OŠTETILI HEP ZA 8,5 MILIJUNA?

Zbog povlaštene prodaje stanova zatražena istraga protiv Ive Čovića i Ivana Mravka

Postoji sumnja kako je prozvana osmorka u razdoblju o 2000. do 2007. prodavala stanove u vlasništvu HEP-a po povlaštenim cijenama
 Hrvoje Dominić/CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istragu protiv bivših direktora HEP-a Ive Čovića i Ivana Mravka te još šest članova zbog sumnje da su oštetili to javno poduzeće za 8,5 milijuna kuna .

Postoji sumnja kako je prozvana osmorka u razdoblju o 2000. do 2007. prodavala stanove u vlasništvu HEP-a po povlaštenim cijenama. Odluka o pokretanju istrage bit će donešena za otprilike mjesec dana. Osumnjičeni pritom neće morati biti u pritvoru jer nije podnijet zahtjev za time.

Prvoosumnjičeni Ivo Čović sada je na čelu Zagrebačkog holdinga, a o cijelom se slučaju izjasnio još u listopadu prošle godine kad su ga premijerka Jadranka Kosor i aktualni predsjednik HEP-ove uprave Leo Begović prozvali za prodaju stanova. Čović je sve optužbe odbacio i rekao kako nikada nije donosio odluke koje nisu bile u skladu sa zakonom i odlukama čelništva HEP-a .

Mravak je pak prošle godine proveo pet mjeseci u zatvoru zbog sumnje da je HEP oštetio za više stotina milijuna kuna. Glavna afera bila je svakako ona s prodajom struje šibenskom TLM-u po jeftinijoj cijeni, zbog čega je HEP izgubio oko 600 milijuna kuna. Zbog toga je pod istragom i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Kako bi izbjegao veću zatvorsku kaznu, Mravak je surađivao s USKOK-om i otkrio niz afera, kao i niz imena koja su s njima povezana osobno ili preko tvrtki koje su vodili. Jedan od njih je i Robert Ježić, koji je u ime svog koncerna DIOKI od HEP-a, odnosno Mravka, dobio zajam od 15 milijuna kuna. Za to, primjerice, članove uprave HEP-a nisu znali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:37