanje jedne fondacije na britanskim djevičanskim otocima. Vlasti sada istražuju je li u spomenutoj poreznoj oazi skriven dio bogatstva s kojim je Marcos 80-tih godina napustio zemlju.

Voditelj većeg broja off shore tvrtki je Franz Wolf, sin dugogodišnjeg šefa Stasija, tajne policije bivšeg DDR-a, Mischa Wolfa. Te su tvrtke u vlasništvu jednog od najutjecajnijih ruskih oligarha Michaila Fridmana.

Tony Merchant, jedan od najpoznatijih kanadskih odvjetnika držao je na otoku Cook fondaciju koju je zatajio kanadskim vlastima. No, to bi mogao prestavljati manji problem za njega, a veći za njegovu suprugu Panu koja je zastupnica u kanadskom Senatu.

U tajnim podacima spominju se imena 300 privatnih osoba i 70 tvrtki iz Švicarske. Uz Grčku se veže 107 off shore tvrtki.

I kćeri šefa Azerbajdžana su u offshore biznisu!

Članovi obitelji predsjednika Azerbajdžana suvlasnici su najmanje četiri offshore kompanije, otkrivaju dokumenti ICIJ-a. Korporativni mogul čije poslovno carstvo ima građevinske ugovore teške milijarde dolara povezan je s predsjednikom Ilhamom Aliyeveim, i to preko njegove obitelji i tajnih offshore kompanija.

Biznismen Hassan Gozal direktor je trima kompanijama na Djevičanskim Otocima osnovanim 2008. na ime predsjednikovih kćeri, pokazuju dokumenti. Predsjednikove kćeri tada su imale 19 i 33 godine.

Predsjednik i supruga Mehriban imaju tvrtku na Djevičanskim Otocima to 2003., Rosamund International Ltd. Predsjednikova obitelj htjela je prikriti vezu s tvrtkama, služeći se agentima koji su registrirali kompanije i vodili ih - na papiru.

- Ilham Aliyev prekršio je zakon ako je bio upetljan u privatne biznise dok je bio član parlamenta ili predsjednik - kaže Alimammad Nuriyev, odvjetnik. (V. Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:11