LIDERI OPORBE

Zoran Milanović, Radimir Čačić, Damir Kajin i Vesna Pusić odbili doći na prijem s Papom

Prvi čovjek SDP-a brine da bi sjedio previše daleko od Pape, Čačić je na Roland Garrosu preko vikenda, a Pusić u Sloveniji
Zagreb, 021109.Sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o davanju suglasnosti Vladi RH za potpisivanje arbitraznog sporazuma sa Slovenijom, na nacin kakav su dogovorili Jadranka Kosor (premjerka RH) i Borut Pahor (slovenski premjer).Vodila se napeta rasprava izmedju SDP-a (oporbe) i HDZ-a.Na slici: Zoran Milanovic SDP i Vesna Pusic (HNS) u Saboru RH.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Vođe oporbenog Saveza za promjene, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik i potpredsjendica HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić te potpredsjednik IDS-a Damir Kajin neće u subotu u HNK prisustvovati susretu pape Benedikta XVI. s osobama iz javnog i vjerskog života u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Pozivnice su dobili, neslužbeno se doznaje, ali iz same pozivnice i zahtjeva za akreditaciju nije jasno tko poziva na susret s papom niti itko uzvanicima garantira , bez obzira o kome se radi, da u HNK neće biti smješten negdje u zapećak.

Riječ je o prilično velikom problemu jer je na subotnje poslijepodnevno druženje s Benediktom XVI. poslano čak 700 pozivnica, a šef oporbe i čovjek kojemu ankete daju najveće izglede da do kraja godine useli u Banske dvore, u vrlo konfuznom protokolu mogao bi završiti na neprimjerenu mjestu.

Čelnici HNS-a ispričali su se ranije dogovorenim obvezama: Vesna Pusić će u subotu biti u Italiji i Sloveniji, a Radimir Čačić na Roland Garrosu. S druge strane, Damir Kajin izjavio je da je stekao dojam da je HNK ove subote rezerviran za "reformirane komuniste iz redova HDZ-a te polaznike i polaznice partijske škole u Kumrovcu".

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na upit HTV-a ustvrdila je kako "jednostavno ne može vjerovati da lideri oporbe neće doći na susret s papom".

Iako se i tako nešto moglo čuti, Hrvatska biskupska konferencija demantirala je da šefu oporbe Zoranu Milanoviću nije poslana pozivnica, te su istaknuli su da su mu je urudžbirali u Saboru. Netočne su, izgleda, i priče da je Milanovića uvrijedila činjenica da je pozivnicu poslala HBK, a ne neka državna institucija "kad je već država suorganizator".

U subotu u zagrebačkom HNK, unatoč nedolasku šefa oporbe, SDP će imati svoje predstavnike . Akreditirali su se potpredsjendica Sabora Željka Antunović i glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:28