DAN NAKON PORAZA

‘Bandić se ne predaje; što ga više tučeš, on je jači’

Mnogi Bandićevi suradnici za neuspjeh na predsjedničkim izborima krive šefa kampanje Duška Ljuštinu
 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Milan Bandić danas se vratio na posao u zagrebačko Gradsko poglavarstvo kao da se ništa nije dogodilo, kao da sinoć nije izgubio s više od 20 posto razlike od donedavnoga stranačkog kolege. Bandić opet, kao i nakon gubitka na stranačkim izborima od Zorana Milanovića, pokušava neutralizirati svoj gubitak. Smije se, tvrdi da neće odustati, da ide naprijed... A slično razmišljaju i njegovi suradnici koji su jučer izjavljivali: “Nije to loš rezultat”, “Milan je bio sam, nezavisan”, “Puno je to glasova”, “Nema sloma”...

A koje su bile Bandićeve pogreške u kampanji? Je li samog sebe precijenio? Zašto je izgubio povjerenje glasača u Zagrebu? Kako dalje, bez stranke? Na ta pitanja nitko ne nudi konstruktivan odgovor.

Jedan od Bandićevih nekadašnjih najbližih suradnika, koji je želio ostati anoniman, smatra da bi zagrebački gradonačelnik mogao “preživjeti” u politici ako je nešto i naučio iz ovog poraza.

Krivi odabir suradnika

- Pobijedio je bolji. Ali ako će Bandić vući pametne poteze, ako bude pragmatičan, prestane slušati svakoga te uskladi svoju narav s kompromisima, mogao bi možda i opstati. Ne znam, teško je to predvidjeti, u politici se stvari brzo mijenjaju - kaže.

On smatra da je Bandić pogriješio izborom suradnika u kampanji.

- Procjene uoči izbora govorile su da ima šanse ako uđe u drugi krug. Ali u njemu je napravio više krupnih pogrešaka. Nije bilo pametno tražiti glasove krajnje ljevice i krajnje desnice, a i slikavanja sa svim i svakim nisu mu donijela ništa dobro. Ne znam što mu je to trebalo donijeti. Čudna mi se priča stvorila u tom stožeru, a i ljudi okupljeni u njemu baš ne ulijevaju povjerenje. Od svih njih samo je Ljuština imao iskustva u takvim kampanjama, ali to je njegov izbor - rekao je anoniman izvor. Neki upravo u Dušku Ljuštini vide izvor Bandićevih krivih izbora i poteza. On ga je nagovarao da se kandidira za predsjednika SDP-a, a “kumovao” je i kandidaturi za predsjednika države. No, Slavko Kojić, pročelnik za financije i Bandićev prijatelj, smatra da je ta odluka bila samo Bandićeva.

Morao dati podršku

- Zašto se Ljuštini tolike moći pripisuju? Nije on neki veliki faktor, dobio je zadatak i napravio ga je kako je najbolje mogao i znao. Na rezultat je utjecalo puno više raznih faktora koji se ne mogu opisati jednom riječju, a i rezultat su sadašnjeg trenutka na političkoj sceni - kazao je Kojić. On nije želio komentirati pogreške iz kampanje.

- Neću biti general nakon bitke. Možemo sada pametovati, ali trebalo je sve to organizirati u tako kratkom roku - izjavio je Kojić.

- Ulazak u borbu protiv takve jedne stranke dokazuje veliko junaštvo, hrabost, pa i malo ludosti. Čak je postigao i dobar rezultat. No, sad svi udaraju nogom u njega dok on leži. Ali on je čovjek koji se ne predaje; što ga više tučeš, to je snažniji - istaknuo je Kojić. Na pitanje hoće li izaći iz SDP-a, Kojić je odgovorio da vjerojatno hoće.

- Zatražit ću vjerojatno brisanje iz evidencije, ali ne zato što mi tamo nije mjesto, nego ne bi bilo korektno da tamo ostanem - rekao je Kojić.

Davor Jelavić, gradski pročelnik i Bandićev prijatelj, kaže da nije imao izbora kad je došla u pitanje podrška Bandiću u kampanji za predsjednika.

- Nisam mogao izbjeći a da mu ne dam podršku. Radim s Milanom 20 godina i napustiti ga značilo bi biti izdajnikom, a to nisam. No, sad sam, kad je sve gotovo, odahnuo i neću napustiti SDP jer sam genetski socijaldemokrat. Ali ostao sam uz Milana, pa ako me žele zbog toga izbaciti, dobro - izjavio je Jelavić.

Dodao je da će ako im se onemogući političko djelovanje morati naći neki izlaz kako bi nastavili politički djelovati. Dakle, ulazak u novu Pančićevu socijaldemokratsku stranku ili osnivanje neke nove jedini je izlaz za Bandića i njegove istomišljenike.

Jutro nakon gubitka Bandić je, kao i svako, trčao, u devet je održao sastanak s najbližim suradnicima u Poglavarstvu, a poslijepodne je bio u stožeru...

Kerumov poziv u HGS

Potpredsjednik Hrvatske građnske stranke HGS Jure Šunkomentirao je rezultate izbora i eventualni nastavak suradnje u budućnosti s Milanom Bandiće.'Mi smo predlagali Milanu Bandiću da ne osniva novu stranku, nego da se pridruži HGS-u. To može donijeti obostranu korist', kazao je Šundov.

Uz Bandića samo dvije vijećnice SDP-a

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini Milan Bandić kao šef zagrebačkog SDP-a potpisao je koalicijski sporazum s Nezavisnom listom Tatjane Holjevac i Hrvatskom strankom umirovljenika.

Ako Bandić odluči krenuti sa svojom novom političkom opcijom u Gradu Zagrebu, teško će mu u ovom mandatu u Gradskoj skupštini proći ono što je radio u svim svojim dosadašnjim mandatima - “kupovao vijećnike”. Jurica Meić, predsjednik Kluba SDP-a u Gradskoj skupštini, kaže da Bandić nema nikoga s kime bi mogao bilo što.

- Holjevac je s nama, a HSU će također ostati s nama, Hrelja je bio cijelu večer u stožeru i rekao da koalicija u Zagrebu nije upitna - rekao je Meić. I Tatjana Holjevac, koja u Supštini ima četiri vijećnika, potvrdila je isto. Holjevac je danas izjavila da je zadovoljna ishodom izbora i da ne vidi razloga za prekidanje sporazuma sa SDP-om.

- Potpisala sam taj sporazum s Bandićem kao šefom zagrebačkog SDP-a, ali ne vidim razlog da se to prekida - rekla je Holjevac. Uz Bandića su iz SDP-ovih redova zasad samo dvije vijećnice, Vesna Majher i Jasmina Havranek. Za osnivanje kluba treba mu još jedna “ruka”, a zasad je upitno hoće li je naći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:14