POZIV NA SMIRIVANJE STRASTI

Župan Posavec pozvao zastupnika Kajtazija da 'prestane prijetiti'

međimurski župan Matija Posavec
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Sukob između međimurskih Roma međusobno, ali i jednog dijela romske zajednice s međimurskim vlastima se nastavlja.

Nakon što je saborski zastupnik Velljko Kajtazi u svojim javnim istupima optužio župana Matiju Posavca i suradnike da rade na štetu međimurskih Roma, a predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini Matjaš Oršuš izjavio da se radi o "početku protjerivanja Roma iz Međimurja", novinarima se jutros obratio i župan Posavec.

- Nakon akcije i potom reakcije institucija zbog izuzetno narušenog stanja sigurnosti u Međimurju, a koje je završilo s dva ubojstva u 24 sata, uslijedila je salva uvreda na osobnoj razini od strane saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Vrijeđao me u TV emisijama, Hrvatskom saboru... sve do prekjučerašnjih opširnih članaka u Večernjem i Jutarnjem listu. Na sve to nisam reagirao jer me teško zastrašiti, a još teže ucijeniti - počeo je župan Posavec. Iako je sve "odšutio", ne može, kaže, prijeći preko oznake Međimuraca rasistima. Također: - Saborski zastupnik javno govori da je legitimni predstavnik građana međimurske županije „Cigan“, u dopisu traži smjenu ravnatelja Županijske bolnice Čakovec i telefonski zove zaposlenike - ljutit je župan.

- Država u kojoj će se pojedincima tolerirati nasilje, u kojoj će zbog par stotina kuna ubiti čovjeka, u kojoj će maloljetnik upasti u trgovinu, prisloniti pištolj prodavačici i opljačkati je, u kojoj će razbijati ugostiteljske objekte jer se nekome ne da alkohol, u kojoj će se kockarski dugovi stvarati novcem poreznih obveznika, u kojoj će se nasred ulice trgati nakit s vrata ili usred gradskog parka zlostavljati sugrađane... je država koja ima ozbiljan problem. To je problem koji je veći od bilo kakvog osobnog, stranačkog, političkog i uskog interesa. To je problem kojem svi zajedno moramo pristupiti odgovorno, jasno i konkretno, a upravo takav pristup najbolja je mjera zaštite svih građana Republike Hrvatske, bili oni dio nacionalne manjine ili većinskog naroda - rekao je župan i pozvao Veljka Kajtazija da "smiri strasti i prestane prijetiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:36