STROŽI REŽIM

Živite u centru, a vozite tvrtkin auto? Za vas više nema jeftinog parkinga

Zagrebparking je počeo striktno primjenjivati pravilnik te su brojni stanari ostali bez povlaštenih karata
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Zbog učestalih pritužbi i novootkrivene afere da su se povlaštene parkirne karte, najčešće za prvu zonu, prodavale osobama koje na to nemaju pravo, i to po dvostruko višoj cijeni, u Zagrebparkingu je pokrenuta interna istraga, a istobodno je obustavljeno i izdavanje mjesečnih karata za građane koji službene automobile koriste u privatne svrhe, a čija sjedišta tvrtki nisu u zoni njihova stanovanja.

Gradska uprava i Holdingova podružnica odlučili su uvesti red u sustav jer su se parkirne karte, tvrdi Mate Kraljević, direktor Zagrebparkinga, izdavale na temelju raznih molbi i obrazaca. Iako u pravilniku o tome tko ima pravo na povlaštenu kartu jasno piše kako se ona može dobiti samo ako je automobil prijavljen na ime stanara i njegovu adresu koja je u zoni naplate, višegodišnja praksa pokazala je kako su izdavane i za službene aute registrirane na druge adrese.

Odgovor za mjesec dana

Mirna Cippico iz Palmotićeve ulice jedna je od mnogih koji su se požalili na ovu odluku.

- Prije smo mjesečnu kartu mogli dobiti na osnovu potvrde tvrtke da automobil koristimo i za privatne svrhe, dok je to odjednom onemogućeno. U Zagrebparkingu su mi rekli da automobil ne koristimo ili ga parkiramo u garaži sljedećih mjesec dana jer u tom roku očekuju odgovor iz Gradskog ureda za promet o tome smiju li nam prodati karte ili ne - kaže Mirna Cappico.

Tumačenje odluke

S istim se problemom suočio i čitatelj A. M. iz Trpinjske ulice u Sveticama, koji već pet dana, u strahu da će mu pauk dići automobil, “dežura” uz prozor.

- Do sad sam redovito, na temelju obrasca ovjerenog u tvrtki u Lučkom, dobivao mjesečnu kartu. Smatram da cijeli sustav Zagrebparkinga ne funkcionira i da takvih slučajeva ima najmanje stotinjak. Kad su mi u tvrtki ovjerili obrazac, u Zagebparkingu sam bez provjere i pitanja dobio parkirnu kartu.

To je postala uobičajena praksa, stoga ne čudi da je netko od djelatnika to i iskoristio - kaže A. M. Direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević, pak, ističe kako su stroža pravila uvedena još u veljači, te kako je od Gradskog ureda za promet zatraženo tumačenje odluke i njezino bolje uređenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:23