POLICIJA SE VRTI U KRUG

'Znamo tko je naručio napad na Miljuša, ali nemamo dokaza'

Otkriven je niz indicija koje počinitelje dovodi u vezu s premlaćivanjem novinara
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Novinara Duška Miljuša 2. lipnja 2008. pretukli su pripadnici poznate zagrebačke kriminalne skupine, a naručitelj premlaćivanja istaknuti je pripadnik tog klana. To su, u razgovoru s novinarima Jutarnjeg, neslužbeno potvrdili najviši policijski dužnosnici.

- Pouzdano možemo locirati identitet počinitelja i naručitelja, a možemo reći i da su nam poznati njihovi motivi. No, za podizanje kaznene prijave potrebno je nešto više od toga, potrebni su materijalni tragovi, iskazi svjedoka, priznanja... U ovom trenutku intenzivno radimo na tome, ali bilo bi neodgovorno da vam odajemo detalje istrage ili da dajemo prognoze - izjavio je za Jutarnji izvor iz MUP-a.

Gotovo identičan odgovor iz MUP-a i tužiteljstva dobili smo i prije dvije godine, kada je otvorena istraga o napadu na novinara Jutarnjeg lista. Gotovo dvije godine, dakle, institucije ove države znaju za počinitelje zločina nad Duškom Miljušem, ali još uvijek “ne znaju dovoljno” da nešto poduzmu.

Rekonstruirana pozadina

Prve podatke o počiniteljima pribavila je SOA i u kratkom roku, samo nekoliko tjedana nakon napada, obavještajno rekonstruirala pozadinu napada na Miljuša.

Otkriven je niz indicija koje su počinitelje dovodile u vezu s premlaćivanjem novinara. Ustanovljena je i njihova veza s naručiteljem, jednim od kriminalnih bossova, danas poduzetnikom.

Istraga je raspolagala i s podatkom o iznosu od 100.000 kuna koji je isplaćen organizatoru premlaćivanja, što je, također, informacija do koje se došlo obavještajnim putem.

Policijsko-tužiteljski dio istrage, međutim, u bitnome je zakazao i već dvije godine vrti se u krug.

Najveću štetu napravili su propusti u istrazi počinjeni odmah nakon zločina.

Nisu pritisnuli insidere

Kriminalistička obrada nije temeljito provjeravala svjedoke, propustila je “pritisnuti” insidere, zakazala je u forenzičkoj istrazi, promakle su joj i neke važne činjenice o kretanju mogućih počinitelja iz kojih se može zaključiti da je Miljuš bio nadziran dulje razdoblje.

Šef zagrebačke policije u to je vrijeme bio Marijan Tomurad, kasnije smijenjen “zbog propusta u radu”. Njegov mandat obilježili su neriješeni slučajevi ubojstva Davora Zečevića (pripadnika knežijske skupine), premlaćivanja Duška Miljuša i Josipa Galinca , kao i skandal s prisilnom hospitalizacijom Mirjane Pukanić.

Postali i žrtve policije

Tomurada je naslijedio Ivica Tolušić čiji je mandat trajao samo četiri mjeseca, ali je bio iznimno sadržajan: kroz to vrijeme ubijena je Ivana Hodak, a likvidirani su i Ivo Pukanić te Niko Franjić. Osim što su bili metama kriminalnih organizacija, oni su postali i žrtve neučinkovitosti policije i skandaloznog odnosa države prema tom resoru.

Pored toga, Miljuš i Galinec imali su nesreću da iza napada na njih stoji organizacija koja je povezana i s drugim većim klanovima u Zagrebu, a potom u Hrvatskoj i izvan nje. Imaju utjecajne veze u biznisu, gradskoj i nacionalnoj politici.





Borovec: Ne želimo počinitelje informirati o istrazi

Na upit Jutarnjeg kada će biti uhićeni napadači na Duška Miljuša, glasnogovornik MUP-a Krunislav Borovec odgovorio je da “se radi na tome.”

- Ne bismo željeli informirati počinitelje o stanju istrage. Žao nam je što se u dijelu javnosti naša kriminalistička obrada drugačije doživljava. Uvjeren sam da ćemo uskoro novinare i cjelokupnu javnost uvjeriti u suprotno. Ovih dana imamo i sastanak sa Zborom istraživačkih novinara, a jedna od tema bit će i istraga o napadu na Dušana Miljuša - rekao je u kratkom razgovoru glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Krunoslav Borovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 15:48