VIŠE NEMA PREPREKA

ZELENO SVJETLO ZA PROJEKT OD 92 MIL. KUNA Na skupštini prihvatili gradnju kampa na Sveticama, SDP napustio sjednicu

Zastupnici SDP-a napustili su sjednicu kada se odlučivalo o Sveticama, a HNS-ov Tomislav Stojak odlučio je biti suzdržan

Bez posebnih primjedbi zastupnika danas je na sjednici Gradske skupštine sa 32 glasa “za” prihvaćen prijedlog projekta izgradnje sportsko-rekreacijskog centra Svetice u koji će Hrvatski nogometni savez uložiti 92,5 milijuna kuna. Prije samoga glasanja, naime, SDP-ovi zastupnici su napustili skupštinu da ne moraju sudjelovati u donošenju ove odluke jer smatraju da je Grad dao previše - 90 tisuća kvadrata besplatnog zemljišta, a dobio je premalo.

- Vjerovat ću u investiciju kada je budem vidio. Svi smo ovdje suglasni da se realizira projekt, ali moramo zaštititi javni interes. Preuzeli smo obvezu da obeštetimo Crkvu ako izgubimo spor na sudu, a postoji mogućnost da Grad participira u gradnji druge faze iako u ugovoru piše da za Grad troškova neće biti - poručio je Davor Bernardić (SDP) dok je gradonačelnik Milan Bandić napomenuo svim zastupnicima da tko god glasa protiv ovog prijedloga taj je protiv grada Zagreba, građana i sporta.

Zakup prostora

Darinko Kosor (HSLS) je rekao da je velika stvar što u projekt netko želi uložiti 92,5 milijuna kuna koje neće ići preko leđa građana i poreznih obveznika, a posebno mu je drago, ističe, što će se u drugoj fazi izgraditi atletska dvorana za sportaše koji su protjerani s Dinamova stadiona jer su tamo na atletsku stazu postavljeni reflektori.

Raspravljalo se jučer i o korištenju javnih gradskih površina. Lokacije za kioske ubuduće će se zakupljivati na deset, umjesto na pet godina, prednost na javnom natječaju će imati oni koji već koriste lokaciju, a ključna će biti jednokratna naknada u minimalnom iznosu tromjesečnog iznosa zakupnine. Odlučili su tako zastupnici Nezavisne liste Milana Bandića, HDZ-a i HSP-a, dok je SDP bio suzdržan na izglasavanju Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina u gradu.

- Očito je sada kriterij da onaj tko ima novca na računu i odmah može uplatiti veći iznos taj dobiva lokaciju. To mogu platiti samo velike korporacije, a ne i manji obrtnici. Riječ je o monopolu. Takvu odluku ne možemo prihvatiti - istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor iz HSLS-a, stranke koja je podnijela čak 12 amandmana prema kojima je ključ za dobivanje trebala biti jednokratna zakupnina, a ne jednokratna naknada. Amandmani su odbačeni.

Na ovu se temu prvi put javila i stala za govornicu nezavisna zastupnica Sandra Švaljek, bivša zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, koja je istaknula da njoj ne smeta suština nego način pripreme projekta, odnosno, da nedostaje konkretnih podataka, na što je Mario Župan (HDZ) dodao da su podaci stigli u posljednji trenutak na ruke zastupnika, a da pokazuju da je u gradu ukupno 419 kioska od kojih su 308 u zakupu pravnih, a 111 fizičkih osoba.

Prejeftini kiosci

- Tisak ima 137 kioska u gradu, od čega ih je 109 u prvoj zoni, iNovine imaju 30, a Hrvatska lutrija 16 . A, pazite, cijena zakupa na Trgu bana Jelačića je 70 kuna po četvornom metru i kada izračunate da prosječan kiosk ima 12 kvadrata, znači da se za lokaciju u centru grada plaća 840 kuna mjesečno - objasnio je Župan.

Bandić o upravi Holdinga: ‘Nikad nikoga nisam smijenio’

Bandić se osvrnuo i na pitanje oko smjena u NO-u Holding i budućnosti Uprave.

- Nikoga ja nikad nisam smijenio. Oni meni pišu političko pismo, a ja ću njima dati još kvalitetniji odgovor. Vi biste htjeli da ja imam odgovornost i obveze, a da nemam ovlasti. Menadžerske ugovore koje je Uprava potpisala neće imati. Morat će potražiti posao s takvim ugovorima drugdje - poručio je. ( T. M.)

Privatizacija Čistoće za godinu i pol

Na aktualnom satu jučer je Davor Bernardić pitao gradonačelnika zbog čega se kažnjavaju građani koji recikliraju otpad, te zašto u stambenim zgradama nema posebnih kanti za reciklažu, na što mu je Bandić odgovorio kako će se uskoro uvesti sustav odvoza smeća prema kojem će oni koji recikliraju plaćati manje.

- Morati ćemo se prestrojavati u hodu, da bi za godinu i pol ili dvije kada krene taj proces tržišne utakmice bili što spremniji i na nogama - rekao je Bandić. ( T. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 08:31