PROGOVORIO GUVERNER

Željko Rohatinski o političkim ambicijama: Mnogi me žele za šefa Vlade...

Ali ništa od toga. Jedva čekam da odem s mjesta guvernera da nešto zaradim..., kaže šef Narodne banke
 CROPIX

ZAGREB - Da, zovu me u svoje izborne timove i žele me vidjeti kao premijera, ali od toga ništa. Nisam zainteresiran - odlučan je guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski .

To je još jedna njegova reakcija na posljednju priču kako je u restoranu Tač organizirao ručak sa odabranim pristašama na kojem se razgovaralo o strategiji njegova ulaska u politički život i, naravno, preuzimanja premijerskog posla.

‘Sve je nerealno’

- Prvo, ručak nisam organizirao ja nego druga osoba iz okupljenog društva. A ručak nije bio organiziran da bismo raspravljali o mom političkom angažmanu, nego da bismo proslavili rođendan te osobe. I konačno, društvo je bilo puno veće od onog koje mediji spominju - priča Rohatinski. Potvrdio nam je da ga je HSLS zvao na svoju listu, ali isto tako kaže i da HSLS nije jedini koji mu je došao s tom idejom. Međutim, među takvima nisu dvije najveće stranke - HDZ i SDP. S idejom o Rohatinskom kao premijerom bavili su se i neki međunarodni krugovi, a ona je privlačna i običnim građanima koji šalju takve poruke u HNB.

No, sve je to potpuno nerealno, odlučan je Rohatinski, koji nam je jučer u svom kabinetu elaborirao i zašto.

- Prije svega, niti jedna stranka osim HDZ-a i SDP-a ne može na izborima dobiti toliku većinu da može bitno utjecati na sastav Vlade, osobito na izbor premijera - sa smiješkom govori Rohatinski.

Živi od plaće

Drugi, osobni razlog, još je jači: Imat ću uskoro 60 godina i cijeli život živim isključivo od svoje plaće. Nemam kapitalnih prihoda niti ušteđevine. Kad mi za godinu i pol istekne ovaj mandat, želim otići u privatni sektor gdje moram nešto zaraditi za stare dane - odlučan je Rohatinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:50