POSLOVNI KRAH GENERALA ZAGORCA

Žena traži da joj vrati dug od 42.800 kuna, Sunčica Lalić i Dragan Jurilj žele 12 milijuna kuna!

Sunčica Lalić potražuje 12 milijuna kuna od prve među Zagorčevim tvrtkama nad kojima je otvoren stečaj, a koja nema imovine
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Klerisa Zagorec, direktorica tvrtke Viktor Koncept, potražuje od tvrtke Hvar građenje svoga supruga Vladimira Zagorca - 42.800 kuna! Istovremeno, Hvar građenje od druge Klerisine tvrtke, Claire dizajn, potražuje povrat pozajmice od oko milijun kuna!

70 milijuna eura kredita

Navedeni dugovi i potraživanja najbizarniji su detalji izneseni jučer na ročištu u stečajnom postupku na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokrenutom nad Zagorčevom tvrtkom Hvar građenje. Taj dug samo je manji dio ukupnog iznosa od oko sto milijuna kuna, koliko Hvar građenje duguje nizu vjerovnika, utvrdila je stečajna upraviteljica Branka Malbašić.

Ona je od lipnja ove godine, kad je pokrenut postupak nad prvom od pet Zagorčevih tvrtki, koje su dobile ukupno 70-ak milijuna eura kredita od Hypo Alpe Adria Bank International, ‘pročešljala’ poslovne knjige Hvar građenja. - S direktorom Romanom Binderom nisam uspjela razgovarati. Samo mi je poslao poslovne knjige - izjavila je. Utvrdila je da tvrtka nema novca, osim zemljišta nad kojim je hipotekarni kredit.

Ali, na što je potrošeno više od 30 milijuna kuna kredita banke kad je zemljište od 155 tisuća četvornih metara isplaćeno s oko 50 milijuna kuna te su izdana oko tri milijuna kuna na pozajmice? Odgovor na to pitanje nisu dobili vjerovnici koji su se jučer okupili na ročištu. Stečaj nad tvrtkom Hvar građenje, koju je 2005. godine osnovala Sambuca Establishment iz Lihtenštajna, pokrenula je tvrtka Adriatic Coast Development Sunčice Lalić i Dragana Jurilja koja potražuje oko 12 milijuna kuna. S. Lalić na sudu se pojavila u vrtoglavo visokim potpeticama i zelenoj haljinici, a sa slučajem je upoznata do najmanjeg detalja. - Prvo smo pokrenuli ovrhu, a onda stečaj. Učinili smo to u dva navrata. Prvi put je izgledalo da će nam dug vratiti, ali nisu. Odvjetnik Hodak žalio se na presudu izrečenu u našu korist i sada je slučaj na Visokom trgovačkom sudu - rekla je S. Lalić.

Njezino potraživanje stečajna upraviteljica još nije ispitala zbog nedostatka dokumentacije. I iz ureda odvjetnika Hodaka, koji zastupa Zagorca, na ročište je stigla Tanja Vranican, i to, kako je rekla, iz ‘informativnih razloga’.- Sve su te tvrtke u istoj situaciji, u blokadi, nemaju novca - izjavila je govoreći o Zagorčevim tvrtkama čije se poslovanje počelo urušavati kao kula od karata. Odvjetnik Hodak istodobno je, blizu suda, u društvu supruge Ljerke Mintas-Hodak, ispijao kavu i čitao novine.

Ne razgovara s Hodakom

No, u kuloarima se priča da Klerisa Zagorec navodno ne komunicira s odvjetnikom Hodakom jer ga na neki način krivi za presudu izrečenu suprugu, pa ni odvjetnici nisu baš koordinirani. Odvjetnica Dragana Kukilo na ročištu je tako zastupala prava Klerise Zagorec, odnosno potraživala dug od 42.800 kuna od Hvar građenja.

No, stečajna upraviteljica priznala joj je pravo na povrat 28.500 kuna jer je ostatak otišao u zastaru. Također, stečajna je upraviteljica izvijestila da je tvrtki Claire dizajn, u vlasništvu Zagorčeve supruge, poslala opomenu pred tužbu ako ne vrati pozajmicu od milijun kuna! Naime, tvrtka Hvar građenje izdala je ukupno 3,6 milijuna kuna pozajmica - i to milijun kuna Claire dizajnu, oko 300 tisuća kuna Trinity ulaganju, stotinjak tisuća kuna Rovinj građenju, 93 tisuće kuna odvjetniku Krešimiru Krsniku, 16 tisuća kuna Moltehu te 1,6 milijuna kuna Dubrovačkim vilama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:56