PIŠE MIHAEL ZMAJLOVIĆ

Zdravo društvo raste samo u čistom okolišu

Ilustracija, Jakuševac
 Ranko Šuvar / CROPIX

SDP je prošli tjedan otvorio raspravu o programu stranke u ovom mandatu. Izrada ovog važnog dokumenta, koji predstavlja naša programska načela, opravdano je izazvala nezadovoljstvo jednog dijela vodstva stranke zbog samog procesa njegove izrade. Premda je ovakva praksa u radu stranke za svaku pohvalu, ako ćemo zaista isticati inkluzivnost i timski rad kao naše vrijednosti, tada one moraju biti temelj našega svakodnevnog djelovanja. Javna rasprava ima upravo taj cilj: uključiti što je više moguće zainteresiranih članova stranke u kreiranje najvažnijega stranačkog dokumenta.

Ono što me je više iznenadilo od samog nedostatka uključenosti, pa i vodstva, u kreaciju ovog dokumenta jest činjenica da je autor propustio u tekstu naglasiti jednu od ključnih politika moderne socijaldemokratske stranke - politiku zaštite okoliša. Ona je uvrštena samo kao djelić poglavlja o gospodarskoj politici. Žalosno je što autor nije prepoznao vrlo jasnu definiranu politiku zaštite okoliša koju stranka ima, a koja je i provođena u djelo mjerama i aktivnostima u radu posljednje SDP-ove Vlade. Uz autora dokumenta, nadam se da će ove moje smjernice potaknuti i ostale na promišljanje i uključivanje u izradu programa “Za dobro društvo”.

Što je želja, što je cilj

Kvalitetna politika zaštite okoliša moderne socijaldemokratske stranke ne podrazumijeva puko ispunjavanje zajedničkih europskih ciljeva do 2020. godine. To bi značilo da politiku definira članstvo u Europskoj uniji i da sve što se radi jest samo zadovoljavanje danih nam obaveza, što je često vidljivo danas u radu i aktivnostima aktualne Vlade. Naša politika zaštite okoliša vođena je stvarnom željom za razvojem dugoročno održivog gospodarstva kojemu je temelj čista tehnologija koja ne zagađuje okoliš. Naš je cilj osigurati građanima trajni život u zelenom, zdravom i održivom okruženju, otvoriti mogućnosti za ulaganja u zelenu ekonomiju i stvoriti uvjete za tzv. zelena radna mjesta, koja su s jedne strane u funkciji razvoja, a s druge strane u funkciji zaštite okoliša.

U fokusu naše zelene politike je kontinuirano poticanje sve većeg korištenja obnovljivih izvora energije i provođenja mjera energetske učinkovitosti. Njima se trajno utječe na smanjenje negativnih učinaka na okoliš, a istodobno vodi briga o zaštiti prirode kao jednom od naših najvećih turističkih i poljoprivrednih resursa. Kao socijaldemokratskoj stranci, u fokusu je naše politike i zaustavljanje energetskog siromaštva, osiguranje minimalne dostupnosti energije svim građanima te tranzicija prema što održivijem sustavu korištenja energije - u prvom redu iz prirodnih resursa Sunca i vjetra. U procesima gospodarenja otpadom težimo uvođenju modela cirkularne ekonomije, s ciljem stvaranja visokokvalitetnih radnih mjesta i produljenjem životnog vijeka proizvoda u trenutku stvaranja otpada.

Projekti koje je provodila posljednja SDP-ova Vlada imali su za cilj smanjenje pritiska na okoliš, odnosno smanjenje potrošnje energije, ali i istodobno kreiranje novih radnih mjesta. Smatram da smo dokazali da nam politika nije samo puko teoretiziranje o nužnosti borbe protiv štetnih klimatskih promjena, nego da smo sposobni stvarno provoditi aktivnosti u svrhu poboljšanja životnih i okolišnih uvjeta za naše građane.

Napravili smo velike pomake na svim područjima politike zaštite okoliša: na području zaštite prirode, energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadom. Doneseni su ključni zakoni koji uređuju to područje: Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti okoliša i Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Izradili smo Plan gospodarenja otpadom kako bismo cjelovito uredili to pitanje, prvi put izradili smo Strategiju niskougljičnog razvoja kao temelj za buduće djelovanje u smjeru održivog razvoja i zdravog življenja u svim sektorima gospodarstva i ljudske aktivnosti - energetici, industriji, prometu, poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i gospodarenju otpadom.

Temeljito smo radili na uspostavi nužnog, cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. S jedne strane osigurali smo pet milijardi kuna iz fondova EU i vlastitih izvora za gradnju 13 centara za gospodarenje otpadom, koji će pokrivati potrebe stanovnika u svim našim županijama. Istodobno smo, kao dio sustava prikupljanja otpada, sufinancirali gradovima i općinama nabavu komunalne opreme u vrijednosti od 540 milijuna kuna, što je dvostruko više nego dvije prethodne vlade. Kao rezultat ulaganja u opremu direktno namijenjenu odvajanju otpada, danas 80 posto građana Hrvatske ima pristup nekom obliku razvrstavanja, što je dvostruko u odnosu na razdoblje prije ovih mjera.

Što smo pokrenuli

Pokrenuli smo velike projekte energetske učinkovitosti, ukupno vrijedne 2,2 milijarde kuna, kojima je bilo zahvaćeno više od 20.000 kućanstava i velik broj vrtića, škola, domova zdravlja, muzeja i drugih javnih objekata. Cilj ovih projekata energetske obnove nije bilo samo smanjenje troškova za energiju, nego i kreiranje novih radnih mjesta. Procjenjuje se da je tim aktivnostima stvoreno oko 11 tisuća zelenih radnih mjesta jer svaka kuna uložena u energetsku obnovu jedne obiteljske kuće čuva radna mjesta u građevinskom sektoru koji je resor s najvišim multiplikatorom na gospodarstvo.

