SUĐENJE U OSIJEKU

Zoran Mamić izveo novi manevar, Sud ga odbio, Zdravkov odvjetnik: ‘Presuda će biti ukinuta sto posto!‘

Mamić nezdovoljan jer ga brani odvjetnik koji je u istom postupku branio Igora Krotu, koji se nagodio

Zoran Mamić

 Antonio Balic/Cropix

Odluka Županijskog suda u Osijeku da osječki odvjetnik Alan Čurik bude branitelj po službenoj dužnosti Zoranu Mamiću u kaznenom postupku u aferi Dinamo II ponovno je u nastavku rasprave na ovom suđenju bila točka prijepora između sudskog vijeća i optuženih, odnosno njihovih branitelja, koji inzistiraju na tome da Čurik ne može u ovom postupku braniti Zorana Mamića, zbog čega su obrane tražile njegovo razrješenje. No, sud je to odbio. Podsjetimo, Čurika je osječki sud 10. lipnja imenovao braniteljem nakon što je Mamiću punomoć otkazao njegov izabrani branitelj Mijo Golub. Sud se za Čurika odlučio jer je on bio sudionik postupka u deset rasprava kao zamjena Golubu, pa su smatrali da će se on najbrže i najlakše upoznati s opsežnim predmetom.

Zahtjev za razrješenje

No, Zoran Mamić uputio je zahtjev za izuzećem svih sudaca osječkog suda na čelu s predsjednikom suda Zvonkom Vrbanom, pa tako i onih koji mu sude, smatravši kako na ovom sudu ne može imati nepristrano suđenje, jer su mu za branitelja dodijelili odvjetnika koji s njim, kako je Mamić naveo u podnesku, uopće nije kontaktirao kako bi se dogovorili o strategiji obrane. Visoki kazneni sud, međutim, odbio je Mamićev prijedlog, a Vrban je onda odbio i prijedlog za izuzeće sudskog vijeća kojim predsjeda sudac Davor Mitrović. No, na raspravi koja je održana u ponedjeljak 1. srpnja ispostavilo se da je Zoran Mamić uz već spomenuti podnesak od 11. lipnja, istoga dana dostavio i dopunu zahtjeva u kojoj je zatražio razrješenje Čurika, jer je on već u istom kaznenom postupku bio branitelj optuženima Igoru Kroti i Damiru Vrbanoviću, također kao zamjena njihovim izabranim braniteljima. No, Visoki kazneni sud o toj dopuni Mamićeva zahtjeva nije donio nikakvu odluku, pa je Zoran Mamić u ponedjeljak 1. srpnja dostavio novi podnesak i zatražio da se donese rješenje o njegovom zahtjevu za razrješenje Čurika. Dodatno, podnesak s istim zahtjevom podnio je i optuženi Damir Vrbanović. No, sudsko vijeće je uskratilo obranama podnošenje ovog zahtjeva.

image

odvjetnik Alan Čurik

Nikola Patković/

- Odbacuje se zahtjev, jer se odnosi na ono o čemu je predsjednik suda već odlučio. Ovakav podnesak može se formirati samo u sklopu žalbe na presudu – rekao je sudac Mitrović, na što je reagirao Ivan Stanić, branitelj Marija Mamića ustvrdivši kako "sudsko vijeće nije dostavilo predsjedniku suda zahtjev za razrješenje Čurika, pa je temeljna tvrdnja – da je Čurik u sukobu interesa, zaobiđena i o njoj nije donesena odluka."

- Osim toga, kolega Čurik nije se javljao na pozive svog branjenika, kao ni na pozive nas drugih branitelja da razgovaramo o pripremi obrane i konačno bio je izabrani branitelj Igoru Kroti koji je ovdje priznao kazneno djelo i tako posredno teretio Zorana Mamića – kazao je Stanić, na što je Mitrović odgovorio kako sve to ipak neće uzeti u obzir.

- Sve ovo možete staviti naknadno u žalbi, a što se tiče Krote, on nikoga ne tereti – kazao je Mitrović i odbio zahtjeve obrana kao neosnovane i usmjerene na odugovlačenje postupka.

image

sudac Davor Mitrović









































Vlado Kos/Cropix

- Imamo situaciju da je jedan branitelj branio osobu koja je priznala počinjenje djela i teretila Zorana Mamića, a sada ta osoba brani Zorana Mamića, koji tvrdi da nije kriv i da nema nikakve veze s ovim djelom. Odgovorno tvrdim da će današnji potez suda dovesti do toga da će presuda, kakva god bila, zbog ovog razloga biti ukinuta. Sud nije smio dopustiti da kolega Čurik brani Zorana Mamića – rekao je nakon rasprave Filip Glavaš, branitelj prvooptuženog Zdravka Mamića. Čurik nam je, pak, s druge strane rekao da u izjavama njegovih kolega branitelja kao i zahtjevu za njegovo razrješenje ima dosta netočnosti.

Ne izbjegavam Zorana Mamića i druge branitelje

- Prije svega, ja sam optuženog Krotu zastupao kao zamjena na jednoj raspravi i to samo formalno kako bi se ona mogla održati, pri čemu je ispitan jedan svjedok koji s Krotom nije imao nikakve veze. Kolege sada pozivaju na moju disciplinsku odgovornost zbog toga, a ja se pitam kako to da im nakon tog slučaja s Krotom nije smetalo što sam u deset navrata bio zamjena kolegi Golubu u obrani Zorana Mamića. Zašto to nisu već tada problematizirali i usprotivili se, rekli da ne mogu biti zamjena Golubu, kada sam već bio zamjena u obrani Krote. Također, nije točno da izbjegavam komunikaciju sa Zoranom Mamićem, jer mi se on još nijednom nije javio putem nekog službenog kanala komunikacije u uredovno vrijeme, a da ja budem siguran da je riječ o njemu, a ne nekome tko se predstavlja kao on. I nije točno da izbjegavam komunikaciju s drugim braniteljima, jer sam se prije desetak dana čuo s kolegom Stanićem i pričali smo o obrani pola sata. Drugih poziva nije bilo, ako se ne računa da su 28. lipnja poslali mail namijenjen meni, ali s nepostojećom adresom tako da ga nisam ni primio. Onda mi je kolega Nikola Mandić poslao novi mail u ponedjeljak 1. srpnja u 9,59 sati, minutu prije početka rasprave tako da ga nisam stigao ni pročitati sve do sada – kazao nam je Čurik pola sata nakon završetka rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:14