GUBITNIK U PRORAČUNU

Zdravstvena zaštita ostaje bez 730 milijuna

Proračun za zdravstvo smatra se jednim od najvećih gubitnika u raspodjeli ovogodišnjih kuna jer će manjak u odnosu na prošlu godinu iznositi tri posto ili ukupno 730 milijuna kuna. Pritom je najveći ceh platila bolnička zdravstvena zaštita kojoj je proračun smanjen za desetak posto ili oko 700 milijuna kuna. Ministar Rajko Ostojić kaže kako je u to uračunato smanjenje doprinosa za zdravstvo u iznosu od oko 200 milijuna kuna te dijelom smanjeni limiti bolnica. Dio će kuna uštedjeti reorganizacijom takozvane pripravnosti zdravstvenih djelatnika i njihov će posao preuzeti hitna služba. Dio ušteda bit će ili prebacivanje čišćenja na tvrtke izvan bolnica ili će se bolničke službe formirati u posebne radne jedinice neovisne o sustavu zdravstva (spin off).

Kapitalne investicije

Smanjanjem izdataka za kapitalne investicije dobit će se dodatnih 80 milijuna kuna. Ministar očekuje da će za barem 200 milijuna kuna smanjiti ugovore s privatnicima. Dio ušteda postići će se novom listom ortopedskih pomagala i ugradbenog materijala, odnosno oko 40 milijuna kuna, a veći iznos, možda i više od 200 milijuna kuna, trebalo bi se dobiti kroz ugovore s farmaceutskom industrijom.

Oko 80 milijuna kuna namjerava se dobiti povećanjem broja polica dopunskog osiguranja. Inače, prevencija bolesti u novom zdravstvenom proračunu dobit će značajno veća sredstva, dok će gubitnici dijelom biti bolnice i specijalističko konzilijarna zaštita, i to u dijelu u kojem se iz blagajne HZZO-a plaćalo male kirurške zahvate odrađene ambulantno kao da su rađeni u bolničkom liječenju. Ministar je, primjerice, odlučio za 50 posto povećati sredstva za rano otkrivanje zloćudnih bolesti kao i za sprečavanje kadriovaskularnih bolesti.

Dodatni prihodi

Dobro će proći i prevencija ovisnosti, ali će zato biti manje sredstava za ortopedska pomagala, a za oko 80 milijuna kuna smanjene su naknade za bolovanja. Uz pažljivo trošenje i ostvarenim dodatnim prihodima ministar bi ovu godinu mogao izvući bez rezova koje bi na svojim leđima osjetili osiguranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:21