Logičan nastavak

Uključili smo se u borbu protiv klimatskih promjena poticanjem svijesti o nužnosti korištenja novih vrsta vozila - subvencionirali smo nabavu električnih vozila, razvoja mreže punionica i javni prijevoz s ciljem prelaska na plin i čišće energente. Odlučili smo uložiti i europska sredstva u praćenje kakvoće zraka, što je iznimno bitno za kvalitetu ukupnog života. Zagovarali smo provođenje zelene javne nabave kao trajnog koncepta, čime bi se zasigurno ostvarile financijske uštede upravo korištenjem energetski učinkovitih štednih uređaja struje i vode.

Stoga novi program SDP-a mora biti logičan nastavak naših dosadašnjih politika na tom području. U novom programu SDP-a moramo definirati načelo niskougljičnog razvoja kao temelja politike zaštite okoliša i kao krovnog načela u svim ključnim sektorima ljudskog djelovanja. Zadajmo si ambiciozne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova za 80 posto do 2050. godine. Definirajmo da su nam važne one pojedinačne politike od kojih će društvo imati “trostruku korist”: potičimo korištenje zelenih rješenja koja promiču razvoj i društvenu jednakost, a rješavaju pitanja zaštite okoliša.

Nastavimo se zalagati za daljnje poticanje mjera energetske učinkovitosti, ulagati u povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, boriti se za energetsku samoodrživost. Uzmimo kao primjer zemlje koje su vodeće u mjerama energetske održivosti i postavimo si danski cilj da ćemo proizvoditi 100 posto energije iz obnovljivih izvora. Kao socijaldemokratska stranka, ustrajmo i dalje na suzbijanju energetskog siromaštva kontinuiranim mjerama smanjenja cijena energije, mjerama uštede potrošnje energije, jačanjem prava potrošača, liberalizacijom tržišta i javnim investicijama.

Budimo inovativni

Pokažimo našom politikom zaštite okoliša da podržavamo korištenje novih, čistih tehnologija, inovacija koje vode do energetski učinkovitije postojeće i buduće infrastrukture. Budimo inovativni i u prijedlozima - krenimo razmatrati nove modele poticanja korištenja hibridnih i ekološki prihvatljivih vozila davanjem prijedloga o poreznim rasterećenjima. Na isti način raspravljajmo o poticanju korištenja električnih vozila u javnom prijevozu i bicikala te uopće o jačanju razine svijesti o nužnosti čistih oblika javnog prijevoza.

Zagovarajmo i dalje uvođenje cirkularne ekonomije u gospodarenje otpadom i uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, koji su temelj za kvalitetno upravljanje otpadom i vrijednim sirovinama koje se mogu koristiti u daljnjem gospodarstvu. Već spomenute skandinavske zemlje u potpunosti obrađuju otpad u svojim proizvodnim procesima.

I ne zaboravimo da održiv razvoj podrazumijeva i očuvanu prirodu koja je jedna od ključnih prednosti za naš društveni razvoj te da zaštita prirode i njezine bioraznolikosti mora biti važan element naših politika.

U Hrvatskoj je turizam iznimno važna komponenta nacionalnog bogatstva i s oko 20 posto udjela turizma u BDP-u na samom smo vrhu europskih zemalja. Očuvani okoliš je, uz kulturno i povijesno naslijeđe, ključan razlog dolaska turista u Hrvatsku, stoga treba strateški definirati i razvoj ekoturizma kao grane turizma koja u Hrvatskoj još nije dovoljno razvijena. Uz minimalan utjecaj na destinaciju koju posjećuju, ekološki osviješteni putnici izravno pomažu i lokalnoj ekonomiji interesom za domaće, autohtone proizvode te su više zainteresirani za zaštićene prirodne vrijednosti, običaje i kulturu stanovništva te korištenje održivih izvora energije i načina prijevoza.

Osnujmo savjet!

Kroz unutarstranačku raspravu zalagat ću se da u novom programu SDP-a politika zaštite okoliša dobije svoje zasebno poglavlje. Ne samo zato što je jedna od ključnih politika modernih lijevih stranaka u Europi, a SDP je dokazao da je može kvalitetno i učinkovito provesti u djelo. Činjenica da nam je briga za kvalitetu okoliša i života naših građana jedna od prioritetnih tema čini nas boljim izborom od naših političkih protivnika. Aktualna Vlada svojim nedostatnim aktivnostima i lutanjem pokazuje da je pitanje zaštite okoliša samo još jedna u nizu obaveza koje se moraju ispuniti za dokazivanje briselskim institucijama. To je dokazano donošenjem Plana gospodarenja otpadom, što je trajalo skoro godinu dana. On je nedorečen i samo citira europska načela, a da bi se mogao uopće provoditi, donesena je posebna uredba, što je sramotno za cijeli sustav. Sve to dodatno je usporilo pokretanje drugog kruga financiranja opreme za razvrstavanje otpada i dovelo gotovo do kraha cijelog sustava.

Nama je ova tema važna. Važna da imamo u budućnosti razvijeno gospodarstvo, što zdravije i kvalitetnije uvjete života te što ljepšu i očuvaniju prirodu. Zato očekujem da zelena politika nađe svoje pravo mjesto u SDP-ovu programu i da osnujemo Savjet za zaštitu okoliša s ciljem definiranja i provođenja aktivnosti kojima možemo i u oporbi raditi u svrhu postizanja boljih okolišnih i životnih uvjeta.

* Autor je bivši ministar zaštite okoliša i prirode. Saborski je zastupnik u drugom mandatu i član Glavnog odbora SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 00:45