PRIPADNICI 9. GARDIJSKE

Zbog ratnog zločina u Medačkom džepu uhićen je prijatelj Mirka Norca i još četvorica suboraca

Jedan od privedenih osumnjičen je za zapovjednu odgovornost, a ostala četvorica kao izvršitelji
 Damjan Tadić/Cropix

Policija je danas ujutro uhitila pet osoba, hrvatskih državljana, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i vojnih zarobljenika tijekom akcije Medački džep između 9. i 17. rujna 1993. godine .

Potvrdila nam je to Marina Mandić iz ureda za odnose s javnošću MUP-a. Dvojica su uhićena u Gospiću, jedan u Selcu, jedan u Zagrebu i jedan u Bjelovaru.

Zatvorska kazna

Jedan od privedenih osumnjičen je, tvrdi Mandić, za zapovjednu odgovornost, dok su ostala četvorica osumnjičena kao izvršitelji ratnih zločina. Nisu privedeni na temelju iskaza nekog od sudionika ove akcije, već na temelju otkrivačke akcije policije, tvrdi Mandić, ali je odbila objasniti kakve je to dokaze policija otkrila.

Za djela za koja ih se sumnjiči predviđene su kazne zatvora iznad pet godina. U policiji, međutim, ne žele otkriti ni inicijale privedenih.

Neslužbeno doznajemo da su uhićeni pripadnici Devete gardijske brigade kojom je zapovijedao Mirko Norac . U Gospiću su, prema našim saznanjima, uhićeni Josip Krmpotić, zapovjednik izviđačke satnije u sastavu Devete gardijske brigade, te Velibor Šolaja, član brigade.

Pasivna odgovornost

U Zagrebu je, prema neslužbenim informacijama, uhićen član te brigade i bivši pripadnik vojne obavještajne službe SIS Josip Jurković. Identitet muškaraca uhićenih u Selcu kraj Crikvenice i u Bjelovaru dosad nismo uspjeli doznati. Za akciju Medački džep po zapovjednoj odgovornosti (i to pasivnoj - znao je za zločine, a nije kaznio svoje vojnike koji su ih počinili) na šest godina zatvora 2009. pravomoćno je osuđen samo Mirko Norac, koji je već izdržao dvije trećine kazne i od studenog prošle godine nalazi se na uvjetnoj slobodi. Na slobodi su se sve do danas nalazili i oni koje se sumnjiči kao neposredne počinitelje niza zločina u akciji Medački džep.

Iskaz plaćenika

Danas uhićenog zapovjednika izviđačkog voda Devete gardijske brigade Josipa Krmpotića u studenom 2002. u Zagrebu su ispitali i istražitelji Haaškog suda.

Krmoptića kao bliskog prijatelja Mirka Norca, a u akciji Medački džep i njegovu desnu ruku u svom je iskazu naveo i nizozemski vojnik plaćenik Johannes Tilder, koji je od 1991. do 1994. bio član izviđačke satnije Devete gardijske brigade. U travnju 1994. pao je u ruke srpskih vojnika na ličkom bojištu, u pritvoru je ispitivan, a u svibnju 1995. tijekom transporta u kninski zatvor i likvidiran. Njegov snimljeni iskaz dio je haaškoga spisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:11