DOLAZI VRIJEME ZA KAPE, ŠALOVE I RUKAVICE

Zbogom topli dani, temperatura pada na -5. Stiže i snijeg. Zimska služba: Mi smo spremni...

Najviše dnevne temperature neće prelaziti šest Celzijevih stupnjeva, što zači da bi se snježni pokrivač mogao dulje zadržati

ZAGREB - Nakon poduljeg razdoblja vrlo toplog vremena, od sredine sljedećeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj očekuje se pad temperature zraka, ali i snijeg. Zahlađenje će nastupiti u utorak, a snijeg se očekuje ponajprije u Gorskom kotaru, Lici te na predjelima višim od 800 metara.

Hladnije od prosjeka

- Ne možemo još sa sigurnošću prognozirati hoće li snijega biti i u nizinama jer prognostičarski modeli nisu suglasni oko količine oborina, no već možemo reći da će u drugoj polovici sljedećeg tjedna u cijeloj zemlji biti hladnije od prosjeka za ovo doba godine - izjavila je dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Najniže jutarnje temperature bit će između minus 5 i 0 Celzijevih stupnjeva, a najviše dnevne temperature neće prelaziti 6 Celzijevih stupnjeva.

To znači da bi se snježni pokrivač u gorju mogao zadržati dulje vrijeme.

Na Jadranu vjetrovito

Bit će i vjetrovito pa bi u četvrtak na Jadranu mogli zapuhati sjeverozapadnjak i bura, a u unutrašnjosti hladni sjeverac. Vozače upozoravamo na oprez jer će temperature s negativnim predznakom stvoriti uvjete za poledicu. U Zimskoj službi, pak, ističu da su spremni za novu snježnu sezonu.

- Zimska služba je spremna. Nedavno smo izvršili smotru, sve baze i sva vozila su pregledana, naše ekipe imaju 197 članova, a raspolažemo i sa 12.300 tona soli - izvijestio nas je rukovoditelj Zimske službe, Hasan Džonbić.

Prosječno u Zagrebu u studenome snijeg pada tijekom dva dana. Prošle je godine prvi snijeg također pao već u studenome, ali nije se zadržao, dok je prvi snježni pokrivač od tri centimetra grad zabijelio 15. prosinca. Ove je godine prvi snijeg pao na Zavižanu 18. listopada, a na Sljemenu 26. listopada, no vrlo brzo se i otopio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:33