REVIZIJA O NEPRAVILNOSTIMA U SPLITSKOM ŠKVERU

‘Ministarstvo tolerira nenamjensko trošenje milijuna u Brodosplitu’

Ministarstvo gospodarstva za restrukturiranje je Debeljaku u 2013. godini isplatilo 400 milijuna kuna, a u 2014. još 350
 Goran Mehkek/CROPIX

Već dvije godine zaredom Državna revizija u godišnjim izvješćima upozorava Ministarstvo gospodarstva i nadležnog ministra Ivana Vrdoljaka da Brodograđevna industrija Split d.o.o u vlasništvu Tomislava Debeljaka nenamjenski troši novac državne potpore namijenjen restrukturiranju tog brodogradilišta.

U 2013. godini Ministarstvo gospodarstva za potrebe restrukturiranja Brodograđevnoj industriji Split isplatilo je 400 milijuna kuna, a prošle, 2014. još 350 milijuna kuna.

Tajno restrukturiranje

Program restrukturiranja koji predviđa da će država sufinancirati restrukturiranje Brodosplita do kraja 2017. sastavni je dio ugovora o prodaji splitskog brodogradilišta DIV Brodogradnji u vlasništvu Tomislava Debeljaka koji je aktualna Vlada s tim poduzetnikom sklopila u veljači 2013. Kupac splitskog škvera ugovorom se obavezao da će sredstva državne potpore koristiti isključivo u skladu s odobrenim Programom restrukturiranja, a u slučaju nenamjenskog korištenja prodavač, tj. Vlada dužna je raskinuti ugovor i tražiti povrat nenamjenski potrošenog novca. Kao članica EU, o načinu trošenja potpora Hrvatska svakih šest mjeseci izvješćuje Europsku komisiju, a EK članicu koja dopusti nenamjensko korištenje državnih potpora - financijski kažnjava.

Premda država u programu restrukturiranja poduzeća Brodosplit sudjeluje sa 60 posto sredstava (preostalih 40 posto se obavezao financirati Debeljak), Program restrukturiranja Vlada je proglasila tajnim. Tako je taj program do danas ostao nepoznanica ne samo za hrvatske građane koji ga većim dijelom financiraju, već i za 3300 zaposlenika splitskoga škvera koji su temeljem njega do sada dobili otkaze s otpremninama.

Državna revizija još je u izvješću za 2013., prvu godinu u kojoj je Debeljakova tvrtka preuzela splitski škver, jasno upozorila da 400 milijuna kuna državnih potpora namijenjenih organizacijskom i kadrovskom restrukturiranju brodogradilišta novi vlasnik nije koristio u skladu s odredbama Programa restrukturiranja. Državna revizija je zato Ministarstvu gospodarstva naložila da poduzme sve potrebne mjere kako bi Tomislav Debeljak državne potpore namjenski koristio te da od njega zahtijeva da ispuni obveze koje je preuzeo ugovorom o kupnji Brodosplita. U istom je izvješću Državna revizija Ministarstvu financija naložila da nad Brodograđevnom industrijom Split obavi hitan porezni i financijski nadzor.

Nalozi nisu provedeni

Godinu dana kasnije, u izvješću za 2014.,Državna revizija pak konstatira da Ministarstvo gospodarstva nije provelo ništa od naloga revizije za 2013. koji su se odnosili na korištenje državnih poticaja u splitskom škveru, te ističe da to brodogradilište i dalje programsko i kadrovsko restrukturiranje ne provodi prema odredbama kupoprodajnog ugovora.

Financijski nadzor

U Izvješću za 2014. godinu Državna revizija ističe kako se iz 350 milijuna kuna državnih potpora koje je Brodosplit dobio u toj godini financirala gradnja brodova, tekući troškovi poslovanja koji uključuju i otpremnine zaposlenicima, što nije predviđeno Programom restrukturiranja. Ministarstvo financija je u travnju 2014. na preporuku Revizije odlučilo provesti porezni i financijski nadzor nad Brodograđevnom industrijom Split, ali rezultati, vidljivo je iz revizijskog izvješća za 2014. godinu, nisu objavljeni do danas.

Nenamjenski se trošilo i u turizmu

Državna revizija dosad je objavila izvješća za 2014. za četiri ministarstva: gospodarstva, poduzetništva, regionalnog razvitka i fondova EU te turizma. Dva su dobila bezuvjetno mišljenje Revizije jer u njima nisu otkrivene krupnije nepravilnosti - poduzetništva i regionalnog razvitka. Uz Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo turizma dobilo je uvjetno mišljenje. Ono tijekom 2014. nije provelo nalog Revizije da otkloni prije uočene nepravilnosti vezane uz nezakonito korištenje državnih subvencija u turizmu niti je turističke poduzetnike koji su nenamjenski koristili subvencije tijekom 2013. natjeralo da državi vrate novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02