PROPAO PRIJEDLOG

Zlata Đurđević nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda: tek je 37 zastupnika glasalo ‘za‘

Za Milanovićev prijedlog nije glasala ni cijela oporba, od koje se mnogi zastupnici nisu ni pojavili
Ishod glasanja u Saboru o prijedlogu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

Zlata Đurđević neće biti predsjednica Vrhovnog suda - presudilo je 123 zastupnica - 37 ih je bilo za imenovanje, 81 protiv i pet suzdržanih. Prema tome, ni dobar dio oporbe, iz koje se neki zastupnici nisu ni pojavili na glasanju, nije dao potporu prijedlogu predsjednika RH Zorana Milanovića.

Tako su okončane petomjesečne burne rasprave u javnosti o proceduri izbora predsjednika Vrhovnog suda: profesorica kaznenog procesnog prava neće biti imenovana nasljednicom Đure Sesse kojemu mandat istječe 15. srpnja. HDZ je još jučer u saborskoj raspravi najavio raspisivanje novog javnog poziva.

Glasalo se u užarenoj atmosferi i osam zahtjeva za stankom. Marijan Pavliček iz Suverenista ponovio je da im je Đurđević neprihvatljiva. "Sudbena vlast treba biti neovisna, ne smije biti ideološki obojena, a ona je prihvatila biti igračka u rukama Zorana Milanovića". HSS-ov Krešo Beljak isto je zatražio stanku zbog stanja u pravosuđu i odbio kritike na račun Đurđević o njezinoj ideološkoj obojenosti poručivši da je stručna osoba s integritetom. Beljak je apelirao na zastupnike da je podrže.

Grbinov apel na gluhe uši

Peđa Grbin u ime SDP-a pozvao je kolege da još jednom razmisle o prijedlogu predsjednika. "O njoj govorili jučer dovoljno, o stručnosti, znanju, spremnosti da se uhvati u koštac sa stanjem u pravosuđu. Imamo priliku birati između dvije opcije - jedna koja tvrdi da je s pravosuđem sve u redu, da su u redu postupci koji traju desetljećima, da je u redu da Mamić u bijegu kroji politiku u pravosuđu i generira postupke protiv pojedinih sudaca i da se pojedini suci kradu i bogate se na račun pravde, i na drugoj strani oni koji tako ne misle. Dražen Bošnjaković u ime HDZ-a rekao je da "ne želimo na mjestu nekoga tko se nije javio na javni poziv i predstavio program, time je poslao poruku da ne poštuje zakone RH. Naši razlozi nisu svjetonazorski, nego zaista smatramo da je važno da javni poziv bude u tolerantnijem i boljem ozračju, da bude poticajan. Nažalost, oba javna poziva to nisu omogućila i to nije dobro i nije u redu."

Stipe Bartulica (DP) rekao je da profesoričin znanstveni rad zaslužuje respekt, ali pojasnio zašto su protiv - "na temu nepravde iz komunizma, ona s pravom govori da je potrebno žrtve obeštetiti, ali nije ništa rekla kako se odnositi prema počiniteljima - mnoge zemlje provele su lustraciju za razliku od nas. Nemamo ništa osobno protiv nje, Milanović ima pravo predložiti koga hoće. Nije najbolja osoba za ovu funkciju."

I Pupovac protiv

Milorad Pupovac, SDSS, pak naglasio: "Naš Klub misli da je profesorica dobra kandidatkinja, ali je šteta što način dolaženja nije bio dobar, od početka je kontaminiran, posebno kontaminiran onime što ona primjećuje da je iskusila, a nije samo ona - i najviši predstavnici vlasti zastupnici, i intelektualci koji su bili predmet difamacija, kleveta i denuncijacija zbog osjećaja što trebaju govoriti. Nije samo stvar da dobijemo dobre kandidate nego i u kakvoj atmosferi ih dobivamo - a ova je kontaminirana razornom neprimjerenom retorikom, svojstvenom samo nekim ranijim razdobljima naše demokracije. Vidjeli smo kako se to odrazilo na pravosuđe. Zbog toga će ovaj Klub biti suzdržan, ali se nadamo da ćemo se opametiti."

Urša Raukar u ime Zeleno-lijevog bloka dala je podršku bez zadrške: "Ovaj izbor je test zrelosti za sve zastupnike mogu li birati na temelju objektivnih i stručnih kriterija. Profesorica Đurđević pokazala je svojim radom i na saslušanju izvrsnost, stručni i ljudski integritete. Kratkoročni politički interesi bi trebali biti maknuti sa strane. Đurđević nudi rješenja za sve neuralgične točke pravosuđa."

Marija Selak Raspudić u ime Mosta rekla je da Most ne želi sudjelovati u farsi u kojoj je Sabor sveden na bezvrijednu instituciju i treba sudjelovati u unaprijed predodređenom izboru.

"Nitko s lijevog spektra ne smatra važnim razmotriti što se dogodilo s udbaškim likvidacijama, što i nije neočekivano kad tamo sjede oni koji su pisali lex Perković i govorili da ih je Udba trebala i više likvidirati. Slušali smo spinove oko stavova profesorice Đurđević, podržavanje laži koje je ona opovrgla, a sve s ciljem da se ispadne većim Hrvatinom. To nije domoljublje. Odbijamo biti dio farse."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:55