SLUČAJ FIMI-MEDIA

'ZNAO JE DA ĆE NOVAC ZAVRŠITI U CRNOM FONDU HDZ-A' Potvrđena optužnica protiv Mladinea

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na taj je način oštetio za oko 1,7 milijuna kuna
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea optuženog da je sklapao nepovoljne ugovore s marketinškom agencijom Fimi medija, znajući da će novac završiti u "crnom fondu" HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da je Mladineo poslujući s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom od travnja 2008. do kraja 2009. kršio Zakon o javnoj nabavi, znajući da će novac izvučen iz državnog Fonda kojemu je bio na čelu završiti u "crnom fondu" tada vladajućeg HDZ-a.

Njegov odvjetnik Milenko Umičević danas je ponovio da je optužnica podignuta nakon zakonom propisanih rokova zbog čega ju je sud trebao odbaciti.

Optužnica protiv Mladinea jedna je u nizu što ih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika.

Svjedočeći prošloga tjedna na suđenju Sanaderu i ostalima Mladineo je kazao da je bio zadovoljan ugovorima s Fimi medijom te da je cijena promidžbenih spotova koje je ta agencija nudila Fondu bila manja nego da su ugovori izravno potpisivani s medijima.

Mladineo je optužen i da je s vlasnikom tvrtke "Odlagalište sirovina" Mihom Zrnićem Marinovićem Fond oštetio za više od 46 milijuna kuna, no sud je tu optužnicu sredinom siječnja vratio tužiteljstvu na doradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:17