DRAMA ZBOG MATURE

ZBOG PROTESTA STUDENATA DOŠLA POLICIJA 'Radili smo 12 sati na dan, gdje je naših 400.000 kuna?'

Tridesetak studenata ušlo je u ured zahtijevajući isplatu honorara za lipanj u ukupnom iznosu od oko 400 tisuća kuna
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Žalimo zbog nesporazuma i incidenta nastalog zbog neisplate honorara studentima koji su radili na logističkim poslovima pripreme ispita za državnu maturu. Njihov rad bit će honoriran kroz nekoliko dana, nakon usklađivanja evidencije radnih sati - sažetak je odgovora Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), čija je ravnateljica Maja Jukić u poslijepodnevnim satima u srijedu bila prinuđena pozvati policiju.

Tridesetak studenata ušlo je u njezin ured zahtijevajući isplatu honorara za lipanj u ukupnom iznosu od oko 400 tisuća kuna. Svjedoci tvrde da su ravnateljici prijetili obustavom održavanja prijemnih ispita za više od 1100 kandidata u prostorijama Centra u Petračićevoj 4 u Zagrebu. Pobunjene studente koji tvrde da su lipanj proveli radeći i po 12 sati dnevno, što im ravnateljica Jukić odbija isplatiti, iz Centra je ispratila policija.

Prije njezina dolaska studenti su zaključali zgradu u kojoj su se nalazili ispitni materijali.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar zbog tog je incidenta danas zatražio očitovanje ravnateljice Centra Maje Jukić i predsjednika Upravnoga vijeća Petra Bezinovića.

Maja Jukić za Jutarnji kaže kako je policiju pozvala ne samo zbog uzurpacije prostora nego potrebe zaštite strogo čuvanih ispitnih materijala.

Objašnjava da je nesporazum sa studentima nastao zbog različite evidencije radnih sati. Studenti su, naime, izradili vlastitu evidenciju po kojoj je prijavljen veći broj sati rada u odnosu na sate iz evidencije Centra. Kako doznajemo, riječ je o ukupnoj razlici od oko 140 tisuća kuna. U pojedinim slučajevima satnica iz evidencije studenata popela se na 330 sati, a satnice su više i do 100 sati od dogovorenog.

- Na inzistiranje studenata da im se isplati honorar bez obzira na neusklađenost evidencije, ponuđeno im je da im se nesporni dio sati isplati odmah, a ostatak za nekoliko dana čim se dobiju izvještaji o obavljenom poslu - objašnjavaja ravnateljica Centra.

Studenti, međutim, nisu bili spremni na dogovor oko isplate većeg dijela honorara, i do tri četvrtine ukupnog iznosa, ne pristajući na odgodu plaćanja od nekoliko dana, kažu u Centru, čiji je bivši ravnatelj Goran Sirovatka smijenjen u svibnju prošle godine zbog nepravilnosti u radu. Da je Centar imao praksu isplate popriličnih honorara vanjskim suradnicima, dokazuje i podatak da je u zadnjih šest mjeseci nova uprava uspjela uštedjeti više milijuna kuna.

Ranateljica otkriva da je zbog izrazito visokih pojedinačnih studentskih honorara, od kojih su se neki penjali i na 8000 kuna, u ožujku smanjila satnicu s 30 na 20 kuna. Dogovorena satnica za lipanj subotom je 25 kuna, nedjeljom 27, a blagdanima - 50 kuna.

- Ako pogledate pojedine satnice, ispada da smo studente gonili na rad preko ljudskih mogućnosti. Činjenica je da smo lani od inspekcije rada dobili kazne zbog prekoračenja dozvoljenog prekovremenog broja sati zaposlenika Centra - kaže ravnateljica.

Potvrđuje da je nakon okupacije službenih prostora i prijetnji odlučila studentima otkazati ugovore o radu. Većina njih je, objašnjava, pred dovršetkom studija, a jedan je “student” diplomirani teolog pa je njegov angažman zapravo upitan.

- Da nije riječ o poslu visokoga rizika s obzirom na to da se radi o zaštićenim ispitnim materijalima, još bih razmislila. Ovako vjerujem da mi nitko neće zamjeriti otkaz ugovora jer za ovaj posao mora postojati povjerenje. A ono je ovim incidentom poljuljano - zaključuje ravnateljica.

Provjerit će se ugovori sa studentima

U PU zagrebačkoj potvrđuju da su izašli na teren po pozivu iz Petračićeve, no nakon razgovora sa studentima utvrđeno je da nema elemenata za prekršajni i kazneni postupak. Kako neslužbeno doznajemo, provjerit će se ugovori s ukupno 59 angažiranih studenata zbog sumnje na lažno prijavljeno boravište, odnosno prebivalište. Nejasno je i zbog čega su studenti angažirani preko Studentskog centra u Sisku, a ne zagrebačkog SC-a. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 13:32