NAJSJAJNIJA VOJNIKINJA

ŽENA KOJA JE ODUŠEVILA PREMIJERA Časnica s West Pointa najviše rangirana špijunka u Hrvatskoj od 1990. godine!

Visokoobrazovana i iskusna časnica dolazi na mjesto u OTC-u u izuzetno delikatnom trenutku, nakon afere s izlistavanjem telefonskih brojeva
 Arhiva CROPIX

Irena Peharda nova je ravnateljica Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC), odlučila je u četvrtak Vlada. Od 1990. godine to je najviše rangirana žena u hrvatskom obavještajnom sustavu. Njeno imenovanje može predstavljati veliko iznenađenje, ali samo za one koji ne znaju o kome je riječ.

Irena Peharda pripada mladom, kvalitetnom časničkom kadru Oružanih snaga i, prema riječima naših sugovornika, pripada grupi najperspektivnijih časnika Hrvatske vojske. Iako su joj tek 34 godine, dosad je bila u dvije misije u Afganistanu, doktorirala je i magistrirala na civilnim učilištima, završila West Point...

Po činu je bojnica, a na mjesto ravnateljice OTC-a dolazi s vojnog učilišta, gdje je na školovanju u Zapovjedno-stožernoj školi.

Rođena je 1979. godine u Varaždinu. Odmah nakon završetka srednje škole, 1997. godine, prijavljuje se na američku vojnu akademiju kopnene vojske West Point, smjer operacije istraživanja.

Šikanirana generacija

Bila je među pet posto najboljih akademaca. Diplomirala je na temu izbora najbolje lokacije za vojne baze. Boravak u Americi iskoristila je i za rad u razvoju projekta “Budućnost borbenog sustava za 21. stoljeće”. U Sjedinjenim Američkim Državama je završila i vojni padobranski tečaj.

Peharda je pripadnica jedne od prvih generacija hrvatskih kadeta koji su otišli na školovanje u Sjedinjene Američke Države.

Iako su hrvatski kadeti u pravilu školovanje na američkim vojnim akademijama završili s najvišim ocjenama, hrvatski vojni sustav nije imao razumijevanja za njihovo znanje.

Nakon povratka u Oružane snage nadređeni su ih uglavnom šikanirali, a njihova želja za radom i napredovanjem smatrala se bezobrazlukom i pametovanjem bez pokrića.

Ni Peharda nije bila izuzetak. Prema dostupnim informacijama, od samog početka u Oružanim snagama svoju je vojnu karijeru usmjerila prema sigurnosno-obavještajnom sektoru.

Pune četiri godine u Oružanim snagama obnašala je najnižu dužnost, dužnost zapovjednika voda u 350. obavještajnoj bojni bez ikakvih naznaka napredovanja, a sve njene molbe za premještaj na višu dužnost završavale su u košu. No, za razliku od nekih njenih kolega, Peharda se nije predavala.

Godine 2002. upisala je Ekonomski fakultet i 2004. magistrirala na matematičkom odjelu na temu “Optimizacija karakteristika vojne opreme”. Prva iz generacije je magistrirala.

Dva puta u Afganistanu

Nakon što su u vojnim strukturama počeli puhati drugačiji vjetrovi prema polaznicima američkih vojnih škola, i Peharda je sa svojim rezultatima počela napredovati.

U veljači 2006. godine kao pripadnica 350. obavještajne bojne odlazi u svoju prvu misiju u Afganistan, gdje je zapovjednica nacionalne obavještajne skupine. Nakon povratka iz Afganistana prošlo je nekoliko mjeseci dok nije iz bojne prešla u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, gdje radi na sigurnosno-obavještajnim poslovima. Usporedo s vojnom karijerom nastavlja svoje obrazovanje te je 2011. godine doktorirala na studiju informacijske znanosti na Fakultetu organizacije i informatike.

Tako je u dobi od samo 32 godine stekla titulu doktorice društvenih znanosti. Nakon stjecanja doktorske titule drugi put odlazi u misiju ISAF u Afganistan.

Taj put je stacionirana u Mazar-e-Sharifu, gdje je zapovjednica nacionalne obavještajne skupine. Uspjela je završiti UN-ov tečaj za međunarodne operacije i različite NATO-ove tečajeve. Ekspert je u području operacijskih istraživanja, a tečno govori engleski i njemački te se služi francuskim.

Prekretnica za OTC

Irena Peharda na poziciju ravnateljice OTC-a dolazi u vrlo osjetljivom trenutku nakon afere oko nezakonitog izlistavanja i nadzora brojeva telefona pojedinih poznatih osoba.

Nadzor je išao preko OTC-a (Operativno-tehničkoh centra za nadzor telekomunikacija) na čijem je čelu gotovo godinu dana bio vršitelj dužnosti Mate Botica. Botica je nakon istrage afere smijenjen. Operativno-tehnički centar je servisna služba obavještajnih službi koja služi za elektronsko prisluškivanje, a na osnovi naloga suca Vrhovnog suda.

Proteklih godina bilo je zabilježeno više sumnji u protuzakoniti rad OTC-a. Odnosno, da su se određeni brojevi telefona prisluškivali i izlistavali u svrhu političkih obračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:24