'TATA MERCATOR'

Zoran Janković: Hoće li Agrokor kupiti Mercator? Da, i na tom će poslu profitirati!

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, popularni Tata Mercator, situaciju s prodajom te kuće, kojoj je dugo bio na čelu, ocjenjuje kao pomalo neobičnu

LJUBLJANA - Zorana Jankovića, ljubljanskog gradonačelnika, zbog njegova staža na čelu Mercatora od 1997. do 2005. u Sloveniji još zovu Tata Mercator. Za njegova je poslovnog mandata Mercator je i uhvatio ubrzanje i izrastao u snažan trgovački lanac te poznat brend u regiji. A onda ga je bivši slovenski premijer Janez Janša smijenio.

Propao pokušaj spajanja

To što je Mercator postao lovina, Jankoviću teško pada jer je njegovu budućnost zamišljao potpuno drukčije. U njegovoj je viziji Ljubljana trebala biti sjedište maloprodaje za prostor bivše Jugoslavije, a Mercator glavna zvijezda. Sada Janković, kojeg su Ljubljančani lani drugi put izabrali za svojeg gradonačelnika, kaže kako je prodaja Mercatora hrvatskom Agrokoru izvjesna.

Kakvo je vaše mišljenje o aktualnoj situaciji između Agrokora i Mercatora?

- Situacija je malo neobična. Projekt udruživanja trgovine u regiji nije ništa novo. To smo pokušali Todorić, Mišković i ja 2004. godine, kada sam vodio Mercator, no nismo se uspjeli dogovoriti pa do spajanja nije došlo. Da budem iskren, bih bio sretniji da Mercator kupuje Konzum, ali to nije izvjesno.

Je li izvjesno da će Agrokor kupiti Mercator?

- Da. Sa stajališta Slovenije, taj se scenarij doživljava kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja, a dojam je previše zasnovan na emocijama.

Mogu li Agrokor i Mercator uspješno funkcionirati bez da itko ikoga kupi?

- Mogu. Ali, činjenica je da bi puno uspješnije funkcionirali spojeni i to nije ništa novo. Mercator može samostalno opstati ako banke daju dugoročne kredite slovenskim proizvođačima kako bi kupili 25 posto njegovih dionica te ako one i druge financijske institucije formiraju fond od 25 posto, poslije čega bi mali dioničari mogli skupiti svoje dionice u zajednički fond. Ali to mi se trenutno ne čini izvjesnim.

Ukinut će Ideu u Srbiji

Čini li vam se izvjesnim da će Agrokor ipak uspjeti kupiti Mercator?

- Čini mi se izvjesnim da će Todorić dati ponudu za preuzimanje, a ako se to dogodi, izvjesno je da će mu mnogi dioničari Mercatora prodati svoje dionice. A sve, naravno, ovisi o ponuđenoj cijeni. Očekujem da će u konačnici biti riječ o 230 eura po dionici, jer je Agrokor jedini koji će za Mercator biti voljan platiti do 50 posto premije zato što je to za njega dobar posao i što je u istoj regiji, na istom tržištu.

Što će se dogoditi, prema vašoj procjeni, ako Agrokor kupi Mercator?

- Agrokor od te akvizicije može profitirati. Ne znam što će Todorić učiniti, ali mogu pretpostaviti da će u Hrvatskoj ostaviti samo brend Konzuma, u Sloveniji naravno Mercatorov, kao i u Srbiji, gdje će ukinuti maloprodajni brend Idea jer postaje nepotreban. U Crnoj Gori ostavit će Mercator, u Bugarskoj također. Nisam sasvim siguran što će napraviti u Bosni i Hercegovini. Tamo bi mogli ostati i Mercator i Konzum, ali bit će jedna tvrtka.

Je li vam teško što je došlo do toga da bi se Mercator mogao prodati?

- Jest. Mercator je moje dijete, ali prodaju se vrlo teško može spriječiti. Radije bih da je Mercator kupio Maxi ili Konzum. Mercator je dobra akvizicija za Agrokor jer će mnogi troškovi biti smanjeni, a sinergija velika.

Što bi Todorić trebao napraviti da ga slovenska javnost dočeka malo više prjateljski?

- Sada ga sigurno neće dočekati dobro. Ali, to ne mora biti loše za njega. Dobit će priliku pokazati da nije tako crn kako se misli i doživljava u Sloveniji. Bitno je da ne onemogući nijednom slovenskom proizvođaču ulaz na Mercatorove police te da im otvori Konzumove police.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:28