SABOR 2015.

ŽELJKO REINER ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA Inzistiranjem na tajnom glasanju SDP bi se samo osramotio

Jer, dovoljno je da desetina zastupnika zatraži javno glasanje i da većina zastupnika odluči tako
 Darko Tomaš/CROPIX

Josip Leko neće biti SDP-ov kandidat za predsjednika Sabora jer on to ne želi, a stranka neće uopće predložiti svog protukandidata za tu poziciju pa je sasvim izvjesno da će sutra na sjednici HDZ-ov akademik Željko Reiner postati novi predsjednik Hrvatskog sabora, doznajemo od izvora bliskih SDP-u.

U vrhu stranke većina SDP-ovaca, naime, smatra kako ideja da oni predlože svog kandidata nije dobra jer bi se to moglo protumačiti kao pokušaj razbijanja Mosta, a svjesni su da ne mogu tek tako doći do većine u Saboru. Pretpostavke od nedjelje prijepodne potvrdile su se na sastanku Kluba zastupnika SDP-a koji je održan u 17 sata i trajao svega pola sata.

Prgomet demantira

Nakon sastanka Peđa Grbin izjavio je za Jutarnji list: ‘SDP će se sutra ponašati u skladu s parlamentarnom praksom koja čitav niz godina postoji u hrvatskom Saboru, i SDP neće sutra predložiti nikoga za predsjednika Sabora. Što se tiče glasovanja za kandidata Reinera to ćete vidjeti na sutrašnjoj sjednici’.

Tako su pale u vodu i špekulacije da će SDP-ov kandidat za predsjednika Sabora neće biti Drago Prgomet, čelnik stranke HRID, koji je to sam jučer demantirao. Prgomet je poručio da neće podržati ni kandidata HDZ-a i Mosta.

Bez blokade

U SDP-u su očito svjesni da nema smisla ići na blokiranje konstituiranja Sabora jer će HDZ-ov kandidat Željko Reiner imati dovoljnu podršku da ga se izabere. Zasad HDZ računa na 78 potpisa podrške, ali na konstituirajućoj sjednici neće moći računati na ruku zastupnice stranke Milana Bandića, Sandre Perković, jer ona u to vrijeme ima sportske obveze. Bivši SDSS-ov zastupnik Mirko Rašković ovaj put će moći glasati jer je ponovno podnio neopozivu ostavku na dužnost zamjenika šibensko-kninskog župana, piše Šibenski portal.

Rašković je, naime, i na prvoj neuspjeloj sjednici Sabora podnio ostavku, ali je ona bila uvjetovana konstituiranjem, što je značilo da ne može glasati na toj prvoj sjednici.

Budući da se Sabor nije konstituirao, Rašković je ostao na svojoj dužnosti dožupana, a sada je rješenje o neopozivoj ostavci već poslano u Sabor i u tom dokumentu nije uvjetovana ostavka.

- Ako je promijenio tekst ostavke, onda može glasati - pojašnjava jedan iskusni saborski zastupnik SDP-a.

Izbjeći sramotu

Iako su u SDP-u planirali istaknuti svog kandidata kako bi glasanje bilo tajno jer u tom slučaju računaju da bi dio mostovaca otkazao poslušnost Boži Petrovu i ne bi glasao za akademika Reinera, sada je jasno da ni do toga neće doći. Naime jasno je da bi HDZ u tom slučaju zatražio javno glasanje što bi prema važećem Poslovniku.

Dovoljno je da desetina zastupnika zatraži javno glasanje te da većina zastupnika odluči tako i plan SDP-a pada u vodu.

A budući da HDZ ima većinu, očito je da bi se time SDP samo osramotio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:43