PRIHVAĆENA STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Zmajlović za 3 tjedna daje zeleno svjetlo za golf-resort na Srđu

 Goran Mehkek / CROPIX

Povjerenstvo za golf-resort Srđ jednoglasno je jučer prihvatilo Studiju utjecaja na okoliš za projekt izraelskog investitora Aarona Frenkela u Dubrovniku vrijedan oko milijardu eura.

Sada je na potezu Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje u roku od 30 dana mora prihvatiti ili odbaciti mišljenje Povjerenstva. Odluka bi se, kako neslužbeno doznajemo, mogla saznati za dva do tri tjedna, a sudeći prema nedavnim izjavama ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića o tome da će se poštovati stav struke, rješenje Ministarstva vjerojatno će biti pozitivno.

Izmjena Studije

Povjerenstvo za procjenu utjecaja sportsko-rekreacijskog centra s golf-igralištem Srđ sastavljeno je od 15 članova, a njegova predsjednica je Zrinka Valetić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U njemu su i stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Agronomskog fakulteta te stručnjaci za kulturnu baštinu. Povjerenstvo je još u srpnju 2012. godine zaključilo da je Studija nepotpuna i da bi trebalo unijeti neke izmjene.

Zeleni će tužiti

Nakon što su izmjene vezane uz vode, kulturnu baštinu, ekološke i ostale aspekte unesene, Studija je na drugoj sjednici povjerenstva prihvaćena sa 12 glasova za i dva protiv te poslana na javnu raspravu.

Javna rasprava trajala je od 27. prosinca 2012. do 25. siječnja 2013., a 8. siječnja u kinu Sloboda u Dubrovniku održano je i javno izlaganje.

U Zelenoj akciji, koja se skupa s udrugom “Srđ je naš” protivi tom projektu, tvrde da je cijeli postupak prihvaćanja Studije nezakonit.

- Ovolika količina izgradnje bila je moguća samo za vrijeme Sanaderova Zakona o golfu. Ako ministar Zmajlović prihvati mišljenje Povjerenstva, Zelena akcija podnijet će tužbu nadležnom sudu - rekao je jučer Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Gradit će se 240 vila i obnoviti fortifikacijski prsten na Srđu

Projekt ukupno, podsjetimo, zauzima 310 hektara. Na građevinski dio otpada četiri posto (240 vila, 400 apartmana, dva hotela), a ostatak je zelenilo. Planira se gradnja dvaju golf-terena sa 18 i devet rupa. Trebao bi se urediti i rekreacijski park na 60 hektara duž platoa Srđ sa šetnicama, vidikovcima, biciklističkim stazama. Napravit će se i konjički klub, teniski tereni, tereni za mali nogomet, boćališta, a predviđena je i gradnja zasebnog sportskog centra sa zatvorenom sportskom dvoranom. Obnovit će se i tvrđava Imperial koja je potpuno uništena u Domovinskom ratu, a revitalizirat će se i tzv. fortifikacijski prsten oko Srđa s malim tvrđavama. Hoće li se projekt realizirati ovisi i o volji Dubrovčana koji bi o tome trebali odlučiti na referendumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 16:06