DUGE LISTE ČEKANJA

ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM Pregled čeka 624.930 pacijenata, a taj broj svaki dan naraste za još tri tisuće ljudi

Gužve će biti još veće jer HZZO nije produljio ugovore s privatnim ustanovama
 Joško Ponoš/CROPIX

Čak 624.930 pacijenata u Hrvatskoj trenutno čeka pregled kod liječnika. Riječ je o službenom podatku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a kako doznajemo, broj pacijenata na listama dnevno se poveća za još tri tisuće. Prije godinu dana, prema podacima Ministarstva zdravlja, na listama čekanja bilo je 580.000 pacijenata.

Odbijenica u bolnici

Da je stanje kritično, pokazuju i brojke s liste čekanja HZZO -a. Prema tim podacima, prvi pregled kod dječjeg ortopeda, koji se mora obaviti u prva tri mjeseca djetetova života, u Klinici za dječje bolesti Zagreb čeka se 175 dana, a u KBC-u Zagreb 186 dana. Čak 536 dana čeka se na ultrazvuk srca u OB-u Osijek, a u OB-u Slavonski Brod 208 dana. U Općoj bolnici Zadar čeka se 117 dana za CT mozga, dijabetičari će za prvi pregled u OB-u Nova Gradiška čekati 174 dana, a najdulje u OB-u Karlovac - čak 182 dana.

Za prvi gastroenterološki pregled najdulje se čeka u OB-u Nova Gradiška, 211 dana, i OB-u Zabok, 210 dana, dok se u zagrebačkim bolnicama KB Dubrava, KBC Sestre milosrdnice i KBC Zagreb čeka više od 100 dana.

Čak 225 dana mora se čekati za prvi kardiološki pregled u opatijskoj Thalassotherapiji, a 134 dana u KBC-u Split. Za MR abdomena najdulje se čeka u KB-u Sveti Duh - 232 dana, MR dojke u KBC-u Split čeka se 137 dana, a MR mozga 237 dana u KB-u Sveti Duh. Prvi reumatološki pregled najdulje se čeka u OB-u Nova Gradiška, 181 dan, i u KB-u Sveti Duh - 174 dana.

- Pokušala sam se naručiti za pregled abdomena u jednoj zagrebačkoj kliničkoj bolnici. Ne samo da nisam uspjela dobiti termin, nego mi je djelatnica bolnice na telefon rekla da nazovem za tri mjeseca jer narudžbe primaju samo za sljedećih šest mjeseci, a ti termini su već popujeni - priča nam Marija. Dodaje kako joj je onda jasno da iz Ministarstva stižu podaci da se na neki pregled čeka maksimalno pola godine ako se za neki kasniji datum ne može niti naručiti.

Gužvama na listi čekanja pridonosi i činjenica da HZZO nije produljio godišnje ugovore s velikim privatnim ustanovama.

- Sigurno će doći do produljenja listi čekanja i kaosa. Naravno, sve preko leđa pacijenata koji će pregled, koji su mogli obaviti u roku od nekoliko dana, sada u javnim bolnicama čekati mjesecima - kažu u privatnim poliklinikama. Prema podacima koji su bili objavljeni na stranicama HZZO-a, kažu, od 5. travnja do 10. travnja, a u tom razdoblju su samo tri radna dana, ukupna lista čekanja je porasla za gotovo 10.000 mjesta. Dakle, 3000 novih pacijenata po danu.

Sklapanje ugovora

Da se i u HZZO-u boje povećanja listi čekanja, pokazuje odluka sjednice Upravnog vijeća na kojoj je rečeno da će HZZO tijekom svibnja raspisati natječaj za sklapanje ugovora o provođenju dijagnostičko-terapijskih postupaka radi smanjenja Nacionalne liste čekanja, i to za postupke CT koronarografije, HBOT (hiperbarična oksigenoterapija), operacijskih postupaka na ramenu i stopalu, postupaka medicinski potpomognute oplodnje, kao i za djelatnost ortodoncije.

- Na sjednici se nije razmatralo ugovaranje pretrage PET/CT jer se provodi analiza potreba za ugovaranjem točnog broja postupaka prema medicinskim indikacijama i dijagnoze kod hrvatskih pacijenata, analiza izvršenja usluga PET-CTa u proteklih nekoliko godina, analiza izvršenja PET-CTa u Europi te analiza cijena u regiji - kažu u HZZO-u.

Upravo pregledi na PET/CT-u bili su najsporniji jer je taj uređaj imala samo privatna poliklinika Medikol. Koplja su se lomila oko toga kako ta privatna poliklinika ima monopol i ubire državni novac. U međuvremenu je taj uređaj dobio i KBC Zagreb, a Medikolu nije produljen ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:05