TKO PAZI NA ŠEFA DRŽAVE

‘Osiguranje je moralo znati tko je Brnardić. Imali su dosta vremena’

Josipović: Nije moguće niti želim da se svakoga provjerava je li na tjeralici
 Čizmić/CROPIX

SPLIT - Pojavljivanje Mariofila Brnadića, lica s tjeralice MUP-a Zapadnohercegovačke županije koji ga traži zbog iznude, i pojavljivanje Domagoja Klarića, koji je Josipoviću pokazivao novogradnje u splitskom škveru, a koji je pod istragom zbog gospodarskih malverzacija, aktualizirali su propitivanje o službi koja se brine o predsjednikovoj sigurnosti. Na izravno pitanje je li propust njegova Ureda i službe osiguranja to što je pomogao branitelju Mariofilu Brnadiću kojem je posudio 200 kuna Josipović je odgovorio:

- Zašto mislite da je to propust? Kako mogu znati tko je sve na tjeralici? Služba sigurnosti vrlo profesionalno radi posao. Nije moguće niti želim da se svakoga provjerava je li na tjeralici.

Preuzima rizik

Stručnjaci za sigurnost s kojima smo razgovarali, koji imaju i praktična iskustva u osiguranju najviših državnih dužnosnika, kažu da je predsjednik djelomično u pravu. Naime, čak i ako mu Ured i služba osiguranja predoče da bi ga susret s nekom osobom mogao kompromitirati, on može odlučiti drugačije. I tada na sebe preuzima sav rizik zbog pojavljivanja u društvu takve osobe.

- Protokolarno-sigurnosna prethodnica je sastanak na kojem se dan uoči dogovaraju sve pojedinosti oko predsjednikova posjeta nekom mjestu. Protokol mora izvijestiti osiguranje o tome tko će predsjednika dočekati, tko će biti na sastanku.

Razmjena informacija

Osiguranje je to koje onda provjerava te osobe, je li neka od njih kazneno evidentirana. Da bi to dobro funkcioniralo, nužna je dobra razmjena informacija, jer i sigurnosne službe teško nešto mogu predvidjeti ako ne znaju tko će se sve susresti s predsjednikom.

U Brnadićevu slučaju bilo je dovoljno vremena između prvog i drugog susreta za njegovu provjeru - kaže jedan od bivših operativaca koji se brinuo o sigurnosti državnih dužnosnika.

‘Htjeli su ocrniti predsjednika’

SPLIT - Tjeralica za Mariofilom Brnadićem raspisana je još 4. travnja 2007. po nalogu Općinskog suda u Širokom Brijegu zbog kaznenog djela iznude u pokušaju. Mariofil Brnadić nije pravomoćno osuđen. Bivši branitelj ojađen je činjenicom da ga se, nakon teške muke koju je prošao da bi pošteno živio od svog rada, pokušava smjestiti u kriminalni milje.

On je, uz pomoć Freda Matića, savjetnika u predsjednikovu uredu, uspio na splitskoj rivi otvoriti mali kiosk u kojem čuva torbe putnicima. - Neizmjerno mi je žao zbog predsjednika i Freda Matića, oni su pomogli branitelju koji je bio u nevolji, a sada ispada da sam najgori čovjek u Hrvatskoj. Istina je da je 2002. bilo ružno vrijeme, možda sam pogriješio i našao se u lošem društvu, no tvrdim da nisam ništa loše uradio - ogorčeno će bivši branitelj koji vjeruje da mu nitko ne bi tražio bilo mrlje iz prošlosti da se nije željelo degradirati Josipovića.( M. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:31